SUA anunta noi sanctiuni pentru Iran privind programul de rachete balistice. Declaratia lui Barack Obama

×
Codul embed a fost copiat

Acordul istoric in privinta programului nuclear iranian a fost parafat duminica noapte, la Viena.

Presedintele american Barack Obama a salutat duminica implementarea acordului nuclear cu Iranul, spunand ca marile puteri au taiat orice cale prin care Teheranul putea sa obtina bomba atomica si ca schimbul de prizonieri care a urmat intrarii in vigoare a intelegerii a fost posibil prin intermediul diplomatiei, relateaza AFP si Reuters.

"Acordul privind problema nucleara intra in vigoare, familii americane reunite (...) Am realizat progrese istorice datorita diplomatiei, fara a trece printr-un nou razboi in Orientul Mijlociu. Este o zi buna, deoarece inca o data vedem ce se poate face prin intermediul puternicei diplomatii americane",
a declarat Obama.

"Aceste lucruri ne amintesc ce putem obtine prin tarie, intelepciune, curaj si rabdare"
, a adaugat presedintele american, salutand rolul Elvetiei in negocierile intense cu Iranul.

Obama a insistat in acelasi timp asupra "diferentelor profunde" care persista intre Washington si Teheran si a spus ca SUA isi vor inaspri sanctiunile impotriva programului de rachete balistice al Iranului. El si-a mai declarat speranta ca aceste evenimente semnaleaza o oportunitate ca Iranul sa coopereze mai mult cu restul lumii.

SUA au anuntat duminica noi sanctiuni pentru Iran

SUA au anuntat duminica adoptarea de noi sanctiuni legate de programul de rachete balistice al Iranului, la o zi de la ridicarea masurilor de retorsiune care vizau programul nuclear al Teheranului.

Citește și
iran sua
Doua nave de razboi americane, retinute de garzile revolutionare din Iran. Marinarii, eliberati dupa ce si-au cerut scuze
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cinci cetateni iranieni si o retea de companii cu sediile in Emiratele Arabe Unite si China au fost adaugati pe lista neagra financiara americana, a anuntat Trezoreria SUA intr-un comunicat. Eventualele active din SUA ale acestor companii vor fi inghetate.

Cele 11 companii si persoane sunt acuzate ca au favorizat livrarea de componente de rachete balistice catre Iran, 'disimuland' destinatia lor finala printr-o retea de firme-paravan, potrivit Trezoreriei.

Aceste sanctiuni, care survin la o zi dupa intrarea in vigoare a acordului nuclear intre marile puteri si Iran incheiat in luna iulie 2015, sunt legate de testele cu rachete balistice efectuate de Iran la 10 octombrie si 21 noiembrie.

Iranul a anuntat eliberarea a 4 cetateni americani de origine iraniana

Sambata, apropierea dintre Iran si Statele Unite s-a concretizat si printr-un schimb de prizonieri fara precedent. Printre cei eliberati se numara si un jurnalist de la Washington Post, acuzat de spionaj.

Crainica televiziunii de la Teheran a anuntat eliberarea a 4 cetateni americani de origine iraniana, detinuti in inchisori din Iran. Cel mai cunoscut dintre acestia, un corespondent local al ziarului Washington Post, a fost arestat in iulie 2014. Acuzat de "spionaj" si "colaborare cu guverne ostile", el a fost condamnat, in toamna anului trecut, la o pedeapsa cu inchisoarea, fara sa fie facut insa public si cat ar fi trebuit sa stea dupa gratii.

In schimb, americanii au acordat clementa pentru 7 iranieni, dintre care 6 au si cetatenie americana. Acestia fie erau deja condamnati, fie isi asteptau procesele in Statele Unite.

Anuntul cu adevarat istoric a venit insa de la Viena, unde marile puteri si Iranul au parafat acordul in privinta programului nuclear iranian si a ridicarii vechilor sanctiuni internationale.

"Sanctiunile internationale au costat Iranul peste 130 de miliarde de euro, doar din veniturile pe care le-ar fi obtinut din vanzarea petrolului, din 2012 incoace. Sanctiunile, care au insemnat inghetarea activelor financiare iraniene, embargo la vanzarea de arme si la exporturile de petrol brut, urmeaza acum sa fie ridicate", a fost anuntul facut la Viena.

