Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Bijutierii turci, saraciti de racirea relatiilor cu Rusia. Nimeni nu le cumpara piramidele din aur de 150 de kilograme

Embed:

Piramide din aur pur, inele cu diamante gigant sau masini de colectie - sunt doar cateva dintre atractiile Targului de bijuterii din Istanbul.

Anul acesta insa, vanzatorii se plang ca luxul si extravaganta nu mai aduc profitul de altadata, pentru ca rusii, principalii clienti, au disparut din peisaj, de cand s-au racit relatiile dintre Turcia si Rusia.

La Targul de lux din capitala Turciei sunt expuse nu doar bijuterii sofisticate, cu pietre foarte scumpe, ci si decoratiuni care depasesc uneori limita imaginatiei. Vedetele expozitiei sunt de departe trei piramide realizate din nu mai putin de... 1.568 de piese din aur, care costa, impreuna... 6,3 de milioane de dolari!

Greutatea totala este de 157 de kilograme de aur pur. La realizarea acestor piramide, a lucrat o intreaga echipa de profesionisti, timp de 45 de zile. Piramidelor le fac concurenta serioasa cateva discuri, tot din aur, pe care este inscriptionata o lalea - o floare simbol in Turcia. Un singur disc cantareste 10 kilograme si este evaluat la aproximativ 400 de mii de dolari. Dar, aceste piese nu sunt deocamdata de vanzare.

Mai ieftin, adica 345 de mii de dolari, este acest inel din aur, cu diamant de 27 de carate.

Ayhan Guner, director Asociatia exportatorilor de bijuterii: "Anul acesta se poarta bijuteriile sport. Persoanele tinere prefera bijuteriile noi, in locul celor clasice. Noua colectie aduce bijuterii care pot fi purtate zi de zi, si nu trebuie sa stea ascunse intr-un sertar."

Principalii clienti interesati de astfel de obiecte de lux erau, pana anul trecut, rusii. Dar, lucrurile s-au schimbat dupa ce un avion rusesc a fost doborat de turci, iar relatiile dintre cele doua tari s-au tot degradat.

Ayhan Guner: "Turcia este pentru Rusia locul de productie al bijuteriilor. Rusia importa 50 - chiar 60% din cantitatea de bijuterii si aur din Turcia. Ei se afla acum intr-o situatie grea, de asemenea. Nu mai au cu cine sa faca un astfel de schimb, cum nici noi nu mai avem."

In 2014, exporturile de bijuterii si aur, in Rusia, au fost evaluate la 3,1 miliarde de dolari, iar in 2015 - au scazut la 2,6 miliarde de dolari. Reprezentantii targului din Istanbul spun ca, anul acesta, rusii sunt o raritate la expozitia de lux.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 13 Martie 2016
Citeste mai multe despre: lux, istanbul, targ, bijuterii, aur, pietre pretioase, Turcia, Rusia, clienti, bogatie,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed