BREXIT. David Cameron NU ar urma sa declanseze Articolul 50 la summitul de marti. Planul Frantei si Germaniei pentru UE

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Scotiei crede ca parlamentul scotian ar putea bloca prin veto iesirea UK din UE. Intrebata daca o asemenea decizie nu-i va infuria pe englezi, Nicola Sturgeon a raspuns "si scotienii sunt furiosi ca vor fi scosi din Uniunea Europeana".

Citesti in aceasta stire:

Surse: David Cameron nu ar urma sa declanseze Articolul 50 la summitul european de marti
Ministrii de externe german si francez au redactat un PLAN pentru "o Europa mai puternica intr-o lume a incertitudinilor"
Premierul Scotiei: Parlamentul scotian ar putea bloca, prin veto, iesirea Marii Britanii din UE
Parlamentul European cere Regatului Unit sa-si inceapa iesirea din UE de marti
Alimentele se vor scumpi in perioada urmatoare
Nigel Farage: Marea Britanie intra intr-o recesiune blanda
3.000.000 de oameni au semnat, in 48 de ore, petitia pentru un nou referendum
Brexit ar putea insemna dezintegrarea UE sau a Marii Britanii, sustine Roubini
UE a clarificat modul in care M. Britanie poate lansa procesul oficial de negociere pentru iesirea din blocul comunitar
Un sondaj arata cresterea brusca a sprijinului pentru independenta Scotiei

UPDATE 20:00 Uniunea Europeana nu se asteapta ca premierul britanic David Cameron sa declanseze mecanismul care da startul procesului de negociere privind Brexit-ul la summitul de marti de la Bruxelles al liderilor europeni, a declarat duminica un inalt oficial al UE, potrivit Reuters si AFP "Nu ne asteptam la acest moment ca premierul David Cameron sa declanseze marti Articolul 50", a spus oficialul in legatura cu summitul la marti, la care seful demisionar al guvernului de la Londra ar urma sa ii informeze oficial pe ceilalti lideri europeni in legatura cu rezultatul referendumului de joi, cand britanicii au votat pentru iesirea din blocul comunitar.

 

UPDATE 19:00 Pentru britanicii de rand primele efecte ale BREXIT-ului vin din devalorizarea lirei. Se scumpesc produsele din import, cum ar fi mancarea. De exemplu, o portocala din Grecia va costa mai mult daca devalorizarea continua. Iar britanicii care pleaca in aceasta vara in concediu peste hotare trebuie sa-si ia mai multi bani la ei. Insa asta e o veste buna pentru turismul britanic in general. Dintr-o data devine mai atractiv. Un concediu de 1000 de lire in Anglia cost cu 200 de lei mai putin.

Citește și
glume brexit
Cele mai tari glume si caricaturi, dupa BREXIT. Cum s-a facut haz de necaz dupa iesirea Marii Britanii din UE
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

UPDATE 18:00 Ministrii de externe german si francez, Frank-Walter Steinmeier si respectiv Jean-Marc Ayrault, au redactat un document de noua pagini intitulat O Europa puternica intr-o lume a incertitudinilor, in care propun politici europene comune privind securitatea si migratia si intarirea convergentei economice, potrivit Reuters.

Recunoscand ca Uniunea Europeana "este pusa dur la incercare", Frank-Walter Steinmeier si Jean-Marc Ayrault au spus ca blocul comunitar se confrunta cu o serie de crize in sudul si estul sau, in timp ce economia isi revine cu greutate. Redactarea acestui document a inceput inainte ca Marea Britanie sa voteze joi la referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana.

"Nici un simplu apel pentru mai multa Europa, nici o faza de pura reflectie nu poate fi un raspuns adecvat", au subliniat cei doi in document, din care Reuters a obtinut o copie. "Pentru a evita eroziunea lenta si tacuta a proiectului nostru european, trebuie sa ne concentram mai mult pe lucrurile esentiale si pe a raspunde asteptarilor concrete ale cetatenilor nostri", au adaugat ei.

