Atacatorul din Munchen si-a cumparat arma de pe internet si a pregatit masacrul timp de un an. A lasat un mesaj pe calculator

×
Codul embed a fost copiat

David Sonboly, adolescentul de 18 ani, care a ucis 9 persoane si a ranit alte 35 a planuit atacul armat din Munchen timp de un an, a dezvaluit politia germana.

Tanarul cu probleme psihice care a ucis 9 oameni la Munchen, dupa care s-a sinucis, si-a planuit timp de un an atacul sangeros.  Se stie ca tanarul suferea de depresie si s-a aflat timp de doua luni sub tratament psihiatric. Anchetatorii au descoperit de asemenea ca si-a procurat arma de pe internet si ca era pasionat de carti despre atacuri in masa. In total 58 de cartuse au fost gasite la scena atacului din Munchen. A lasat si un mesaj pe calculator: un fel de "manifest" al carui continut nu a fost dat publicitatii, relateaza Bild.

A cumparat arma de pe "internetul negru" si planuia atacul de un an

David Sonboly care a comis atacul de vineri seara cu un pistol semi automat Glock si avea asupra sa 300 de gloante s-a sinucis in fata politie dupa masacru.

Citeste si: Portretul autorului atacului din Munchen: Era timid si amator de jocuri video de razboi. Ce spun vecinii sai

Citește și
Huseyin Dayicik
Eroul de la Munchen. Un tanar de 19 ani s-a aruncat in fata gloantelor trase de atacator pentru a-si salva sora geamana
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Politia din Munchen a dezvaluit duminica faptul ca tanarul a planuit atacul timp de un an si a cumparat ilegal arma de pe internet, relateaza BBC. Tanarul germano Iranian a cumparat arma de pe deep web (asa-zisul internet ascuns, partea nevazuta a internetului) si s-a documentat temeinic in privinta impuscaturilor in masa, a declarat duminica la postul B24 ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann.

Inspirat de Tim Kretschmer si Anders Breivik

Atacatorul avea salvata pe computerul sau o copie a manifestului extremistului norvegian Anders Behring Breivik, care in urma cu cinci ani a comis un dublu atac la Oslo si in insula vecina Utoya, ucigand 77 de oameni. Totodata, Sonbloy a calatorit "acum un an sau doi" la o scoala din orasul Winnenden (sud-vestul Germaniei), scena unui atac armat in 2009, a mai spus Herrmann.

Acolo, in 2009 un adolescent de 17 ani, Tim Kretschmer, a ucis 15 persoane din fostul sau liceu. Incoltit de politie, Kretschmer s-a sinucis dupa o urmarire de 40 de kilometri, imbracat in uniforma paramilitara si inarmat cu un pistol Beretta cu care ucisese cu sange rece noua elevi si sase profesori.

Seful politiei din Bavaria, Robert Heimberger, a declarat ca tanarul nu si-a ales in mod special victimele si ca tinerii pe care i-a ucis nu ii erau colegi de clasa. Heimberger a confirmat ca Sonboly planuia atacul de un an. La randul sau, procurorul Thomas Steinkraus-Koch a mentionat ca asasinul nu era motivat de vreo ideologie politica si ca si-a ales victimele la intamplare.

Se afla sub tratament psihiatric pentru anxietate si depresie si avea medicamente in casa

Totodata, procuratura germana a mai informat duminica ca tanarul se afla sub tratament psihiatric pentru anxietate si depresie si avea medicamente in casa, dar nu se stie daca le si lua.

Steinkraus-Koch a mai spus ca tanarul a fost internat doua luni intr-o sectie psihiatrica cu regim inchis, in 2015, si a primit tratament pentru "fobii sociale" si anxietate. Dupa iesirea din spital, Sonboly primea tratament ambulatoriu pentru fobiile sale sociale, deoarece devenea nervos atunci cand intra in contact cu alte persoane.

In 2012, tanarul a fost victima unui episod de hartuire la scoala, insa politia nu a vrut sa faca o legatura directa intre acest incident si atac si a precizat ca printre victimele sale nu se numara colegi de clasa.

35 de persoane au fost ranite dintre care 10 sunt in stare critica

Nemtii continua sa planga victimele atacului, 7 dintre ele sunt adolescenti. Trei dintre cei decedati sunt din Kosovo, alti trei sunt turci si unul este grec. Alte 35 de persoane au fost ranite dintre care 10 sunt in stare critica.

Politia din Munchen a cerut duminica mass media sa dea dovada de responsabilitate si a insistat sa nu se apropie luni de licee, care nu au intrat inca in vacanta de vara in landul Bavaria (sud), pentru a realiza reportaje despre atacul armat de vineri in care au murit mai multi elevi.

"Maine va fi o zi dura pentru multe scoli. In unele clase va exista o banca goala. Pentru colegii de clasa, familii si profesori va fi coplesitor", a anuntat intr-un comunicat de presa succint director politiei din Munchen, Hubertus Andrae.

In semn de "solidaritate, responsabilitate si sprijin" pentru copii, Andrae le-a cerut ziaristilor sa evite sa inregistreze si sa realizeze interviuri in apropierea centrelor scolare. In Germania, vacantele scolare incep la date diferite in functie de fiecare land federal, iar in acest an in Bavaria vacanta de vara incepe abia la 1 august.

Tatal ucigasului a alertat politia dupa ce l-a recunoscut intr-o inregistrare video

Tatal lui Ali David Sonboly  si-a recunoscut fiul intr-una dintre primele inregistrari video care au inceput sa circule pe internet de la locul atacului si a alertat politia, transmite duminica EFE.

Inregistrarea video in urma careia barbatul si-a recunoscut fiul a fost difuzata pe larg in seara zilei de vineri pe retelele sociale si in mass media, iar in imagini se vede un tanar iesind dintr-un restaurant de tip fast food care incepe sa traga in trecatori. Parintii tanarului sunt inca in stare de soc si nu au putut fi interogati de politie.

Politia a confirmat autenticitatea unei alte inregistrari video, tot una dintre cele mai difuzate, in care tanarul poate fi vazut pe acoperisul unei parcari, unde se cearta violent cu un localnic care incerca sa filmeze de la un balcon. Potrivit anchetatorilor, barbatul de la balcon a filmat sfarsitul atacului, iar dupa aceea nu s-au mai inregistrat victime.

Sunetul este prost, insa, potrivit transcrierii realizate de Suddeutsche Zeitung, tanarul insista ca este german, dintr-un cartier din Hartz IV (unde locuiesc multi beneficiari de ajutoare sociale) si urla la barbatul de la balcon: "Din cauza voastra am suferit 'mobbing' (hartuire) timp de sapte ani; m-am vazut nevoit sa-mi cumpar o arma si sa va omor pe toti".

Pe de alta parte, un procuror german a informat ca tanarul atacator, David Ali Sonboly, "juca cu regularitate Counter-Strike, un joc cu impuscaturi asociat adesea cu indivizi care comit atacuri in masa".

Procurorul Thomas Steinkraus-Koch a precizat ca Sonboly a fost ucis cu un singur glont in cap provenit de la propriul pistol. Nu au fost gasite gloante apartinand politiei in corpul tanarului, a insistat el.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
"Ne ameninta mereu ca o sa ne omoare". Marturiile adolescentilor care au fost colegi de scoala cu atacatorul din Munchen

Colegii lui Ali Sonboly, atacatorul de la Munchen, fac dezvaluiri despre comportamentul bizar al adolescentului. Baiatul i-a amenintat cu moartea in nenumarate randuri.

Eroul de la Munchen. Un tanar de 19 ani s-a aruncat in fata gloantelor trase de atacator pentru a-si salva sora geamana
Eroul de la Munchen. Un tanar de 19 ani s-a aruncat in fata gloantelor trase de atacator pentru a-si salva sora geamana

Una din victimele criminalului de Munchen a fost ucisa in momentul in care s-a aruncat in fata pistolarului pentru a-si proteja sora geamana de rafala de gloante.

Politia germana anunta ca 35 de persoane au fost ranite in atacul din Munchen. Atacatorul, obsedat de crimele in masa
Politia germana anunta ca 35 de persoane au fost ranite in atacul din Munchen. Atacatorul, obsedat de crimele in masa

Bilantul persoanelor ranite a crescut la 35 dupa atacul armat de vineri seara de la un centru comercial din Munchen comis de un tanar obsedat de crimele in masa, a informat duminica politia germana, relateaza DPA.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.