Bombardamente la Donetsk: cel putin 13 persoane au murit, dupa ce un troleibuz a fost lovit de un obuz. Imagini socante

×
Codul embed a fost copiat

Treisprezece persoane au fost ucise joi dimineata la Donetk, in estul Ucrainei, in momentul in care un troleibuz a fost lovit de un obuz intr-un cartier al orasului, a declarat un reprezentant al primariei pentru AFP, citata de Mediafax.

Premierul ucrainean acuza Rusia ca "poarta responsabilitatea" atacului de la Donetk

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a acuzat Rusia ca "poarta responsabilitatea" bombardamentului care a ucis cel putin 13 civili, joi dimineata, la Donetk, in estul separatist al Ucrainei. "Astazi, teroristii (nume dat de Kiev separatistilor) rusi au comis un act inspaimantator impotriva umanitatii. Iar Federatia Rusa poarta responsabilitatea acestuia", a declarat Iateniuk.

Citeste si: Ruinele aeroportului din Donetk, filmate cu o drona. Dupa un an de lupte, zona e devastata complet. VIDEO

Anterior, ministrul ucrainean al Apararii a acuzat separatistii prorusi ca s-ar afla la originea bombardamentului.

Citește și
vladimir putin
Kremlin: Vestul se foloseste de Ucraina pentru a izola Rusia si a-l inlatura pe Vladimir Putin de la putere
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Douasprezece persoane au fost ucise in troleibuz si o alta intr-o masina care trecea prin apropiere", a precizat un reprezentant al Serviciilor de urgenta din oras, un bastion al rebelilor separatisti rusi.

Circa zece persoane au fost ranite, potrivit unui prim bilant oferit de aceeasi sursa.

Miercuri seara, un bombardament in cartierul situat in apropierea aeroportului din Donetk, epicentrul luptelor intre fortele ucrainene si cele rebele, s-a soldat cu un mort intr-un autobuz lovit, de asemenea, de un obuz, a declarat pentru AFP, citata de Mediafax, un oficial din cadrul primariei orasului, Ivan Prihodko.

La 14 ianuarie, un bombardament impotriva unui baraj al armatei ucrainene in apropiere de Volnovaha (estul Ucrainei) a lovit un alt autobuz, provocand 12 morti, toti civili. Kievul si rebelii s-au acuzat reciproc ca ar fi la originea bombardamentului.

Cel putin 34 de persoane au fost ucise in ultimele 24 de ore in estul Ucrainei

Cel putin 34 de persoane, civili si militari, au fost ucise in ultimele 24 de ore in estul Ucrainei, teatrul unui conflict intre armata ucraineana si rebelii separatisti prorusi, potrivit unui bilant intocmit joi de AFP pornind de la cifrele oficiale, noteaza Mediafax.

Treisprezece civili au murit intr-un bombardament care a vizat un autobuz la Donetk, potrivit serviciilor de urgenta locale. Autoritatile separatiste au anuntat de asemenea moartea a zece persoane la Gorlivka, un oras situat in regiunea Donetk.

Armata ucraineana isi abandoneaza principala pozitie detinuta pe aeroportul din Donetk

Armata ucraineana a abandonat noul terminal al aeroportului din Donetk, principala pozitie din care lupta impotriva trupelor separatiste proruse, a anuntat joi un purtator de cuvant militar ucrainean, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Aeroportul din Donetk este teatrul luptelor intre armata ucraineana si separatisti inca din mai. "Din cauza tirurilor din toate directiile, s-a decis in cursul noptii trecute sa se paraseasca noul terminal", a declarat purtatorul de cuvant Vladislav Selezniov in cadrul unei conferinte de presa, precizand ca luptele "continua in jurul aeroportului". Zece militari au fost ucisi in ultimele 24 de ore in estul tarii, a adaugat el. 

Separatistii prorusi, care ocupa o parte importanta a cladirii, au lansat o ofensiva la 15 ianuarie pentru a incerca sa ocupe si ultimele pozitii ucrainene, aparate de cei pe care ii supranumesc "cyborg". Duminica, armata ucraineana a afirmat ca a respins acest atac gratie intaririlor oferite de tancuri.

"Aeroportul a fost si ramane o linie de front. Am esuat in a pastra controlul asupra ruinelor noului terminal timp de sase zile. Iar indivizii de la parter, cyborgs ... au facut o baie de sange. Alaltaieri (marti), au atins limitele", a scris un consilier al presedintelui Petro Porosenko, Iuri Biriukov, pe pagina sa de Facebook.

