Patru zile de teroare in Nairobi. Povestile ostaticilor din mall despre curaj, sansa sau tragedie

×
Codul embed a fost copiat

Dupa patru zile de teroare, atacul sangeros izbucnit intr-un centru comercial din Nairobi continua. Atacatorii inca detin ostatici, dar numarul acestora nu este cunoscut.

UPDATE 21:30  Bilantul incidentelor armate care au avut loc intr-un centru comercial din Nairobi este de 67 de morti, dintre care 61 de civili si sase agenti ai fortelor de ordine, anunta presedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, citat de AFP.

Operatiunea fortelor de ordine impotriva militantilor islamisti care au comis atacul intr-un centru comercial din Nairobi s-a incheiat, a declarat, la Adunarea Generala a ONU, Uhuru Kanyatta, precizand ca pierderile suferite sunt "imense". "I-am umilit si invins pe agresori", a declarat presedintele Kenyei, precizand ca cinci "teroristi" au fost impuscati mortal de fortele de ordine, iar 11 suspecti sunt in detentie.

"Am declarat trei zile de doliu national incepand de miercuri", a continuat presedintele. "Acesti lasi si liderii lor vor fi adusi in fata justitiei. Informatiile serviciilor de securitate sugereaza ca o britanica si doi sau trei cetateni americani sunt implicati in atac. (...) Nu putem confirma detaliile, dar expertii vor stabili nationalitatile teroristilor", a spus presedintele.

Autoritatile kenyene sustin ca printre agresori s-ar afla o britanica si cativa americani de origine somaleza sau araba. In acest timp ies la iveala povesti despre curaj si lasitate, omenie si egoism, sanse extraordinare si destine tragice.

Citește și
kenya - 3
Detaliile masacrului din Nairobi. "Testul de musulman" care a facut diferenta intre viata si moarte
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Nimeni nu te poate pregati pentru asta: sa simti ca 'gata, o sa mori'. Am apucat-o strans in brate pe fetita mea, am acoperit-o, sperand ca poate asa ii dau o sansa sa scape daca eu sunt impuscata. Si am apucat mana sotului meu, i-am spus ca-l iubesc", spune o supravietuitoare.

Atacul terorist declansat sambata in centrul comercial Westgate din Nairobi a provocat drame sfisietoare.

In momentul fatidic, o femeie organiza in mall un concurs de gatit pentru copii.

"Aveam cam 30 de copii cu mine. Impuscaturile continuau. Ne-am refugiat intr-un colt si le spuneam tuturor: Aplecati-va, stati la podea. Pentru ca erau acolo adultii mai rai ca animalele: s-au catarat peste copii ca sa escaladeze ziduri. Eu am incercat sa-i salvez pe copilasii aia. Va dati seama, se catarau pe copii. Cred ca cineva a carat-o afara pe brate pe fiica mea, pentru ca nu putea merge: a fost ranita destul de grav la picior. N-am putut decat sa spun o rugaciune, sa o aiba Domnul in paza", a spus femeia.

Deznodamantul a fost, in schimb, tragic pentru Ross si Elif. Luau pranzul atunci cand teroristii de la Al Shabaab au navalit in cladire. Trupurile lor au fost gasite strans imbratisate pe podea. In ultimele minute de viata, Ross Langton a incercat sa protejeze bebelusul din pantecul iubitei sale.

Nascuta in Olanda, Elif era specialist in malarie si lucra pentru fundatia familiei Clinton din Kenya. Fara sa ceara un ban, Ross, un cunoscut si apreciat arhitect britanico-australian, venise in Kenya pentru a proiecta un spital destinat bolnavilor de SIDA.

O alta poveste il are ca protagonist pe un membru al fortelor speciale britanice. In jur de 100 de oameni ii datoreaza viata acestui barbat. Avea asupra lui doar un pistol, dar s-a intors de 12 ori in mall pentru a elibera zeci si zeci de oameni.

Asedierea mall-ului din Nairobi

Asedierea cladirii, sediul unuia dintre cele mai luxoase centre comerciale din capitala kenyana, a inceput sambata la pranz, cu un asalt cu grenade si arme automate al unui grup de islamisti afiliati insurgentilor somalezi shebab. In decurs de 60 de ore, cel putin 62 de persoane au fost ucise, tot pe atatea au fost date disparute, iar alte aproape 200 au fost ranite.

Potrivit autoritatilor kenyene, trei atacatori au fost ucisi luni. Dar situatia celorlalti membri ai grupului, de diverse nationalitati, era in continuare necunoscuta imediat dupa miezul noptii. De asemenea, nu se stia daca au minat sau nu cladirea.

"Detinem controlul asupra Westgate", a anuntat ministerul pe contul sau de Twitter, cu putin inainte de miezul noptii.

"Fortele noastre verifica foarte atent etajele, unul dupa altul, in cautarea unor persoane care (eventual) au fost uitate" inauntru, a adaugat ministerul. "Credem ca toti ostaticii au fost eliberati", se mai arata in mesaj.

Un pic mai inainte, Manoah Esipisu, un purtator de cuvant al Guvernului, a declarat ca fortele speciale nu mai intalnesc nicio "rezistenta" in cladire.

Totusi "statutul elementelor ostile ramane sa fie confirmat", a anuntat la randul sau Centrul kenyan de Gestionarea Crizelor.