Cei doi ministri, ai caror tari se afla la baza UE, au mai spus ca este important sa se recunoasca faptul ca statele membre au pozitii diferite in privinta aprofundarii integrarii europene. "Trebuie sa gasim cai mai bune de a gestiona nivelurile diferite de ambitie, pentru a ne asigura ca Europa raspunde mai bine asteptarilor tuturor cetatenilor europeni", au mai precizat ei.In acest sens, Steinmeier si Ayrault au propus trei initiative: un Acord European de Securitate, o politica europeana comuna privind azilul si migratia si impulsionarea cresterii si aprofundarea Uniunii Economice si Monetare

UPDATE 17:30 Presedintele francez Francois Hollande a declarat duminica, in ajunul unei vizite la Berlin, ca Franta si Germania trebuie 'sa preia initiativa' dupa votul britanicilor in favoarea iesirii tarii lor din Uniunea Europeana.

"O tara prietena, o tara aliata cu care noi avem atatea legaturi, a decis sa se separe de Uniunea Europeana, pe care o credeam indestructibila, indisolubila", a spus presedintele francez la inaugurarea unui memorial la Dun-les-Places, sat-martir unde 27 de barbati au fost impuscati la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Este responsabilitatea Frantei si Germaniei sa preia initiativa, pentru ca am aratat ca din durere, din oroare si din razboi am fost capabili sa construim o prietenie puternica", a adaugat el.

"Separati, riscam sa fim dezbinati, in discordie si in cearta (...) Impreuna, putem castiga nu doar pacea, ci si stima barbatilor si femeilor acestei frumoase uniuni care se numeste Europa", a concluzionat el.

Cu doua zile inainte de summitul european capital de marti de la Bruxelles, se inmultesc marile manevre diplomatice pentru a accelera procedura de divort de Marea Britanie, care a votat joi pentru iesirea sa din Uniunea Europeana.

Cancelarul german Angela Merkel, care a adoptat un ton mai degraba conciliant fata de Londra, ii primeste luni pe presedintele francez Francois Hollande si pe prim-ministrul italian Matteo Renzi.

UPDATE 17:10 Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) cere presedintelui Klaus Iohannis si Executivului sa inceapa de urgenta discutii cu Guvernul din Marea Britanie in care sa negocieze situatia romanilor care au ales sa lucreze in aceasta tara.

''Joi, in urma unui referendum, Marea Britanie a decis sa iasa din Uniunea Europeana. In acest moment, in Marea Britanie locuiesc mai mult de 300.000 de romani. Majoritatea dintre ei lucreaza in specialitati inalt calificate si sunt apreciati de poporul englez. Am vorbit in ultimele zile cu mai multi romani care s-au aratat ingrijorati de viitorul lor acolo. Unii dintre ei chiar mi-au povestit ca au fost agresati si li s-a spus sa plece in tara lor daca nu au cetatenie engleza. Este foarte important ca statul roman sa ia in serios situatia acestei comunitati si sa apere drepturile lor'', a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE.

UPDATE 14:20 Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a declarat duminica, intr-un interviu, ca Parlamentul scotian ar putea bloca, prin veto, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, relateaza The Independent. Manifestul Partidului National Scotian pentru alegerile din luna mai prevedea ca Parlamentul scotian ar trebui sa aiba dreptul sa organizeze un nou vot privind independenta, daca exista schimbari “semnificative si materiale” la circumstantele din 2014, cand a avut loc referendumul precedent.

Anterior, Sturgeon a declarat ca Marea Britanie in care Scotia a decis sa ramana in urma cu aproximativ doi ani a disparut odata cu votul pentru Brexit, a declarat duminica premierul scotian, Nicola Sturgeon, subliniind ca un nou referendum pentru independenta teritoriul este “foarte probabil”. Spre deosebire de englezi, majoritatea scotienilor au votat joi, la referendum, pentru ramanerea in Uniunea Europeana.