Secretarul de stat american, John Kerry, seful diplomatiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, si ministrul iranian de externe, Javad Zarif, au venit la Viena pentru a finaliza intrarea in vigoare a acordului. Acesta a fost obtinut inca din iulie anul trecut. Dar, a fost suspendat pana cand Agentia Internationala pentru Energie Atomica a confirmat ca Iranul si-a redus capacitatile nucleare.

John Kerry, secretarul de stat al SUA: "Intreaga lume e mai sigura pentru ca amenintarea armelor nucleare a fost redusa. Suntem increzatori ca acele cai prin care Iranul putea sa obtina suficient material fisionabil pentru o arma nuclearea au fost inchise, in mod verificabil."

Presedintele iranian si-a felicitat poporul pentru ceea ce el a numit "o victorie glorioasa". Dar Israelul a avertizat ca "in ciuda acestui acord, Iranul incearca in continuare sa obtina arma atomica".

Iranul majoreaza exporturile de titei cu 500.000 de barili pe zi

Iranul este pregatit sa-si majoreze exporturile de titei cu 500.000 de barili pe zi, a anuntat duminica adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi dupa ce sanctiunile indreptate impotriva Iranului au fost ridicate in schimbul reducerii ambitiilor nucleare ale Teheranului, transmit Bloomberg si Reuters.

Comunitatea internationala a ridicat toate sanctiunile legate de programul nuclear al Teheranului, in conformitate cu acordul nuclear incheiat pe 14 iulie 2015, au anuntat sambata la Viena inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, si ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

Tinand cont de conditiile de pe piete si de excedentul existent, Iranul este pregatit sa-si majoreze exporturile de titei cu 500.000 de barili pe zi, a afirmat Amir Hossein Zamaninia pentru agentia de stiri Shana. Acesta a adaugat ca in urmatoarele luni Teheranul intentioneaza sa extinda cu inca 500.000 de barili pe zi cantitatea exportata.

Posibilitatea revenirii Iranului pe piata titeiului si ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol au contribuit la declinul pretului titeiului. Vineri, pretul barilului de petrol Brent a scazut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima data incepand din martie 2004.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este pe locul patru in privinta rezervelor de titei. Ridicarea sanctiunilor permite gigantilor energetici straini sa revina in Iran.

Total SA, Royal Dutch Shell Plc si Lukoil PJSC sunt printre companiile care au selectat in noiembrie zacamintele de titei si gaze naturale pe care vor sa le dezvolte in Iran - tara ale carei rezerve de petrol se situeaza pe locul patru la nivel mondial - dupa ce autoritatile de la Teheran le-au prezentat investitorilor proiecte in valoare de 30 miliarde de dolari.

Autoritatile iraniene vor acorda firmelor interesate posibilitatea de a investi in 70 de proiecte din domeniul petrolului si gazelor naturale, evaluate la 30 miliarde de dolari

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Iranul a difuzat imagini cu un marinar american care
Iranul a difuzat imagini cu un marinar american care "isi cere scuze". Analist: "O incercare de a umili armata SUA". VIDEO

Televiziunea de stat iraniana a difuzat miercuri imagini cu un marinar american detinut in care el este citat in traducere in limba farsi ca cerandu-si scuze dupa ce nava sa de patrulare a intrat in apele teritoriale iraniene din Golf din greseala.

Doua nave de razboi americane, retinute de garzile revolutionare din Iran. Marinarii, eliberati dupa ce si-au cerut scuze
Doua nave de razboi americane, retinute de garzile revolutionare din Iran. Marinarii, eliberati dupa ce si-au cerut scuze

Marinarii de pe cele doua nave americane cu care Washingtonul a pierdut contactul in Golful Persic “au fost eliberati”, au anuntat miercuri Gardienii Revolutiei, forta de elita a regimului de la Teheran.

SUA au difuzat o inregistrare video cu rachete iraniene care ar fi fost trase aproape de nave de razboi americane
SUA au difuzat o inregistrare video cu rachete iraniene care ar fi fost trase aproape de nave de razboi americane

Marina SUA a difuzat o inregistrare video realizata de la bordul unui elicopter american si care ar arata cum o nava a Gardienilor Revolutiei din Iran tragea rachete in apropierea unor nave de razboi americane.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.