Teroare in Sydney. Politie: Trei morti, inclusiv autorul luarii de ostatici, si sase raniti. VIDEO cu asaltul autoritatilor

×
Codul embed a fost copiat

Dupa 16 ore de tensiune insuportabila, Australia respira. Fortele speciale au intrat in forta in cafeneaua in care un refugiat iranian luase dimineata 17 oameni. Trei oameni au murit, unul dintre ei agresorul, si alti sase au fost raniti.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:


Asediul s-a incheiat, a anuntat politia
Politia a luat cu asalt cladirea, cel putin o persoana a fost ranita
- ►Inca 5 ostatici au scapat din cladire
Agresorul este iranianul Haron Monis, care a mai avut probleme cu legea
-Politia nu stie exact cate persoane sunt tinute ostatice, dar numarul lor este de sub 30. Mai multe persoane au fost vazute tinand mainile sus.
-►Cinci persoane au iesit in fuga din cafeneaua din Sydney.
-►Imagini de televiziune prezentau un steag negru cu o inscriptie in araba, pus de catre ostatici intr-o fereastra a cafenelei.

-►Politistii australieni au intrat in contact cu agresorul. Presa anunta ca acesta a cerut sa vorbeasca cu premierul si sa primeasca steagul SI.

CE STIM PANA ACUM. Este vorba de un act izolat, considera politia, care n-a dat pentru moment prea multe detalii.

Citește și
Dick Cheney
Fostul vicepresedinte american Dick Cheney despre raportul CIA: "Este plin de prostii. Am facut ceea ce trebuia"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cu un schimb de focuri extrem de intens, derulat de-a lungul catorva minute nesfarsite, s-a incheiat luarea de ostatici care a tinut autoritatile din Australia in tensiune mai bine de 16 ore.

Fortele de ordine au precipitat asaltul, dupa ce cinci ostatici au fugit din cafenea in conditii dramatice. Potrivit unor informatii neconfirmate inca, s-a decis asaltul dupa ce agresorul ar fi ucis un ostatic.

Totul a inceput la ora 10 dimineata, 1 noaptea ora Romaniei, cand iranianul Haron Monis a patruns in cafeneaua situata in Martin Place, o vasta esplanada pietonala a cartierului de afaceri din Sydney. Sase ore mai tarziu, primii trei ostatici au iesit in goana din local.

Ulterior, alte doua angajate au scapat si s-au aruncat infricosate in bratele politistilor.

Televiziunile locale au transmis imagini cu ostatici cu mainile ridicate si lipite de vitrina cafenelei. Se pare ca prizonierii au fost tinuti asa cu orele, prin rotatie, pe post de scuturi umane. La un moment dat, doi dintre ei au afisat la vedere un steag negru cu crezul islamic inscriptionat in alb: "Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul sau".

Inainte ca zona sa fie complet evacuata, mai multi oameni, inclusiv jurnalisti, au comis necuviinta de a-si face selfiuri, zambind larg, in fata cafenelei. "Daca vrei un selfie interesant, de ce nu faci schimb cu unul dintre ostatici", a comentat cineva dezgustat.

Potrivit presei, autointitulatul seic Haron Monis, de origine iraniana, era binecunoscut politistilor pentru agresiuni, infractiuni sexuale si scrisori de amenintare trimise rudelor unor soldati mobilizati in Afganistan.

LIVE UPDATE:

Ora 21.30 Atacul comis de un militant islamist la cafeneaua din Sydney este un "act izolat", conform concluziilor preliminare anuntate de autoritatile australiene, relateaza AFP.

"Este vorba de un act izolat", a comunicat Politia australiana dupa incheierea crizei ostaticilor. Autoritatile australiene continua investigatia pentru a stabili motivele luarii de ostatici si legaturile pe care le avea autorul agresiunii.

Pe de alta parte, regimul islamist de la Teheran a condamnat luarea de ostatici din Australia, un atac comis de un cleric de origine iraniana, relatează AFP.

