Tragedie la pelerinajul anual din orasul sfant Mecca. Bilantul a ajuns la 717 morti si 805 raniti. GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Cel putin 717 de oameni au murit si alti 805 au fost raniti, joi, intr-o busculada creata la Mina, in afara orasului sfant Mecca, din Arabia Saudita, in timpul pelerinajului anual.

Potrivit The Telegraph, care citeaza postul de televiziune al-Ekhbariya, o busculada s-a creat la iesire din orasul Mecca, unde in aceasta perioada are loc pelerinajul anual la care participa doua milioane de musulmani, in timpul ritualului de aruncare cu pietre.

Tragedia, care a avut loc langa locul lapidarii simbolice a lui Satan, s-a produs la impactul intre marea de oameni care paraseau una dintre stele si multimea care venea in sens invers. Este una dintre cele mai sangeroase drame care s-a produs vreodata, in cursul pelerinajului la principalul loc sfant al Islamului. Si s-a petrecut la mai putin de doua saptamani dupa o alta tragedie, cand 109 pelerini au murit striviti in prabusirea unei enorme macarale, de la santierul extinderii marii moschei de la Mecca.

Mai mult de 200 de ambulante si 4.000 de salvatori au fost trimisi la fata locului pentru a-i ajuta pe raniti.

Citește și
Abraj Kudai
Cel mai mare hotel din lume se deschide in Mecca, in 2017. Imaginile sunt de-a dreptul impresionante
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Busculada s-a creat pe strada 204 din tabara de la Mina, aflata la cativa kilometri de Mecca, unde pelerinii stau cateva zile cu ocazia celui mai mare pelerinaj al musulmanilor.

Ministrul saudit al sanatatii, Khaled al-Faleh, a indicat drept cauza a busculadei de joi lipsa de disciplina a credinciosilor, care nu respecta indicatiile date de responsabilii pelerinajului. 'Daca pelerinii ar fi urmat instructiunile, am fi putut evita acest gen de accident', a declarat ministrul la televiziunea publica El-Ekhbariya, dupa o deplasare la locul dramei.

'Multi pelerini se pun in miscare fara a respecta orarele' fixate de responsabili, a explicat oficialul, promitand o ancheta 'rapida si transparenta'.

Intre timp, Iranul a acuzat erori de securitate pentru busculada in care ar fi murit si 15 cetateni iranieni.

'Din motive pe care nu le cunoastem', un drum a fost inchis in apropierea locului in care pelerinii treceau prin ritualul lapidarii simbolice a lui Satan, a afirmat Said Ohadi, seful organizatiei iraniene care se ocupa de organizarea pelerinajului. 'Acest lucru a cauzat tragicul accident', a mai adaugat Ohadi la televiziunea de stat iraniana, conform Agerpres.

Incidentul are loc la trei saptamani dupa ce o macara s-a prabusit la Marea Moschee din Mecca, 107 persoane pierzandu-si viata.

In anul 2006, o busculada produsa in timpul Hajj-ului s-a soldat cu moartea a circa 350 de pelerini.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Ce a provocat tragedia de la Moscheea Sfanta de la Mecca. 107 persoane au murit, iar alte 238 au fost ranite
Ce a provocat tragedia de la Moscheea Sfanta de la Mecca. 107 persoane au murit, iar alte 238 au fost ranite

Cel putin 107 de persoane au fost ucise vineri dupa prabusirea unei macarale peste Moscheea Sfanta din Mecca, in vestul Arabiei Saudite, cu zece zile inaintea inceputului marelui pelerinaj musulman, potrivit unui bilant oficial, citat de Reuters si AFP.

Cel mai mare hotel din lume se deschide in Mecca, in 2017. Imaginile sunt de-a dreptul impresionante
Cel mai mare hotel din lume se deschide in Mecca, in 2017. Imaginile sunt de-a dreptul impresionante

Arabia Saudita va avea cel mai mare hotel din lume, cu 45 de etaje, 10.000 de dormitoare si 70 de restaurante. Abraj Kudai le va oferi turistilor un lux de neinchipuit in mijlocul desertului.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.