Autoritatile de la Edinburgh au avertizat, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor referendumului, ca teritoriul si-ar putea cere din nou independenta de Londra si ca vor face totul pentru a “proteja locul Scotiei in UE”. Pe de alta parte, Comisia Europeana a subliniat sambata ca Scotia face parte din Marea Britanie, i se aplica prevederile constitutionale, iar Bruxelles-ul nu va face alte speculatii.

UPDATE 14:00  Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut duminica premierului britanic David Cameron sa inceapa procedura de iesire din Uniunea Europeana de marti, cand un summit european este programat sa aiba loc, relateaza AFP.

Potrivit unui interviu publicat in ziarul Bild, Martin Schulz estimeaza ca o perioada de confuzie "ar duce la mai multa insecuritate, punand astfel in pericol locurile de munca". "Aceasta atitudine de ezitare, pentru a face pur si simplu jocul tactic al conservatorilor britanici, ne afecteaza pe toti", a spus el in continuare.

"De aceea ne bazam pe guvernul britanic sa-si tina promisiunile inca de acum si summitul de marti va fi un moment potrivit", a spus Schulz. Cele patru mari formatiuni ale Parlamentului European au redactat, de asemenea, o rezolutie, invitandu-l pe David Cameron sa angajeze Brexit-ul de marti, a relatat si publicatia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Este imperativ, scriu parlamentarii, "sa se evitate o incertitudine daunatoare tuturor si sa se pastreze unitatea Uniunii". "Nicio relatie noua, de orice ordin ar fi intre Regatul Unit si UE nu va putea fi ratificata atata timp cat acordul de iesire nu a fost finalizat", se mai spune in rezolutie.

UPDATE 13:40 Preturile la alimente, cel mai probabil, vor creste in perioada imediat urmatoare din cauza votului in favoarea parasirii UE si asta pentru ca Marea Britanie este dependenta de importuri, potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Fermierilor.

UPDATE 13:10 Nigel Farage, liderul UKIP, a declarat ca Marea Britanie se indreapta spre o recesiune "blanda", dar spune ca aceasta nu are nimic de-a face cu Brexit.

Victoriosul militant al taberei "Leave" respinge avertismentele potrivit carora Uniunea Europeana ar avea consecinte grave pentru economia Marii Britanii, chiar daca pietele s-au prabusit in urma rezultatului de joi, relateaza The Guardian.

"Cred ca vom intra intr-o recesiune blanda, dar n-are legatura cu votul", a spus el.

UPDATE 12:30 Petitia prin care britanicii cer un nou vot are deja peste 3 milioane de semnaturi, in 48 de ore de la lansarea ei. Pentru ca aceasta sa fie pusa in discutie in Parlament, erau necesare doar 100.000 de semnaturi.

Totusi legislatia in vigoare nu permite organizarea unui nou referendum in privinta apartenentei la Uniunea Europeana, pentru ca propune introducerea unei legi retroactive, au explicat experti. „Noi, subsemnatii, ii cerem Guvernului Maiestatii Sale, sa implementeze o regula potrivit careia, daca votul pentru ramanerea sau iesirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rata de participare de sub 75%, atunci ar trebui sa existe un nou referendum”, scrie in textul petitiei.

Guvernul urmeaza sa raspunda petitiei in urmatoarele ore sau zile.

UPDATE 10:30 Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana ar putea fi inceputul procesului de dezintegrare a blocului comunitar sau al Regatului Unit, a estimat duminica economistul american Nouriel Roubini, citat de Reuters. Dar oamenii nu trebuie sa se astepte la o recesiune sau la o criza financiara in urma rezultatului referendumului in favoarea Brexit, a afirmat Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, vorbind la Forumul Economic Mondial in orasul Tianjin din nordul Chinei.

