Breivik va sta in arest preventiv 2 luni. A spus la audiere ca mai sunt "2 celule" in organizatia sa

×
Codul embed a fost copiat

Politia norvegiana a cerut in mod exceptional 8 saptamani de arest preventiv impotriva lui Anders Behring Breivik. Jumatate din aceasta pedeapsa o va petrece la izolare completa. El a pledat "nevinovat" si a spus ca mai sunt "2 celule" impreuna cu el.

Cronologia evenimentelor, luni, 25 iulie 2011:

17.00 Judecatorul anunta ca nu se stie cand va incepe procesul impotriva lui Anders Behring Breivik, deoarece acest lucru depinde de investigatia politiei. De asemenea, nu se stie cat va dura aceasta investigatie.

16.55 Premierul norvegian declara pentru BBC ca este de parere ca Norvegia se va schimba dupa aceste evenimente nefericite, insa tara sa va ramane deschisa si democrata. Ramane de vazut insa cum se va produce acest lucru, a mai adaugat el.

16.50  Judecatorul confirma faptul ca Breivik a cerut sa apara la tribunal imbracat in uniforma militara, insa solicitarea i-a fost respinsa.

Citește și
Norvegia
DE CE au ajuns fortele speciale norvegiene pe insula masacrului abia dupa 90 de minute
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

16.45 Judecatorul spune jurnalistilor despre informatia potrivit careia ar putea exista inca "doua celule militante" care fac parte din organizatia lui Breivik.

"Acuzatul a facut astazi o declaratie care implica o alta investigatie, deoarece a spus ca 'mai sunt alte doua celule in organizatia noastra'." - a declarat judecatorul la conferinta de presa.

In timpul audierii, Breivik a mai spus ca Partidul Norvegian Laburist este vinovat pentru "importul masiv de musulmani". Ucigasul va ramane in izolare completa pana pe 22 august, ceea ce inseamna ca nu va avea acces la nicio sursa de informare.

16.35 Judecatorul sustine ca politia a cerut ca Breivik sa fie arestat preventiv pentru opt saptamani, avand interzis la scrisori sau vizite. Breivik a recunoscut ca a amplasat bomba la Oslo si a impuscat tinerii de pe insula Utoya, insa nu a pledat vinovat.

El a explicat ca a actionat impotriva "Marxismului cultural" si a musulmanilor care au acaparat Europa. Obiectivul sau, se pare, a fost sa transmita lumii "un semnal puternic".

Breivik a mai spus ca a tinut in mod special sa atace Partidul Laburist, astfel incat aceasta formatiune sa nu mai poata recruta noi membri. El a afirmat ca partidul a inselat "tara si poporul", asa ca, ceea ce au patit vineri, a fost "pretul tradarii lor".

16.30 Judecatorul vine cu precizari: Breivik va sta in arest preventiv doua luni, iar patru saptamani dintre acestea le va petrece in izolare completa.

16.20 Incepe conferinta de presa. Judecatorul care l-a audiat pe Breivik anunta ca principalul suspect va fi arestat preventiv patru saptamani, fiind acuzat de terorism.

16.15 BBC News citeaza AP, care sustine ca judecatorul a fost cel care a decis ca apelurile anti-islamice ale lui Breivik sa nu fie facute publice, cu ajutorul audierii publice a acestuia.

16.00 Instanta din Oslo a anuntat ca prima audiere a lui Anders Behring Breivik, presupusul autor al atacurilor din Norvegia, s-a incheiat.

14: 55 Agentia de spresa norvegiana NTB: Breivik a ajuns la tribunal pentru audieri.

14:50 Nimeni nu a fost retinut sau condamnat in investigatia facuta de autoritatile poloneze, a spus un purtator de cuvant pentru Reuters.

14:30 The Telegraph: Sase polonezi au fost arestati in legatura cu sangerosul atac din Norvegia. Unul dintre ei detine o afacere pe net care se ocupa de achizionarea si distributia de substante chimice. Cinci dintre ei au fost eliberati ulterior.

14.00 Incepe audierea lui Anders Behring Breivik in cadrul unei sedinte care are loc cu usile inchise.

_________________________

Intervievata de AFP, o purtatoare de cuvant a politiei, Viola Bjelland, a confirmat ca, in circumstante exceptionale, pot fi cerute opt saptamani de arest preventiv, adica dublu fata de perioada maxima obisnuita.

"In general, (perioada) maxima este de patru saptamani dar, in cazuri speciale, se pot solicita pana la opt saptamani, care pot fi reinnoite", a precizat ea, fara a preciza daca asa se va proceda luni. Ea a confirmat si informatia potrivit careia politia va cere ca audierea sa se desfasoare cu usile inchise.

Suspectat in cazul uciderii a 93 de persoane vineri, in Norvegia, Behring Breivik, care a recunoscut faptele, a comparut astazi la ora 13.00 (14.00, ora Romaniei) in fata Tribunalului din Oslo, care trebuie sa se pronunte asupra plasarii sale in arest preventiv.

Pe de alta parte, Guvernul a decretat astazi un minut de reculegere de la ora 12.00 (13.00, ora Romaniei), sub conducerea premierului Jens Stoltenberg, in compania cuplului regal si a cuplului princiar, la Universitatea din Oslo".

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
"Norvegia s-a schimbat intr-o zi". Breivik a cerut televiziunilor sa transmita motivele asasinatul

Blond, cu ochi albastri, atletic, Andres Behring Breivik era intruchiparea idealului norvegian. "L-am implorat sa ma lase in viata" - a declarat unul din supravietuitori, care a povestit cum a inceput sangerosul masacru.

DE CE au ajuns fortele speciale norvegiene pe insula masacrului abia dupa 90 de minute
DE CE au ajuns fortele speciale norvegiene pe insula masacrului abia dupa 90 de minute

Fortele speciale de interventie din Norvegia au ajuns pe insula masacrului abia dupa o ora si jumatate de la declansarea atacului. Actiunea politistilor a fost ingreunata de lipsa accesului rapid la elicopter si absenta unei ambarcatiuni.

Ucigasul din Norvegia:
Ucigasul din Norvegia: "Sunt cel mai mare monstru de la al Doilea Razboi Mondial incoace"

Norvegia este in doliu. In acest timp, bilantul tragediei de vineri, cand un barbat de 32 de ani a detonat o bomba in centrul capitalei, apoi a impuscat zeci de tineri pe o insula de langa Oslo, continua sa creasca.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.