Andrii Biletki, comandantul batalionului Azov, o unitate a armatei ucrainene, a afirmat anterior pe pagina sa de Facebook: "Am pierdut aeroportul". "Dupa o infrangere, nu putem spera la un armistitiu in termeni buni. Nu este nimic mai umilitor si idiot decat sa astepti mila inamicului", a adaugat el.

Aceste evenimente au loc in timp ce ministrii de Externe ucrainean, rus, francez si german au cerut miercuri in cursul serii incetarea ostilitatilor si retragerea armelor grele, in urma unei reuniuni la Berlin.

Berlinul, Parisul, Moscova si Kievul cer incetarea ostilitatilor

"Ministrii indeamna toate partile sa inceteze ostilitatile si sa-si retraga armele grele in acord cu linia de contact" stabilita prin acordurile de la Minsk, potrivit comunicatului. 

Am facut "progrese concrete" in negocierile privind dezescaladarea crizei din Ucraina, a declarat seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, dupa trei ore de discutii cu omologii sai in formatul denumit "Normandia". "Ne-am pus de acord asupra liniei" de contact, a dat asigurari el. Reuniunea de la Berlin a fost orgnizata intr-un context de tensiune militara si diplomatica intre Kiev si Moscova.

Cu cateva ore inainte de inceperea reuniunii, presedintele ucrainean Petro Porosenko a afirmat ca "peste 9.000 de militari ai Federatiei Ruse" se afla in tara sa, "cu peste 500 de tancuri, piese de artilerie grea si transportoare de trupe".

In estul Ucrainei, luptele s-au intensificat in ultimele zile.

"Aceasta reuniune nu a solutionat toate probleme, dar a permis obtinerea unui acord asupra retragerii armelor grele de o parte si de cealalta a liniei de contact agreate la Minsk pe 19 septembrie. Grupul trilateral de contact se va reuni in zilele urmatoare pentru a planifica aceasta retragere", a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius.

Ministrii de Externe german, francez, rus si ucrainean s-au intalnit deja, pe 12 ianuarie, la Berlin, cu scopul de a incerca sa organizeze un summit intre presedintii rus Vladimir Putin si ucrainean Petro Porosenko, sub egida sefului de stat francez Francois Hollande si cancelarului german Angela Merkel.

Insa ei nu au reusit sa ajunga la un acord, iar acest summit - avut in vedere, o perioada, pentru data de 15 ianuarie, la Astana, in Kazahstan - a fost amanat sine die.

Kievul si separatistii prorusi se acuza reciproc de intensificarea violentelor, observata de aproximativ 12 zile in estul Ucrainei, care a culminat in weekendul trecut cu confruntari armate extrem de dure pe aeroportul din Donetk si trimiterea unor tancuri ucrainene pentru a respinge o ofensiva rebela.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Petro Porosenko: Peste 9.000 de militari rusi sunt pe teritoriul Ucrainei cu 500 de tancuri si piese de artilerie grea
Petro Porosenko: Peste 9.000 de militari rusi sunt pe teritoriul Ucrainei cu 500 de tancuri si piese de artilerie grea

Peste 9.000 de militari rusi se afla pe teritoriul Ucrainei, unde are loc un conflict separatist, afirma presedintele ucrainean, Petro Porosenko, citat de AFP.

Kremlin: Vestul se foloseste de Ucraina pentru a izola Rusia si a-l inlatura pe Vladimir Putin de la putere
Kremlin: Vestul se foloseste de Ucraina pentru a izola Rusia si a-l inlatura pe Vladimir Putin de la putere

Occidentalii utilizeaza conflictul ucrainean pentru "a izola Rusia, a asfixia economia sa si a-l inlatura pe Vladimir Putin" de la putere, a acuzat miercuri purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov.

Bombardamente, marti noapte, in Donetk. Cinci civili au murit si alti 29 au fost raniti
Bombardamente, marti noapte, in Donetk. Cinci civili au murit si alti 29 au fost raniti

Cinci civili au fost ucisi si alti 29 au fost raniti in noaptea de marti spre miercuri in timpul unor bombardamente in orasul Donetk, in estul separatist al Ucrainei, au anuntat miercuri autoritatile locale, citate de AFP, scrie Mediafax.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.