Bilantul tragic al razboiului din Siria in 2015. Peste 50.000 de persoane si-au pierdut viata in ultimele 12 luni

Ultimul update: Duminica 03 Ianuarie 2016 08:53
Data publicarii: Joi 31 Decembrie 2015 18:37
Categorie: Internaţional
Siria

Peste 55.000 de persoane au fost ucise in Siria in 2015, din care peste 2.500 de copii, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), in timp ce tara este de cinci ani teatrul unui conflict sangeros, relateaza AFP.

Potrivit ONG-ului cu sediul in Marea Britanie, acest bilant creste la peste 260.000 numarul total de morti de la declansarea conflictului, in martie 2011, victimele fiind in majoritate combatanti. Numai in anul 2015 au murit 55.219 de persoane, intre care 13.249 civili, printre care s-au aflat si 2.574 de copii, in timp ce in anul 2014 violentele din Siria s-au soldat cu 76.021 de morti.

Majoritatea persoanelor ucise au fost luptatori, intre care 7.798 de rebeli si peste 16.000 de jihadisti ai Statului Islamic (SI), ai Frontului Al-Nosra - ramura siriana a Al-Qaida - membri ai unor militii care lupta impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad.
In total, au fost ucise 17.686 de persoane din randurile regimului sirian, intre care peste 8.800 soldati ai armatei, peste 7.000 de membri ai militiilor pro-Assad si 378 de membri ai miscarii siite libaneze Hezbollah, care lupta de partea Damascului.

Aproximativ 1.214 de combatanti straini au fost de asemenea ucisi, potrivit OSDO, care dispune de o larga retea de militanti si surse medicale pe teritoriul tarii. De altfel, ong-ul precizeaza ca 274 de persoane decedate nu au putut fi identificate.

De la declansarea conflictului, care a inceput prin reprimarea manifestatiilor pasnice si a evoluat intr-un razboi complex, OSDO a inregistrat moartea a 260.758 de persoane, intre care peste 76.000 de civili.

16 morti in trei atentate asupra unor restaurante din nord-estul Siriei. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic

Luptele s-au soldat de asemenea cu moartea a 40.121 de jihadisti, in timp ce aviatia rusa si coalitia internationala condusa de SUA au intervenit recent in conflict pentru a lupta impotriva gruparilor teroriste. 
 

Siria Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Ce s-a intamplat cu 2 tinere din Austria dupa ce s-au alaturat Statului Islamic. Informatiile au iesit la iveala de curand

Ce s-a intamplat cu 2 tinere din Austria dupa ce s-au alaturat Statului Islamic. Informatiile au iesit la iveala de curand

deveselu

Lavrov: Scutul antirachetă construit de SUA pe teritoriu străin, motiv de îngrijorare pentru China și Rusia

Statele Unite sunt pregătite de ”ultimul pas'” al Coreei de Nord

Imagini cu haosul de la metroul din Beijing în timpul Congresului Partidului Comunist Chinez

Român, fost ”Mister Germania” în urmă cu 20 de ani, acuzat acum de tentativă de omor

Neo-nazist lovit cu pumnul în față, dar și îmbrățișat de o persoană de culoare

Descoperirea făcută de americani după ce Trump s-a lăudat că are o pictură de Renoir

Quentin Tarantino, Harvey Weinstein

Tarantino a stiut de zeci de ani despre abuzurile lui Harvey Weinstein, însă nu a făcut nimic

28 de români descoperiți într-o locuință mică, plină de șobolani, în Londra. Reacția autorităților

Primul mesaj al românului rănit în atacul din Las Vegas: ”Am coșmaruri”

Un copil de 8 ani din Ucraina a pus pe fugă un hoț care voia să intre în casa lui

Turist spaniol, omorât de un element de decor dintr-o biserică italiană

Ce a visat Lidia, românca ce s-a aruncat de pe catedrala din Londra. Ultimele cuvinte spuse mamei