26 de oameni au murit din cauza virusului din China. 10 orașe au fost închise

×
Codul embed a fost copiat

Cel puţin 10 oraşe din centrul Chinei, cu o populaţie totală de 60 de milioane de locuitori, sunt închise, 26 de oameni au murit şi s-au înregistrat oficial 830 de îmbolnăviri.

Autorităţile s-au mobilizat pentru construirea unui nou spital în cel mult 10 zile, destinat celor contaminaţi cu acest coronavirus. Beijingul a anulat toate ceremoniile de stradă pentru Anul Nou Chinezesc.

Transportul public a fost suspendat în 13 oraşe, de asemenea, ca măsură de încetinire a răspândirii virusului care se transmite de la om la om. Au fost anulate manifestări ce urmau să aibă loc de Anul Nou, au fost închise muzee, biblioteci, teatre şi anulate premiere cinematografice.

Carantina parţială, ce implică restricţii de mobilitate, afectează aproximativ 40 de milioane de oameni.

În zilele din preajma Anului Nou, Anul Şobolanului, autorităţile se tem că numărul celor infectaţi va creşte, având în vedere că sute de milioane de oameni călătoresc în ţară şi peste hotare.

Citește și
revelion chinezi
China se pregătește să intre în noul an. Mii de artiști vor participa la festivitate
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Recomandările OMS

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au venit între timp cu o serie de recomandări pe care le urmează deja şi autorităţile române.

Măsurile instituite deja ţin cont de cea mai probabilă cale de transmitere: alimentele proaspete, dar conservate impropriu în gheaţă sau în apă rece, care devin medii de contaminare.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au trimis către aeroportul Henri Coandă o cerere de informare a călătorilor privind noul coronavirus. Aceste afişe au fost lipite peste tot, cu text în limba engleză, romană şi chiar o versiune în chineză. "Călătorii trebuie să evite pieţele umede, unde sunt manipulate animale vii sau moarte. Pasagerii ar trebui să se vaccineze antigripal cu cel puţin 2 săptămâni înainte de plecare. Aceste măsuri sunt conforme cu recomandările OMS pentru toate ţările.

Două ambulanțe ale aeroportului din Otopeni sunt pregătite să preia orice pasager care ar acuza febră mare sau alte simptome de infecţie necunoscută. Bolnavii suspecţi de îmbolnăvire cu coronavirus ar fi duşi la spitalul Matei Balş.

În România sunt peste 200.000 de asiatici. În faţa camerei, chinezii par încrezători că autorităţile vor ţine situaţia sub control.

Mai multe persoane care s-au întors în Scoţia din Wuhan cu insuficiență respiratorie sunt internate în spitale din Edinburgh și Glasgow. Orice suspiciune este tratată cu maximă severitate. O confirmă un britanic care s-a prezentat la un spital londonez cu simptome de gripă:

Craig Dillon, turist: "Am mers la Camera de Gardă şi le-am spus asta. Iar ei m-au întrebat: 'Aţi fost în China?' şi le-am răspuns: 'Da, de fapt, am fost." Iar ei m-au târât pur şi simplu în parcarea spitalului. Mi-au spus: 'Trebuie să te scoatem din spital imediat, şi mi-au pus o mască pe faţă."

În Statele Unite, pacientul din Seattle este ţinut în continuare izolat, precauţiile fiind atât de serioase încât tratamentul îi este administrat de un robot medical. 43 de persoane cu care apucase să vină în contact înainte de spitalizare sunt monitorizate. Pe de altă parte, medicii suspectează un al doilea caz în Texas, la un student întors recent din China.

În ultimele ore, China a înăsprit şi mai mult măsurile de prevenţie. Beijingul a suspendat transportul public în 10 orașe şi a închis numeroase destinaţii turistice, inclusiv Oraşul Interzis din centrul metropolei.

David Culver, CNN Internaţional Correspondent: „Întrebarea este dacă aceste măsuri sunt suficiente? Unii experţi cred că vin prea târziu. Iar pentru localnici, totul a luat o turnură personală. Oamenii au basculat dintr-o dispoziţie festivă într-una de panică.”

În Wuhan, se construiește de la zero un spital cu 1.000 de paturi exclusiv pentru cei infectați.

Utilaje grele - printre care 35 de excavatoare și 10 buldozere - au început lucrul joi seară, obiectivul fiind că spitalul să fie gata până luni! Unitatea medicală de 2 etaje va fi ridicată din prefabricate, în grădina unui complex turistic de la marginea orașului.

După două zile de discuţii în contradictoriu, experţii OMS reuniţi la Geneva au decis că este „prea devreme" să declare stare de urgenţă cu privire la noul coronavirus din China.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Nu declar astăzi o urgenţă globală de sănătate. Să fie limpede! Este o urgenţă pentru China, dar nu a devenit încă o urgenţă globală de sănătate. Poate că vă deveni una.”

În trecut au fost emise astfel de avertizări cu privire la poliomelită ori virusul Zika din America de Sud.

Directorul OMS a sugerat ca măsurile luate de chinezi au fost un factor în decizia de aseară.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization: „Deocamdată, OMS nu recomandă restricţii de călătorie ori comerţ. Recomandăm, în schimb, verificări în aeroporturi.”

Noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de cel care strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor ori balustradele.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cu cât au scăzut prețurile petrolului din cauza coronavirusului din China
Cu cât au scăzut prețurile petrolului din cauza coronavirusului din China

Preţurile petrolului au scăzut joi cu 2%, din cauza îngrijorărilor că răspândirea coronavirusului din China ar putea reduce cererea de ţiţei, dacă va afecta creşterea economică.

China se pregătește să intre în noul an. Mii de artiști vor participa la festivitate
China se pregătește să intre în noul an. Mii de artiști vor participa la festivitate

Dincolo de problemele provocate de coronavirusul care a pus în alertă întreaga planetă, chinezii se pregătesc să întâmpine noul an.

China este în carantină. Cât de gravă este situația, după epidemia de coronavirus
China este în carantină. Cât de gravă este situația, după epidemia de coronavirus

În China, trei orașe, cu o populație totală cât a României, au fost închise, în încercarea de a se opri răspândirea virusului. Inclusiv Wu-han, cu 11 milioane de locuitori, care este considerat epicentrul epidemiei.

Zeci de muzicieni români au concertat recent la Wuhan, considerat focarul virusului ucigaș
Zeci de muzicieni români au concertat recent la Wuhan, considerat focarul virusului ucigaș

Virusul mortal care provine din China şi a ajuns deja în alte 4 ţări, stârneşte îngrijorare şi la noi, mai ales în Timişoara, unde zeci de artişti de la Filarmonică s-au întors dintr-un turneu asiatic, făcut chiar şi în oraşul considerat focarul bolii.

Virusul ucigaș din China. Cinci orașe au fost plasate în carantină
Virusul ucigaș din China. Cinci orașe au fost plasate în carantină

China recurge la mijloace mari împotriva virusului care a început să se răspândească în restul lumii, punând de facto în carantină, începând de joi, metropola Wuhan, aflată în centrul epidemiei, şi un oraş vecin, relatează AFP.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.