Avertismentul lui Kim Jong-un pentru Donald Trump, de Anul Nou: „Butonul nuclear a fost întotdeauna pe biroul meu!”

Ultimul update: Luni 01 Ianuarie 2018 20:10
Data publicarii: Luni 01 Ianuarie 2018 09:09
Categorie: Internaţional

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a îndemnat luni Coreea de Nord să producă în masă focoase nucleare și rachete balistice. Într-un mesaj de Anul Nou, el a avertizat comunitatea internațională și - în special SUA - că „butonul nuclear” e pe biroul său.

În discursul de Anul Nou, Kim Jong-un subliniază că programul său nuclear nu are un alt rol decât acela de a apăra Coreea de Nord.

„În 2017, ne-am atins țelul de a finaliza planurile nucleare pe care le avea. Trebuie să continuăm să producem rachete balistice și arsenal nuclear, într-un ritm mai accelerat. SUA trebuie să știe că butonul nuclear este pe biroul meu. Nu e vorba de șantaj, ci de un fapt real. Întregul teritoriu al Statelor Unite este pe raza rachetelor nucleare. Statele Unite nu vor putea nicioată să pornească un război împotriva mea sau împotriva țării noastre. Aceste arme vor fi folosite doar dacă ne este amenințată securitatea”, a spus liderul nord-coreean, într-un discurs televizat, conform The Guardian.

Liderul de la Phenian a continuat precizând că „deși Statele Unite își doresc să atace Coreea de Nord cu arsenal militar și nuclear, ei știu că acum deținem o putere nucleară atât de mare, încât nu vor îndrăzni”, informează CNN. El a mai precizat că „cea mai mare realizare din 2017 a fost să finalizeze capabilitățile nucleare” ale țării.

Totodată, Kim Jong-un a mai precizat că sportivii nord-coreeni vor participa la Olimpiada de Iarnă din orașul sud-coreean Pyeongchang. Anterior, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, încuraja Phenianul să trimită o delegație la competiția sportivă, în speranța că va contribui la detensionare a situației din Peninsula Coreea.

Putin ignoră sancțiunile impuse de ONU lui Kim Jong-un. Coreea de Nord ar primi petrol din Rusia

„Jocurile Olimpice de Iarnă, care vor avea loc în curând în Sud, vor fi o bună oportunitate pentru a ilustra statutul națiunii coreene și ne dorim să obținem rezultate bune la acest eveniment. Am luat mai multe decizii, între care să trimitem o delegație”, a mai spus el.

Olimpiada de Iarnă va avea loc între 9 și 25 februarie.

Oficial american: SUA nu a fost niciodată atât de aproape de un război nuclear

Noile declaraţii ale liderului comunist intervin într-un moment în care un fost înalt responsabil militar american a atras atenţia că Statele Unite nu au fost „niciodată atât de aproape" de un război nuclear cu Coreea de Nord, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Astfel, fostul șef de stat-major american Mike Muellen a afirmat, într-un interviu acordat canalului ABC, că preşedinţia Trump „este incredibil de destabilizatoare şi cu siguranţă imprevizibilă".

„După părerea mea, nu am fost niciodată atât de aproape de un război nuclear cu Coreea de Nord şi în regiune. Nu văd cum s-ar putea rezolva toate astea pe cale diplomatică în stadiul actual", a adăugat el.

Mike Mullen, un amiral în retragere, a fost şeful de stat-major în perioada republicanului George W. Bush şi a democratului Barack Obama.

Schimburi dure de replici

Phenianul şi-a intensificat considerabil în cursul anului trecut eforturile pentru a derula programele sale nuclear şi balistic interzise, în pofida multiplelor sancţiuni ale ONU şi a retoricii tot mai belicoase dinspre Washington.

Kim Jong-Un, care a subliniat că are în permanenţă pe biroul său butonul armei atomice, a prezidat în septembrie al şaselea test nuclear nord-coreean, cel mai puternic de până acum. El a mai supravegheat în timpul anului mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), avertizând că Nordul este capabil să lovească teritoriul continental nord-american şi că a devenit un stat nuclear în sine.

Preşedintele american, Donald Trump, a ripostat la operaţiunile militare nord-coreene îmbinând ameninţările - el s-a angajat la tribuna ONU „să distrugă complet" Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de Phenian - cu insultele la adresa lui Kim Jong-Un, poreclit „micul om-rachetă".

„De ce Kim Jong-Un să mă insulte afirmând că sunt 'senil', iar eu să nu spun niciodată că e 'nebun'?", a scris Donald Trump pe Twitter.

Pentru unii experţi, această cursă a injuriilor şi indignării ar putea avea efectul invers celui dorit, încurajând Phenianul să meargă tot mai departe. Cu atât mai mult cu cât Phenianul îşi justifică ambiţiile nucleare prin ameninţarea americană.

 

Un dezertor nord-coreean, liderul cercetătorilor, s-a sinucis când a aflat că va fi repatriat

Un dezertor nord-coreean, liderul cercetătorilor, s-a sinucis când a aflat că va fi repatriat

Armata turca

Armata turcă a ucis peste 360 de luptători kurzi și islamiști, pe teritoriul sirian

Emmanuel Macron, primit de Donald Trump la Casa Albă, în aprilie

Dolores O'Riordan, condusă pe ultimul drum în acordurile cântecelor sale

Ministrul Justiției din SUA, audiat în cazul anchetei privind alegerile din 2016

Coreea de Nord acuză SUA: „Ne pune în pericol relația cu Coreea de Sud”

China plănuiește să construiască două submarine care ar putea coborî la 11.000 de metri adâncime

Scoala Dortmund

Atac la o școală din Germania. Un elev, înjunghiat de un coleg

Atac armat la un liceu din SUA. O persoană a murit, cel puțin 4 au fost rănite

”Diaconul morții”, preotul care a ucis "între 10 şi 20” de oameni

Florin Morariu, românul care a pus pe fugă teroriștii la Londra, interviu pentru Daily Mail: Mi-e frică

Risc de avalanşa, dar şi de inundaţii. Numeroase localităţi au rămas izolate

Alertele de tsunami pentru Alaska şi coasta vestică a Canadei, anulate