UPDATE 9:30 Uniunea Europeana a clarificat modul in care Marea Britanie poate lansa procesul oficial de negociere pentru iesirea din blocul comunitar, dupa referendumul de joi, relateaza BBC News. Un purtator de cuvant al Consiliului European, organismul care defineste directia si politica si prioritatile UE, a afirmat sambata ca activarea Articolului 50 este actul oficial pe care trebuie sa il intreprinda “Guvernul britanic la adresa Consiliului European”. “Trebuie intreprins in mod inechivoc, cu intentia explicita de a declansa Articolul 50”, a explicat purtatorul de cuvant. Acest lucru poate fi facut fie printr-o scrisoare catre presedintele Consiliului European, fie printr-o declaratie oficiala la o reuniune a Consiliului European notata corespunzator in transcriptul oficial al intalnirii”, a adaugat el.

Activarea Articolul 50 va lansa un proces de negociere a termenilor in care Marea Britanie va parasi blocul comunitar. In mod normal, negocierile vor dura doi ani. Insa, in cazul in care toti liderii statelor ramase vor fi de acord, discutiile pot fi prelungite. Sambata, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca UE “nu trebuie sa fie deosebit de uracioasa din vreun punct de vedere” in negocierile cu Marea Britanie. Ea a subliniat ca determinarea altor tari sa ramana in UE nu ar trebui sa fie o prioritate a discutiilor. Merkel a atras atentia ca nu va face presiuni pentru o retragere accelerata. “Nu ar trebui sa dureze o vesnicie, este adevarat, dar nu voi lupta pentru un interval de timp scurt”, a adaugat sefa Guvernului de la Berlin.

Declaratiile sale au venit dupa ce mai multi ministri de externe din UE, inclusiv cel al Germaniei, i-au cerut Londrei sa implementeze rapid iesirea. “Acest proces ar trebui lansat cat mai repede posibil, pentru a nu ramane in incertitudine, ci pentru a ne concentra pe viitorul Europei”, a spus seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier. Omologul sau olandez Bert Koenders a atras atentia ca blocul comunitar nu poate accepta un vid politic.

UPDATE 7:10 Sinteza evenimetelor

Desi oficialii europeni i-au cerut Marii Britanii sa inceapa cat mai repede procesul de separare, la Londra nimeni nu se grabeste sa trimita notificarea oficiala. Iar presa a inceput sa speculeze ca partizanii pro-BREXIT ar prefera sa negocieze cu Bruxelles-ul un loc special pentru Regat in sanul Uniunii.

Tinerii care cer organizarea unui nou referendum au protestat sambata in apropiere de sediul legislativului de la Londra. Aproape 3 milioane de britanici au semnat petitia pentru un nou vot, iar solicitarea va fi luata in discutie de Parlament.

Alte 100.000 de persoane au semnat o petitie prin care cer declararea "independentei" si vor ca Londra sa ramana in Uniune. La randul sau, primarul orasului a anuntat ca va solicita "mai multe competente" pentru capitala Regatului Unit si ca doreste sa ia parte la negocierile cu europenii.

Pe de alta parte, regretele au inceput sa ii incerce pe cei care au votat ca tara sa iasa din blocul comunitar.

"Daca as putea alege inca o data, as vota sa ramanem in Uniune. Regretele au inceput sa apara. Imi pare rau ca vom parasi Uniunea" - spune un alegator.

"Sunt socat de rezultatul votului, de faptul ca britanicii au ales sa paraseasca Uniunea. Nu m-am gandit ca o sa se intample asta. Nu m-am gandit ca votul meu o sa cantareasca atat de mult" - spune un alt britanic.

Dezamagirea este mare si in Scotia si Irlanda de Nord, unde cei mai multi au votat sa ramana in Uniunea Europeana.

Premierul scotian a anuntat ca va incepe negocieri directe cu fiecare stat membru ca Scotia sa fie in continuare parte a Uniunii. Iar nationalistii irlandezi au adus in discutie o reunificare a Irlandei, dupa 95 de ani de secesiune.

Pana una alta, duminica ar trebui sa se puna in miscare "motorul" pentru BREXIT. Premierul David Cameron se intalneste cu membrii cabinetului. Iar jurnalistii britanici se asteapta ca ministrii eurospectici sa solicite numirea urgenta a unei echipe care sa inceapa trativele cu Bruxelles-ul.

