Armata pakistaneza aproba executia a sase islamisti, dupa sangerosul atac, soldat cu 148 de morti, dintre care 132 de elevi

Peshawar

Seful armatei pakistaneze a semnat ordinul de executie pentru sase rebeli islamisti, dupa ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea, decisa in urma atacului lansat de talibani impotriva scolii din Peshawar, cel mai sangeros din istoria tarii.

In acelasi timp, armata continua operatiunile impotriva rebelilor, in regiunile din nord-vestul Pakistanului situate in apropierea granitei cu Afganistanul, iar vineri a anuntat uciderea a 32 de islamisti in confruntarile din zona. Seful armatei, generalul Raheel Sharif, a aprobat ordinul de executie pentru "sase teroristi periculosi", deja condamnati la moarte de Curtea Martiala, a declarat joi seara purtatorul de cuvant al armatei, generalul Asim Bajwa, care nu a precizat data la care vor avea loc executiile, relateaza Mediafax, citand AFP.

Reprezentanti ai armatei, citati de presa locala, au mentionat vineri ca primele executii sunt asteptate in urmatoarele zile, in special pentru autorii atacurilor sangeroase din ultimii ani asupra bazelor armatei. Pakistanul si-a reafirmat miercuri intentia de a elimina toate gruparile teroriste prezente pe teritoriul tarii si a anuntat ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea in cazurile de terorism, in urma atacului comis de un comando taliban asupra unei scoli frecventata de copiii militarilor din Peshawar, care s-a soldat cu 148 de morti, dintre care 132 de elevi.

In Pakistan, nicio sentinta de condamnare la moarte nu a mai fost aplicata din 2008, in afara unui caz in care a decis Curtea Martiala. Anuntul reluarii executiilor provoaca autoritatilor temeri in legatura cu riscul evadarilor masive din inchisorile situate in nord-vestul tarii, unde sunt inchise numeroase persoane suspectate sau condamnate pentru legaturi cu gruparile islamiste, iar, din acest motiv, in jurul acestor centre de detentie au fost trimise forte suplimentare.

In iulie 2013, peste 240 de prizonieri, inclusiv numerosi combatanti islamisti, au evadat din inchisoarea Dera Ismail Khan, din nord-vest, in urma unui atac al talibanilor. In aprilie 2012, un alt atac a vizat inchisoarea din Bannu, situata in nord-vestul tarii, in apropiere de frontiera afgana, si a permis evadarea a aproximativ 400 de insurgenti.
De asemenea, armata pakistaneza a anuntat vineri ca 32 de combatanti rebeli au fost ucisi in confruntarile din Valea Tirah, un fief rebel din zona tribala Khyber, de la frontiera cu Afganistanul.

Citește și
Malala Yousafzai
Legatura dintre masacrul din Pakistan si premiul Nobel pentru Pace primit de Malala. Expertii vorbesc despre o razbunare
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Atacul comis marti la Peshawar a fost revendicat de Miscarea talibanilor din Pakistan (TTP), principala grupare rebela islamista, care a afirmat ca a actionat in urma ofensivei de amploare lansata in iunie de armata in Waziristanul de Nord, cel mai important bastion tribal al rebelilor de-a lungul frontierei afgane.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
"Reintroducem pedeapsa cu MOARTEA". Pakistanul ia prima masura dupa masacrul in care 132 de elevi au fost ucisi de teroristi

Premierul pakistanez a decis sa reintroduca pedeapsa cu moartea dupa ce 141 de persoane, dintre care 132 de elevi, au fost ucise in urma unui atac terorist.

Legatura dintre masacrul din Pakistan si premiul Nobel pentru Pace primit de Malala. Expertii vorbesc despre o razbunare
Legatura dintre masacrul din Pakistan si premiul Nobel pentru Pace primit de Malala. Expertii vorbesc despre o razbunare

 Supravietuitorii masacrului din scoala militara pentru copii de la Peshawar, Pakistan, au facut marturisiri cutremuratoare despre ceea ce s-a intamplat in interior.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.