Avertismentul facut de Organizatia Meteorologica Mondiala. Temperaturile globale din viitor "vor afecta sanatatea populatiei"

Ultimul update: Sambata 26 Martie 2016 06:54
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2016 15:37
Categorie: Internaţional
incalzire globala

Temperatura globala este deja mai mare cu un grad Celsius in comparatie cu cea inregistrata in secolul trecut.

Trebuie sa ne pregatim pentru un viitor in care vor fi mai multe zile caniculare, mai multe nopti calde si mai multe valuri de caldura, a atentionat Petteri Taalas, secretar general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM).

"Schimbarile climatice afecteaza mediul nostru natural si antropic. Emisiile de gaze cu efect de sera continua sa creasca, la fel si temperatura din atmosfera inferioara si cea a oceanelor. In prezent, Terra este deja cu un grad Celsius mai calda decat la inceputul secolului XX. Comunitatea internationala a recunoscut in mod unanim necesitatea intreprinderii de actiuni indraznete. Anul trecut, guvernele au adoptat Acordul de la Paris pentru 'a mentine cresterea temperaturii medii globale in limita a mai putin de doua grade Celsius fata de nivelul din perioada pre-industriala si pentru a continua eforturile de limitare a cresterii temperaturii cu cel mult 1,5 grade Celsius. Acesta este un angajament ambitios, iar planurile nationale adoptate pana in prezent ar putea sa nu fie suficiente pentru evitarea unei cresteri de 3 grade Celsius. Totusi, dispunem de cunostintele si de uneltele necesare pentru a face fata viitorului', a mai sustinut Taalas intr-un mesaj la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei, organizat de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Oficialul a adaugat ca, la nivel planetar, populatia trebuie sa se pregateasca sa infrunte mai multe zile caniculare, mai multe nopti calde si mai multe valuri de caldura, fenomene care ar putea afecta sanatatea populatiei, dar si sa creeze tensiuni in societate.
"Organizatia Meteorologica Mondiala si Serviciile Meteorologice si Hidrologice Nationale joaca un rol esential in construirea unor societati adaptabile la clima. Din cauza emisiilor din trecut si din prezent, trebuie sa ne pregatim pentru un viitor in care vor fi mai multe zile caniculare, mai multe nopti calde si mai multe valuri de caldura. Acestea vor afecta sanatatea populatiei si vor tensiona societatea umana. Putem reduce riscurile de sanatate cauzate de caldura prin punerea in functiune a unor sisteme de avertizare timpurie a hazardelor multiple, care sa emita, in timp util, alerte catre factorii de decizie, serviciile de sanatate si publicului larg. De asemenea, trebuie sa abordam fenomenul de seceta intr-un mod mai proactiv, printr-un management integrat al acestuia. Trebuie sa furnizam decidentilor linii de ghidare in politici eficiente si in strategii de management al terenului", conform reprezentantului OMM.

In plus, considera Petteri Taalas, "schimbarile climatice amplifica si riscul producerii de precipitatii abundente si de inundatii".

Soare si vant puternic in mai multe zone din tara. Vremea se strica incepand de miercuri

"Putem proteja vietile oamenilor si proprietatile acestora in fata unor astfel de hazarde prin realizarea de prognoze bazate pe impact. Acest tip de abordare a riscului de producere a dezastrelor este cea mai eficienta modalitate de a furniza managerilor situatiilor de risc informatii pe baza carora acestia sa poata sa actioneze. Agenda 2030 a Organizatiei Natiunilor Unite si Obiectivele Dezvoltarii Durabile isi propun asumarea neconditionata a eradicarii saraciei la nivel global. Aceasta presupune imbunatatirea securitatii alimentare, precum si accesul tuturor la apa potabila si la salubritate. Strategia impune utilizarea de energie curata si dezvoltarea unor asezaminte care sa detina capacitatea de a se adapta, promovand, de asemenea, managementul durabil al ecosistemelor naturale. Constituirea unor comunitati adaptabile la clima si vreme reprezinta o parte vitala a acestei strategii destinate dezvoltarii durabile. Comunitatea OMM va continua sa sprijine tarile in eforturile lor de dezvoltare durabila si de abordare a schimbarilor climatice prin furnizarea celor mai avansate servicii stiintifice si operationale pentru prognoza vremii, pentru clima, hidrologie, oceane si mediu", a apreciat Taalas.

Ziua Mondiala a Meteorologiei ("World Meteorological Day") este marcata in fiecare an la 23 martie, din 1961, si reprezinta intrarea in vigoare, la 23 martie 1950, a Conventiei ONU care a transformat vechea Organizatie Meteorologica Internationala intr-o organizatie interguvernamentala, cunoscuta sub numele de Organizatia Meteorologica Mondiala ("World Meteorological Organization - WMO).

incalzire globala Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Informare meteo de vreme rece, ploi si ninsori consistente. Pana cand va tine vremea urata

Informare meteo de vreme rece, ploi si ninsori consistente. Pana cand va tine vremea urata

Joshua Boyle

Cuplul răpit în Pakistan credea că e o glumă când talibanii le-au spus că Trump e președinte

Fiica fostului primar a Leningradului candidează împotriva lui Putin

Doi marinari americani de pe submarine nucleare, morţi din cauze misterioase

Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii

Summitul UE, mutat în altă clădire din cauza emanaţiilor de la bucătărie

Patru misionari britanici, răpiţi în Nigeria. Jihadiştii Bokjo Haram ar putea fi implicaţi

inchisoare

Revoltă într-o închisoare din Italia, declanşată de un român. "A smuls caloriferul şi a rupt gratiile cu el"

Un nou atac armat în Statele Unite: 3 oameni ucişi, 2 grav răniţi

Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează

Oficial rus: Părinții copiilor care merg la proteste anti-Putin ar trebui pedepsiți

Președintele chinez, discurs de peste 3 ore la Congresul Partidului Comunist. ”A început o nouă eră”

Gimnasta McKayla Maroney susţine că a fost abuzată sexual de un medic, când avea 13 ani