Orientul Mijlociu clocoteste. Arabia Saudita a intrerupt si legaturile aeriene cu Iranul. Ce a anuntat secretarul general ONU

protest teheran

Tensiunea dintre doua puteri rivale din Orientul Mijlociu sporeste de la zi la zi, dupa ce regimul saudit a executat un demnitar cleric siit, acuzat de terorism. Arabia Saudita si aliatii sai suniti au rupt relatiile diplomatice cu Iranul siit.

Sumarul evenimentelor:
►Arabia Saudita a rupt toate relatiile diplomatice cu Iranul
►Iran: Arabia Saudita nu va putea face uitata executia lui Al-Nimr,
►3.000 de persoane au protestat la Teheran. Au ars steagurile SUA si Israelului.
►Arabia Saudita intrerupe legaturile aeriene cu Teheranul
►Mediatorul ONU pentru Siria se deplaseaza in Arabia Saudita si in Iran

In plus, Riadul a anuntat si intreruperea legaturilor aeriene cu Iranul. Statele Unite si alte cancelarii occidentale indeamna apasat la calmarea tensiunilor. Consecintele acestei crize sunt imprevizibile, si nu doar la nivel regional, avertizeaza comentatorii.

Relatiile iraniano-saudite sunt complicate de la revolutia Islamica din Iran, din 1979. In general, cele doua puteri sunt in dezacord cu privire la crizele din regiune.

John Kerry lanseaza un apel la calm omologilor sai iranian si saudit

Citește și
ambasada in iran
Proteste violente in Iran, dupa ce Arabia Saudita a executat un cleric siit. Ambasada saudita, atacata cu cocktailuri Molotov
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Secretarul de stat american John Kerry a lansat luni un apel la calm Iranului si Arabiei Saudite dupa ce executia liderului siit saudit Nimr Baqer al-Nimr a provocat reactia dura a Teheranului si a tensionat situatia generala din zona Golfului Persic, relateaza AFP.

Apelul lui John Kerry a fost facut in timpul unor convorbiri telefonice separate cu seful diplomatiei iraniene Mohammad Javad Zarif si omologul sau saudit Adel al-Jubeir.

'Cerem sa se dea dovada de calm. Situatia trebuie sa se detensioneze', a explicat un diplomat american, referitor la demersul lui Kerry.

Executia lui Nimr Baqer al-Nimr a provocat proteste din partea siitilor din regiune. Demonstranti iranieni au atacat ambasada saudita la Teheran, ceea ce a determinat Riadul sa-si intrerupa relatiile diplomatice cu Iranul.

In replica, Teheranul a acuzat Arabia Saudita ca incearca sa agraveze 'tensiunile' si a afirmat ca ruperea relatiilor nu va sterge 'eroarea strategica' care a fost executia seicului Nimr.

Luni, in jur de 3.000 de persoane au manifestat din nou la Teheran, huiduind familia sunita conducatoare in Arabia Saudita.

In ceea ce-l priveste, ministrul de externe saudit Adel al-Jubeir a declarat luni ca seicul Al-Nimr a fost un terorist implicat in atacuri. Seful diplomatiei saudite a acuzat Teheranul pentru escaladarea tensiunilor in zona Golfului Persic, dupa ce Iranul a reactionat violent la executia lui Nimr Baqer al-Nimr, descris de Riad drept terorist.

Insistand pe faptul ca Riadul va reactiona la 'agresiunea iraniana', Al-Jubeir a acuzat Iranul ca trimite luptatori in tarile arabe si pune la cale atacuri in Arabia Saudita si tarile vecine din zona Golfului Persic. 'Nu exista o escaladare din partea Arabiei Saudite. Deciziile noastre sunt doar reactive. Iranienii sunt cei care au mers in Liban. Iranienii sunt cei care au trimis Forta Al-Quds si Garzile Revolutionare in Siria', a accentuat seful diplomatiei saudite.

Secretarul general al ONU apreciaza ca extrem de ingrijoratoare ruperea relatiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, i-a transmis luni ministrului de externe saudit ca decizia Riadului de a intrerupe relatiile diplomatice cu Iranul este extrem de ingrijoratoare, a anuntat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, informeaza Reuters.

"Secretarul general a reiterat faptul ca atacul asupra ambasadei saudite la Teheran a fost un gest deplorabil, dar a adaugat ca anuntul unei rupturi in relatiile diplomatice saudite cu Teheranul reprezinta o ingrijorare profunda", a declarat purtatorul de cuvant.

Potrivit sursei citate, secretarul general al ONU a avut o convorbire telefonica cu ministrul de externe saudit Adel al-Jubeir.

Ban Ki-moon a avut de asemenea o convorbire si cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, duminica, a precizat purtatorul de cuvant al ONU, care a adaugat ca secretarul general al Natiunilor Unite le-a cerut ambilor oficiali "sa evite orice actiuni care ar putea duce la escaladarea situatiei".

Arabia Saudita intrerupe legaturile aeriene cu Teheranul

Arabia Saudita a decis luni sa intrerupa toate legaturile aeriene cu Teheranul, a anuntat Autoritatea pentru aviatie civila din regat in contextul crizei dintre cele doua tari declansate de executarea de catre Riad a unui cleric siit, relateaza AFP, DPA si Reuters.

Dupa decizia regatului de a rupe relatiile diplomatice cu Iranul, Autoritatea de aviatie civila a informat toate companiile aeriene care operau in Arabia Saudita despre 'suspendarea si interzicerea tuturor zborurilor cu destinatia Teheran sau provenind din aceasta tara', a informat agentia oficiala de presa SPA.

Mediatorul ONU pentru Siria se deplaseaza in Arabia Saudita si in Iran

Mediatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, se va deplasa luni seara la Riad si apoi la Teheran, in contextul escaladarii tensiunilor in relatiile dintre Arabia Saudita si Iran, a anuntat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, potrivit AFP.

Iranul este alaturi de Rusia un aliat fidel al regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, in timp ce Arabia Saudita sustine opozitia armata siriana si cere plecarea de la putere a lui Assad.

Dupa conferintele internationale de la Viena, la care au participat si Arabia Saudita si Iranul, ONU spera sa-i poata reuni la finele lunii ianuarie la Geneva pe reprezentantii puterii si ai opozitiei siriene pentru negocieri de pace.

David Cameron critica executiile din Arabia Saudita si se declara 'extrem de preocupat' de tensiunile din regiune

Prim-ministrul David Cameron a criticat luni cele 47 de executii care au avut loc sambata in Arabia Saudita, printre care si aceea a unui cleric siit, si a caracterizat drept 'extrem de preocupanta' criza dintre Riad si Teheran, relateaza AFP.

'Sa fim clari, condamnam pedeapsa cu moartea in orice circumstante si asta este valabil si pentru Arabia Saudita. Intervenim mereu pe tema pedepsei cu moartea si Ministerul Afacerilor Externe a facut-o foarte clar cu aceasta ocazie', a spus Cameron cu prilejul unei deplasari in estul Londrei.

El a mai spus ca apreciaza drept 'extrem de preocupante' tensiunile in regiune provocate de executarea, sambata, a seicului Nimr Baqer al-Nimr, de 56 de ani, critic virulent al regimului saudit, alaturi de alte 46 de persoane condamnate pentru 'terorism'.

3.000 de persoane au protestat la Teheran. Au ars steagurile SUA si Israelului. Pe cel al Arabiei Saudite nu il pot arde pentru ca are cuvinte din Coran

Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat luni, la Teheran, impotriva Arabiei Saudite care a executat un important lider siit si si-a intrerupt relatiile diplomatice cu Iranul dupa atacurile contra reprezentantilor sai diplomatici, relateaza AFP.

Stransi in piata Imamul Hussein din Teheran, demonstrantii au huiduit familia regala saudita, dupa ce regimul de la Riad l-a executat sambata pe liderul siit Nimr Baqer al-Nimr, decizie care a provocat un val de manifestatii de protest ale siitilor in mai multe state din zona Golfului Persic.

Manifestantii au ars drapele ale SUA si Israelului, tari considerate principalii inamici ai Iranului. Statele Unite reprezinta unul dintre aliatii Arabiei Saudite. Drapelul saudit nu poate fi incendiat in Iran, intrucat el are o inscriptie din Coran, cartea sfanta a musulmanilor.

Unii manifestanti au criticat Ministerul de Externe iranian care, in opinia lor, ar fi trebuit sa aiba initiativa intreruperii relatiilor diplomatice cu Arabia Saudita.

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anuntat duminica intreruperea relatiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul, dupa atacul asupra ambasadei sale la Teheran si violenta reactie iraniana la executia lui Nimr Baqer al-Nimr.

Arabia Saudita a decis "sa intrerupa relatiile sale diplomatice cu Iranul si cere plecarea in termen de 48 de ore a membrilor reprezentantei diplomatice iraniene", a declarat Adel al-Jubeir intr-o conferinta de presa desfasurata la Riad. Ministrul a denuntat "ingerintele negative si agresive ale Iranului in treburile arabe care duc frecvent la pagube si distrugeri".

Atacul manifestantilor asupra ambasadei saudite la Teheran si a consulatului saudit din orasul iranian Mashad (nord-est) constituie "o incalcare flagranta a tuturor conventiilor internationale", a mai spus el, acuzand autoritatile iraniene ca nu au facut nimic pentru a impiedica aceste agresiuni.

Sudanul l-a expulzat pe ambasadorul Iranului

Sudanul a decis sa-l expulzeze pe ambasadorul Iranului in semn de protest fata de atacarea ambasadei Arabiei Saudite de la Teheran, a anuntat luni televiziunea de stat saudita Ekhbariya, relateaza din Cairo agentia Reuters.

Arabia Saudita a rupt duminica relatiile cu Iranul, rivalul sau din regiune, dupa ce protestatari iranieni au atacat misiunea saudita de la Teheran ca urmare a deciziei regatului sunnit de a-l executa pe un important cleric siit.

Reuters precizeaza ca nu a fost posibila contactarea imediata a unor oficiali sudanezi pentru a confirma stirea difuzata de televiziunea saudita.

Bahrein a rupt legaturile cu Iranul, Emiratele Arabe si-au rechemat ambasadorul de la Teheran

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anuntat luni ca reduc nivelul relatiilor diplomatice cu Iranul, rechemandu-si ambasadorul de la Teheran, si limiteaza numarul de diplomati iranieni din tara, informeaza agentia de presa nationala WAM, citata de Reuters si AFP.

Aliati apropiati, Arabia Saudita si Bahreinul au rupt legaturile cu rivalul regional Iran dupa ce protestatari iranieni au atacat o misiune saudita din acest stat, maniati de decizia Arabiei Saudite sunnite de a-l executa pe liderul religios siit proeminent Nimr al-Nimr.

80 de sauditi, diplomati si rudele lor, au parasit Iranul

Aproximativ 80 de sauditi - diplomati si familiile lor - au parasit Iranul, dupa ruperea relatiilor diplomatice dintre Riad si Teheran, si au revenit in Emiratele Arabe Unite (EAU), au declarat luni surse diplomatice pentru AFP.

Sauditii au sosit in cursul noptii de duminica spre luni in Dubai, a precizat una dintre surse.

Un membru al delegatiei, Hassan Abdallah, citat de canalul de televiziune saudit El-Akhbariya, i-a multumit regelui Arabiei Saudite si celor doi printi mostenitori pentru ca a ''protejat viata membrilor misiunii diplomatice'' cu sediul la Teheran.

Arabia Saudita a rupt toate relatiile diplomatice

Arabia Saudita a decis "sa intrerupa relatiile sale diplomatice cu Iranul si cere plecarea in termen de 48 de ore a membrilor reprezentantei diplomatice iraniene", a declarat Adel al-Jubeir intr-o conferinta de presa desfasurata la Riad, relateaza Agerpres.

Ministrul a denuntat "ingerintele negative si agresive ale Iranului in treburile arabe care duc frecvent la pagube si distrugeri".

Atacul manifestantilor asupra ambasadei saudite la Teheran si a consulatului saudit din orasul iranian Machhad constituie "o incalcare flagranta a tuturor conventiilor internationale", a mai spus el, acuzand autoritatile iraniene ca nu a facut nimic pentru a impiedica aceste agresiuni.

Executia sambata a seicului saudit Nimr Baqer al-Nimr, un critic virulent al puterii de la Riad, a exacerbat tensiunile din Orientul Mijlociu, in special in Iran unde ambasada saudita a fost distrusa partial de manifestanti.

"Sangele nedrept varsat al acestui martir oprimat va produce fara indoiala efecte in curand si razbunarea mainii divine va cadea asupra politicienilor sauditi", a avertizat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu cateva ore mai devreme, in mijlocul noptii, sute de persoane furioase au lansat cocteiluri Molotov asupra ambasadei Arabiei Saudite la Teheran unde au reusit sa patrunda. "Focul a distrus interiorul ambasadei", potrivit unui martor ocular.

Consulatul saudit la Mashad (nord-est) a fost, de asemenea, atacat. Politia iraniana a anuntat ca 40 de manifestanti au fost arestati la Teheran si patru la Mashad.

SUA cer Riadului si Teheranului sa ia "masuri pentru a calma tensiunile"

Statele Unite au indemnat liderii din Orientul Mijlociu sa ia masuri "pentru a calma tensiunile", dupa criza dintre Iran si Arabia Saudita ca urmare a executiei unui demnitar siit in regatul saudit, transmite AFP.

"Credem ca o implicare diplomatica si discutii directe raman esentiale pentru a actiona in pofida divergentelor si vom continua sa facem apel la liderii din regiune sa ia masuri pozitive pentru a calma tensiunile", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.

Iran: Arabia Saudita nu va putea face uitata executia lui Al-Nimr, chiar daca a intrerupt relatiile bilaterale

Iranul a afirmat luni ca decizia Arabiei Saudite de a intrerupe relatiile sale diplomatice cu Teheranul, dupa o serie de atacuri contra reprezentantelor diplomatice ale Riadului, nu va face uitata "marea greseala" care o reprezinta executia unui lider siit, a informat agentia Irna, citata de AFP.

"Prin decizia de a intrerupe relatiile (diplomatice), Arabia Saudita nu poate face uitata marea sa greseala de a fi executat un demnitar religios" siit, Nimr Baqer al-Nimr, a declarat viceministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, potrivit sursei amintite.

El a adaugat ca "diplomatii sauditi la Teheran si Mashad (nord-estul Iranului) nu au fost vatamati" atunci cand multimea furioasa a atacat ambasada si, respectiv, consulatul din aceste doua orase.

Pentru viceministrul iranian citat de Irna, "in trecut, Arabia Saudita a comis, de asemenea, o eroare strategica prin adoptarea unor decizii grabite si negandite care au provocat insecuritate si dezvoltarea terorismului in regiune".

Teheranul acuza Riadul ca sprijina gruparile extremiste in intreaga regiune, mai ales in Siria.

Hossein Amir Abdollahian a mai acuzat Arabia Saudita ca "a adus atingere intereselor propriului popor si popoarelor musulmane din regiune cu complotul de a face sa scada pretul petrolului". Iranul considera ca Riadul a jucat un rol primordial in scaderea pretului titeiului, mentinandu-si productia la o cota foarte ridicata.

"Astazi, noua greseala strategica a Arabiei Saudite o reprezinta executia ayatollahului martir, seicul Nimr Baqer al-Nimr, care era un mare demnitar religios apartinand intregii lumi musulmane, si nu unei singure tari", a adaugat ministrul iranian.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Tensiuni la cote inalte in Orientul Mijlociu, dupa executia clericului Al-Nimr.
Tensiuni la cote inalte in Orientul Mijlociu, dupa executia clericului Al-Nimr. "Sangele acestui martir nu a curs degeaba"

Executia unui demnitar shiit in Arabia Saudita a reaprins tensiunile in Orientul Mijlociu. Mai ales in Iran, unde ghidul suprem, ayatolahul Khamenei, a amenintat cu "mania divina", iar ambasada saudita din Teheran a fost devastata de manifestanti furiosi.

Proteste violente in Iran, dupa ce Arabia Saudita a executat un cleric siit. Ambasada saudita, atacata cu cocktailuri Molotov
Proteste violente in Iran, dupa ce Arabia Saudita a executat un cleric siit. Ambasada saudita, atacata cu cocktailuri Molotov

Ambasada Arabiei Saudite la Teheran (Iran) a fost atacata sambata noapte de manifestanti furiosi dupa executia demnitarului religios siit saudit Nimr Baqir al-Nimr, informeaza Reuters si AFP.

Inca o capitala sub cod rosu de poluare. Mii de oameni mor anual in acest oras din cauza smogului
Inca o capitala sub cod rosu de poluare. Mii de oameni mor anual in acest oras din cauza smogului

Autoritatile iraniene au decis inchiderea scolilor duminica la Teheran din cauza poluarii aerului care a atins niveluri record, a anuntat sambata televiziunea de stat.
 

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.