Bilanțul mandatului lui Donald Trump. Cele mai controversate momente

×
Codul embed a fost copiat

Donald Trump va rămâne în istorie ca singurul preşedinte american vizat de două ori de „impeachment”, o procedură de destituire în Camera Reprezentanţilor.

A doua oară a fost pus sub acuzare pentru că a incitat asaltul de la Capitoliu, din 6 ianuarie, „ziua neagră” „a ruşinii”, când „democraţia americană s-a clătinat”, după cum s-a spus.

Înainte să devină președinte, Trump era cel mai cunoscut miliardar al Americii. În mandatul său, Trump a redus taxele, a transformat durabil justiția americană, numind trei judecatori conservatori la Curtea Supremă, a eliminat multe dintre reglementările federale și i-a silit pe partenerii NATO să ajungă la zi cu cotizațiile.

Asaltul Capitoliului va rămâne o pată în istoria SUA

 

 

Miercuri se împlinesc două săptămâni de la asaltul Capitoliului, iar imaginile de la Capitoliu au şocat o lume întreagă. Mii de de susţinători radicali ai lui Trump au năvălit în sediul legislativului de la Washington, templul democraţiei americane. Asta după ce însuşi Trump a alimentat mitul alegerilor furate.

Citește și
Joe Biden
Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Membrii Congresului, care se adunaseră într-o şedinţă extraordinară pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, au fost evacuaţi.

Trump a plecat de la Casa Albă, singur, părăsit de susţinători şi cu un proces în Senat în faţă. Chiar şi aşa, 35% din americani îl susţin, iar la alegerile pierdute în faţa lui Biden, 75 de milioane de americani l-au votat, cu 12 milioane mai mult decât în 2016.

Suporterii lui, îndemnaţi de Trump, au luat cu asalt Capitoliul, locul sacru al democraţiei americane, la 2 km de Obelisc, Monumentul lui Washington, care se află la doar 1 km de Casa Albă. O insurecţie în inima democraţiei americane: executivul, legislativul şi puterea judecătorească. Totul, în câţiva kilometri pătraţi.

Iar majoritatea democrată, dar şi unii aleşi republicani din Camera Reprezentanţilor au votat pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Trump. Incitarea manifestanţilor este singurul capăt de acuzare în acest proces.

Trump, simpatizant al extremiștilor

 

 

Moştenirea lui Trump nu va fi definită doar de ultimele 14 zile ale mandatului său. A fost un mandat în care s-a dat prieten cu dictatori și şi-a exprimat simpatia pentru extremişti după incidentele rasiste de la Charlottesville. Toate aste arata lipsa moralităţii, lipsa de ataşament pentru valorile SUA, lipsa de disciplină şi de interes faţă de instituţiile americane. Pentru astea va rămâne în istorie, nu pentru tăierile de taxe, acordurile comerciale şi acordurile de pace din Orientul Mijlociu. Va rămâne cunoscut pentru terorism şi rasism.

În săptămânile de dinaintea Investiturii, echipa lui a căutat cu frenezie domenii în care Donald Trump să dea ordonanţe încă din primele ore ale mandatului, pentru a şterge cu buretele politicile administraţiei Obama.

SUA s-au retras din Acordul privind Schimbările Climatice de la Paris, din Acordul Nuclear Iranian și au încheiat relaţiile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cât despre politica externă, aceasta se poate rezuma prin formula „America pe primul loc!”, prin care a pus sub semnul întrebării alianţe precum NATO.

Diplomaţii europeni s-au plâns mai ales de lipsa de predictibilitate adusă de Trump pe scenă internaţională. I-a scandalizat şi afinitatea președintelui american pentru lideri autoritari, de la dictatorul nord-coreean ori preşedintele rus, până la şefii din aşa numitele „state problema”, precum Viktor Orban.

Criza pandemiei a marcat ultimul an al mandatului

 

 

Criza pandemiei a marcat doar ultimul an de mandat al lui Trump, care lasă în urmă 400.000 de morţi de COVID. Totodată, Donald Trump va rămâne în istorie drept preşedintele care a încercat să minimalizeze ameninţarea pandemiei și care a dezinformat pe tema asta.

O altă bilă neagră a mandatului Trump rămâne refuzul său repetat de a se delimita de adepţii supremaţiei albe.

John Bolton, fost consilier pe Securitate Națională al președintelui Donald Trump: „Oamenii trebuie să înţeleagă că Donald Trump este o aberaţie a politicii americane. A provocat mari prejudicii Statelor Unite, atât pe plan intern, cât şi extern, ca să nu mai vorbim de răul făcut Partidului Republican şi, în general, mişcării conservatoare. Donald Trump vede totul prin prisma propriei persoane, se gândeşte ce îi iese lui din asta. Nu are o filosofie, nu are o gândire politică. Este şi motivul pentru care nu mă tem că trumpismul va dăinui. Trump va bascula de la cea mai puternică funcţie din lume la.... lâncezit pe marginea piscinei la Mar-a-Lago”.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Trump a părăsit Casa Albă, Biden își preia mandatul. Zi istorică în SUA, sub ochii întregii lumi
Trump a părăsit Casa Albă, Biden își preia mandatul. Zi istorică în SUA, sub ochii întregii lumi

O nouă pagină din istoria Statelor Unite s-a scris miercuri sub ochii lumii întregi.

Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”
Joe Biden a depus jurământul în calitate de preşedinte al SUA: „Aceasta este ziua Americii, a democraţiei”

Noul președinte american Joe Biden și-a preluat mandatul, miercuri, în cadrul unei ceremonii neobișnuite pentru istoria americană.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.