Un parlamentar laburist le-a cerut deja deja colegilor sa nu isi dea acordul pentru un "divort". In randul europenilor, tonul discutiei a oscilat de la apeluri pentru o "despartire rapida", la indemnuri impaciuitoare.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Am convingerea ca nu trebuie sa incercam sa facem alte tari in timpul negocierilor pentru separare. Ne intristeaza rezultatul votului, dar acesta nu este un motiv pentru a fi rautaciosi in negocieri."

Angela Merkel a declarat ca ea nu este in favoarea unor discutii pe repede inainte. Pe de alta parte, premierul Greciei s-a folosit de votul britanicilor, pentru a-si consolida propria pledoarie anti-Bruxelles.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Votul confirma criza de identitate si de strategie pe care Europe o traverseaza."

Companiile britanice au suferit pierderi de aproape 125 de miliarde de lire sterline, dupa ce bursele s-au prabusit, ca reactie la rezultatul votului. Potrivit economistilor britanici, suma este echivalentul contributiei Marii Britanii la bugetul Uniunii Europene in ultimii 15 ani.

UPDATE 7:00 Aproape 60% dintre scotieni sprijina acum independenta Scotiei dupa ce Marea Britanie a votat pentru a parasi Uniunea Europeana in aceasta saptamana, potrivit unui sondaj anuntat sambata de un ziar, informeaza Reuters. Potrivit Sunday Post, 59% dintre respondentii intervievati in cadrul sondajului sprijina independenta fata de Regatul Unit, o crestere brusca de la 45% din voturile exprimate in favoarea independentei la referendumul din 2014, care a avut ca rezultat ramanerea Scotiei in cadrul Regatului Unit.

Prim-ministrul scotian Nicola Sturgeon a declarat mai devreme sambata ca un nou referendum asupra independentei este posibil. Multi scotieni au votat in favoarea ramanerii in Regatul Unit in 2014 din cauza temerilor ca o desprindere i-ar fi putut lasa in afara blocului (comunitar n.r.), aminteste Reuters. Scotienii au votat cu 62%, contra 38%, sa ramana in UE la referendumul de joi asupra apartenentei la UE, dar alegatorii britanici ca ansamblu au votat cu 52% pentru, contra 48%, sa iasa. Sunday Post citeaza rezultatele sondajului pe prima pagina, postata pe Twitter de personalul editorial. Ziarul a refuzat sa furnizeze detalii suplimentare ale sondajului, adauga Reuters.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Paul Angelescu, corespondentul Stirilor ProTV la Londra: Romania trebuie sa apere interesele romanilor care lucreaza in UK
Paul Angelescu, corespondentul Stirilor ProTV la Londra: Romania trebuie sa apere interesele romanilor care lucreaza in UK

Paul Angelescu, corespondentul Stirilor ProTV la Londra, a stat de vorba cu unii dintre romanii care muncesc sau invata in Regat si a vorbit despre atmosfera de acolo.

Cele mai tari glume si caricaturi, dupa BREXIT. Cum s-a facut haz de necaz dupa iesirea Marii Britanii din UE
Cele mai tari glume si caricaturi, dupa BREXIT. Cum s-a facut haz de necaz dupa iesirea Marii Britanii din UE

BREXIT-ul a fost, de departe, principala tema a mesajelor de pe Twitter, chiar si la ore bune distanta, dupa anuntarea rezultatelor.

BREXIT. Petitia pentru un nou referendum a depasit 2.000.000 de semnaturi. Mesajul Comisiei Europene pentru Scotia
BREXIT. Petitia pentru un nou referendum a depasit 2.000.000 de semnaturi. Mesajul Comisiei Europene pentru Scotia

"Ati ales sa iesiti din Uniunea Europeana, atunci s-o faceti cat mai repede!”,  este mesajul principalilor ministri de externe europeni, care vor ca Marea Britanie sa inceapa rapid negocierile de separare.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.