Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Avertismentul SUA: 1,5 milioane de oameni sunt in pericol de moarte. Apa ar atinge 21 de metri in doar cateva ore

mosul

Ambasada SUA la Bagdad a estimat luni ca evacuarea este “cea mai buna solutie” in cazul ruperii barajului de la Mosul, in conditiile in care o asemenea evacuare ar permite salvarea a circa 1,5 milioane de vieti, informeaza AFP.

Acest imens baraj de pe raul Tigru, cel mai mare din Irak, prezinta riscuri crescute de ruptura, dat fiind ca este construit pe un sol instabil. El este situat in amonte de orasul Mosul, al doilea oras al tarii aflat in mainile jihadistilor din gruparea Statul Islamic , insa cresterea de ape la care ar duce ruperea infrastructurii ar inunda, de asemenea, capitala Bagdad, cu 400 km la sud.

“Nu avem informatii precise care sa indice ca o ruptura (a barajului) ar putea interveni, insa, ca precautie, am dori sa subliniem ca o evacuare rapida constituie solutia cea mai eficienta pentru salvarea vietii a sute de mii de irakieni” stabiliti in partea potential cea mai expusa a raului Tigru, a anuntat Ambasada SUA pe site-ul sau duminica seara.

La Mosul si in aval la Tikrit, locuitorii vor trebui sa se indeparteze 5-6 kilometri de malurile raului, pentru a se pune in siguranta, potrivit scenariului ambasadei americane. Daca nu va avea loc o evacuare, intre 500.000 si 1,5 milioane de oameni vor fi in pericol de moarte.

Daca la barajul Samarra, oras situat in aval de Tikrit si in amonte de Bagdad, apa ar trece brusc peste nivel, locuitorii acestui oras vor trebui sa se indeparteze cu pana la 16 km de malurile Tigrului.

Potrivit Ambasadei SUA, o rupere a barajului de la Mosul ar putea avaria puternic reteaua electrica a tarii si ar inunda capitala pentru mai multe saptamani, inclusiv aeroportul international.

Un mesaj american privind riscurile de securitate citeaza estimari potrivit carora, Mosulul ar putea fi inundat pana la un nivel de 21 de metri de apa in doar cateva ore.

In ianuarie, compania italiana Trevi a amanat o licitatie pentru intarirea structurii barajului, a carui stare s-a deteriorat dupa ofensiva desfasurata in 2014 de SI, care a intrerupt pentru o perioada operatiunile de mentenanta.
 

 

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 2 Martie 2016
Citeste mai multe despre: mosul, baraj, irak,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed