Cazul jurnalistei ucise în Bulgaria. Cetăţeanul român reținut a fost eliberat

×
Codul embed a fost copiat

Cetăţeanul român de origine ucraineană, reţinut în cazul asasinării jurnalistei bulgare Viktoria Marinova, nu este considerat suspect și a fost eliberat.

UPDATE 19:00 La data de 08.10.2018, în jurul orelor 19:30, în Ruse - Bulgaria, în zona locului în care a fost comisă crima, a fost identificat un cetăţean român, care nu a putut justifica motivul pentru care se afla la acea oră în acel loc, motiv pentru care a fost considerat suspect şi condus la secţia de poliţie pentru verificări.

Informal (telefonic) s-a discutat cu omologii din Bulgaria, care au afirmat că cetăţeanul român a fost condus la secţie pentru verificări în cadrul acestui dosar, dar că în cursul zilei de marți a fost eliberat, nefiind stabilită vreo legătură cu crima. În acelaşi context au afirmat că au reţinut o persoană suspectată de comiterea crimei şi nu este cetăţean român.

UPDATE 15:05 Ambasada României în Bulgaria are în atenție cazul semnalat și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la identitatea și cetățenia persoanei în cauză.  Până la acest moment, misiunea diplomatică nu a fost notificată de către autoritățile locale cu privire la reținerea/arestarea unui cetățean român sub astfel de acuzații și nici nu a primit solicitări de asistență consulară cu privire la un astfel de caz.  Ambasada României la Sofia menține cazul în atenție și este în contact permanent cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, în limita competențelor, dacă situația o va impune.

UPDATE 15.00 Şeful poliţiei din Ruse, Teodor Atanasov, a declarat, potrivit Dnevnik, că „o persoană a fost reţinută, iar acum verificăm dacă alibiul său se confirmă. Nu este suspectat că a comis crima, însă în continuare încercăm să elucidăm situaţia”. Oficialul a specificat că este vorba de un cetăţean român de origine ucraineană. Informaţii iniţiale, neconfirmate oficial, indicau că o persoană cu cetăţenie română, dar cu paşaport moldovenesc. Atanasov a mai precizat că există o listă lungă de persoane cercetate în legătură cu uciderea Viktoriei Marinova, dar nu există niciun suspect.

Citește și
Victoria Marinova
Jurnalistă de investigații din Bulgaria, violată și torturată înainte de a fi ucisă
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE 14.00: Postul național de radio din Bulgaria a anunțat că un suspect de naționalitate română a fost reținut în legătură cu uciderea jurnalistei bulgare, relatează AP.  Informaţia a fost confirmată de agenţia de ştiri bulgară Darik News, potrivit căreia este vorba de un cetăţean român cu paşaport moldovenesc, care a fost reţinut şi dus la audieri la sediul poliţiei din Ruse. Aici se află echipe ale Parchetului General Bulgar iar ancheta este condusă de ministrul de Interne Mladen Marinov. Suspectul are 27 de ani.

Poliția bulgară a reținut un suspect în cazul uciderii jurnalistei Viktoria Marinova, relatează și dnevnik.bg, citând Reuters care precizează surse guvernamentale. Ministerul de Interne din Bulgaria a refuzat să confirme sau infirme informația.

Potrivit Postului Național de Radio din Bulgaria, suspectul reținut este un cetățean român cu pașaport moldovenesc.

Măcinată de corupţie şi manevre de intimidare a presei, Bulgaria este sub presiune pentru a elucida împrejurările asasinatului care a şocat opinia publică. Comisia Europeană a cerut Sofiei o anchetă "rapidă şi cuprinzătoare" cu privire la asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova precum şi să verifice dacă această crimă are legătură cu activitatea ei profesională.

În numeroase oraşe bulgare, oamenii s-au adunat pentru a onora memoria tinerei ziariste, dar şi pentru a-și exprima furia împotriva autorităților.

Altare improvizate au apărut la Ruse, dar şi la Sofia, Plovdiv ori Stara Zagora, în memoria ziaristei de 30 de ani, mama unei fetiţe de 6 ani, realizatoare a unei emisiuni de anchete sociale la un post TV local.

Trupul ei a fost găsit sâmbătă după prânz, într-un parc din oraşul de pe malul Dunării, la graniţa cu România, la 4 ore după ce se despărţise de câţiva colegi, spunând că se duce să alerge.

Oamenii sunt furioşi pe autorităţi, mai ales după ce ministrul de Interne şi Procuratura s-au grăbit să pună surdina teoriei ca tânăra ar fi fost asasinată din cauza investigaţiilor difuzate în emisiunea ei.

Spre suprinderea opiniei publice, surse din poliţie, citate de presa din Bulgaria, spun că asasinatul nu ar avea legătură cu activitatea ei de jurnalist şi ca femeia ar fi fost ucisă de un pacient scăpat de la un spital de boli mintale. Oamenii sunt revoltaţi de o astfel de explicaţie.

De altfel, presa din Bulgaria transmite că jurnaliştii au găsit sâmbătă o bucată de tricou roşu şi au predat-o poliţiştilor, care nu şi-au ascuns surprinderea.

"Am ajuns într-un punct când oamenii nu se mai simt în siguranță. Se tem când merg pe stradă, se tem când sunt în casele lor. Sistemul ne ucide și nu mai este doar o metaforă. Pentru noi lucrurile erau demult clare, dar acum tot mai mulți oameni înțeleg asta."

Totuşi, nu toată lumea împărtăşeşte convingerea că a fost un act extrem de intimidare a presei.

Botyo Botev, criminalist: "E greu de crezut că a fost ucisă din cauza activităţii profesionale. Brutalitatea ieşită din comun a crimei mă face să cred că a fost un atac spontan. Şi mai cred că nu e prima violenta de acest fel comisă de făptaş."

Janeta Yordanova, corespondent local al unor ziare bulgăreşti centrale: "Nu cred că asasinatul are legătură cu profesia ei de jurnalist, chiar dacă asta pare să fie opinia dominanta pe reţelele de socializare."

Pe de altă parte, cotidianul bulgar „Douma" a subliniat că ultima emisiune a Viktoriei Marinovei a fost consacrată unui scandal despre corupţie şi fraudarea fondurilor europene, în care este implicată o companie apropiată premierului Boiko Borisiv.

Margaritis Schinas, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Comisia se aşteaptă la o anchetă rapidă şi cuprinzătoare din partea autorităţilor abilitate, care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să clarifice dacă acest atac este legat de munca victimei."

În plus, executivul comunitar cere Oficiului european de luptă antifraudă OLAF să analizeze acuzaţiile privitoare la nereguli în gestionarea fondurilor europene în Bulgaria.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Răsturnare de situație în cazul jurnalistei ucise din Bulgaria. Anunțul autorităților
Răsturnare de situație în cazul jurnalistei ucise din Bulgaria. Anunțul autorităților

Comisia Europeană i-a cerut Bulgariei să desfăşoare o anchetă "rapidă şi cuprinzătoare" cu privire la asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova şi să verifice dacă această crimă are legătură cu activitatea ei profesională.

Jurnalistă de investigații din Bulgaria, violată și torturată înainte de a fi ucisă
Jurnalistă de investigații din Bulgaria, violată și torturată înainte de a fi ucisă

Jurnalista bulgară de investigaţii Victoria Marinova, directoare şi prezentatoare a televiziunii regionale TVN, a fost asasinată 'într-un mod deosebit de violent' sâmbătă, în oraşul Ruse, transmite agenţiile EFE şi AFP.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.