Mai multi americani si o britanica, printre atacatorii de la centrul comercial din Nairobi

Doi sau trei americani si o britanica s-au aflat printre persoanele care au atacat centrul comercial Westgate, la Nairobi, a declarat luni ministrul kenyan de Externe Amina Mohamed pentru postul public american de televiziune PSB, relateaza AFP.

Ministrul, care a fost intrebata in acest sens de catre televiziunea publica americana in cursul reuniunii Adunarii Generale a ONU, la New York, a confirmat informatii de presa potrivit carora americani si britanici s-au aflat printre cei care au comis carnagiul.

"Potrivit informatiilor pe care le avem, exista doi sau trei americani, iar pentru moment am auzit vorbindu-se despre o britanica", a declarat ea pentru PSB.

Ministrul a declarat ca britanica a comis deja acte de terorism similare "in numeroase randuri". In ceea ce ii priveste pe americani, a continuat ea, acestia sunt "barbati tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 19 ani (...), de origine somaleza sau araba, dar care traiesc in Statele Unite, in Minnesota si intr-un alt loc".

Fortele speciale kenyene verificau cu atentie, in noaptea de luni spre marti, fiecare etaj in parte al centrului comercial Westgate de la Nairobi, atacat sambata de un coamndo islamist, iar Ministerul de Interne a anuntat ca a preluat controlul asupra cladirii.

Atacul, revendicat inca de sambata seara de catre insurgenti somalezi shebab, afiliati Al-Qaida, s-a soldat cu cel putin 62 de morti si aproape 200 de raniti.

Cronologia evenimentelor, luni, 24 septembrie 2013:

ora 15:50 Asaltul fortelor de securitate kenyene impotriva comandoului islamist retras de doua zile cu ostatici in centrul comercial Westgate din Nairobi "se apropie de final", a anuntat luni ministrul kenyan de Interne Joseph Ole Lenku, citat de AFP.

"Cred ca operatiunea se apropie de final (...)", a declarat Lenku in cursul unei conferinte de presa. "Controlam toate etajele (centrului comercial), teroristii nu pot scapa", a oferit asigurari el.

ora 14:55  Un oficial kenyan anunta ca fortele de ordine au ucis doi "teroristi", potrivit CNN.

ora 14:45 Patru britanici au fost ucisi in atacul sangeros din centrul comercial de la Nairobi revendicat de catre insurgentii islamisti somalezi shebab, potrivit unui nou bilant comunicat luni de Ministerul de Externe de la Londra.

Un bilant precedent anunta trei morti britanici, intre care o persoana cu dubla cetatenie, britanico-australiana.

"O a patra persoana de nationalitate britanica face parte din randul victimelor", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a Ministerului britanic de Externe

ora 14:40 Politia kenyana a afirmat ca a salvat mai multi ostatici din centrul comercial Westgate din Nairobi, precizand ca, dupa exploziile puternice auzite, confruntarile continua, relateaza AFP.

"Tocmai am reusit sa salvam cativa ostatici", a declarat pe Twitter seful politiei kenyene, David Kimaiyo. "Castigam din ce in ce mai mult teren in fata atacatorilor", a afirmat el.

CNN noteaza ca in mall se mai afla in jur de 10 ostatici.

Un membru al fortelor speciale kenyene care a participat la operatiune a spus pentru AFP ca a vazut islamisti doar "o singura data".

"Era ca o partida de vanatoare", a adaugat el, "si, in cele din urma, am fost nevoiti sa folosim o forta maximala pentru a incheia" cu ei.

ora 14:00 Explozii puternice si focuri de arma sustinute, urmate de un fum negru, au fost auzite luni, la inceputul dupa-amiezii de catre un jurnalist al AFP aflat in apropierea centrului comercial Westgate din Nairobi, luat cu asalt de un comando islamist.

Jurnalistul AFP a auzit "cel putin trei explozii" si doua serii de "tiruri sustinute".

Fumul se ridica in nori negri dupa explozie si era vizibil de la mai multi kilometri departare.

In zona din jurul cladirii, fortele de ordine au cerut imediat jurnalistilor si echipelor de salvare sa se puna la adapost, in timp ce unele ambulante se indreptau spre locul exploziilor.

Islamistii au luat cu asalt, sambata la pranz, luxosul centru comercial Westgate, plin de kenyeni si expatriati, veniti la cumparaturile de sfarsit de saptamana sau asezati la mesele cafenelelor.

La 48 de ore dupa inceperea atacului, Crucea Rosie vorbea de 69 de morti si aproape tot atatia disparuti (63).

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Bilantul provizoriu al atacului terorist din Kenya: cel putin 69 de morti si 63 de disparuti. VIDEO
Bilantul provizoriu al atacului terorist din Kenya: cel putin 69 de morti si 63 de disparuti. VIDEO

Armata din Kenya a anuntat ca a reusit sa ii elibereze pe majoritatea celor tinuti ostatici de militatii islamisti intr-un centru comercial din Nairobi.

Detaliile masacrului din Nairobi.
Detaliile masacrului din Nairobi. "Testul de musulman" care a facut diferenta intre viata si moarte

FOTO&VIDEO. Un atac armat s-a produs sambata seara intr-un centru comercial din Nairobi, Kenya. Atacul, revendicat de islamistii somalezi al-Shebab, a lasat in urma zeci de morti si sute de raniti.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.