"Este un act nejustificabil. Recurgerea la asemenea acţiuni inumane si provocarea de teama si panica in numele islamului sunt acţiuni care nu pot fi justificate in niciun fel", a declarat Marzieh Afkham, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe.

Ora 20:45 Trei persoane au murit, iar sase au fost ranite in urma interventiei fortelor de ordine la cafeneaua din Sydney unde era o luare de ostatici, printre persoanele decedate fiind si presupusul autor al agresiunii, anunta Politia australiana.

Autorul luarii de ostatici din Sydney a fost Man Haron Monis, un cleric radical de origine iraniana supranumit "Seicul Haron".

Barbatul de 50 de ani era cunoscut autoritatilor australiene pentru trimiterea de scrisori insultatoare familiilor unor militari decedati.

Doi ostatici au fost impuscati mortal in operatiunea fortelor de ordine. Alti sase ostatici au fost raniti. Nu este clar daca ostaticii au fost impuscati de fortele de ordine.

In total, autorul agresiunii, care afisase un steag al grupului terorist Stat Islamic in Irak si Siria si ceruse sa discute cu premierul Australiei, luase 17 ostatici.

Autoritatile australiene continua investigatia pentru a stabili motivele luarii de ostatici si legaturile pe care le avea autorul agresiunii.

Unitatile de elita ale Politiei australiene au patruns dupa 16 ore in Cafeneaua Lindt din Sydney. Imediat au avut loc schimburi de focuri si s-au produs doua explozii puternice, rezultand in moartea a trei persoane si ranirea altor sase.

Ulterior, autoritatile au trimis un robot al echipelor pirotehnice specializat in depistarea dispozitivelor explozive. In cafenea nu au fost gasite bombe.

Unitatile de elita ale Politiei australiene au patruns dupa 16 ore in Cafeneaua Lindt din Sydney. Imediat au avut loc schimburi de focuri, rezultand in moartea a trei persoane si ranirea altor sase.

Ora 17: 45 Agresorul ar fi fost ucis, sustin Le Figaro si Russia Today, citand surse. Potrivit CNN, ar fi 2 morti si 3 raniti, unul dintre cei ucisi fiind presupusul terorist.

 

Ora 17:35 Potrivit RFI, toti ostaticii ar fi reusit sa fuga din cladirea cafenelei. Politia din New South Wales a confirmat ca asediul s-a incheiat, dar nu a dat mai multe informatii privind posibile victime ale schimbului de focuri.

Ora 17:30 Politia a trimis in interiorul cladirii un robot teleghidat, folosit in general la dezamorsarea bombelor

Ora 17:20 In zona cladirii s-au auzit focuri de arma si explozii. Reporterii prezenti la fata locului spun ca mai multe persoane au avut nevoie de ajutorul paramedicilor, care au adus 4 targi. Se pare ca politia si fortele speciale au intervenit in forta pentru eliberarea ostaticilor iar imaginile de la fata locului arata mai multi raniti in cursul asaltului.

 

 

Ora 17:10 Potrivit Sky News, alti 5 ostatici ar fi reusit sa scape din cafenea. Aceeasi sursa sustine ca inaintea fugii prizonierilor, din interiorul cladirii s-ar fi auzit o bubuitura puternica

Ora 16:30 Fostul avocat al lui Haron Monis, Manny Conditsis, a declarat ca acesta actioneaza pe cont propriu. "A fost eliberat pe cautiune si dupa ce i s-au intamplat lucruri oribile, acum nu mai are nimic de pierdut", a spus avocatul, referindu-se la moartea sotiei lui Monis. "Nu are in spate o organizatie terorista, e doar o persoana cu probleme".

ORA 16:15 Potrivit Sydney Morning Herald, agresorul ar fi Man Haron Monis, in varsta de 50 de ani. Acesta s-a ciocnit de mai multe ori cu autoritatile in ultimii ani, fiind acuzat ca le-a trimis scrisori continand insulte rudelor soldatilor australieni morti pe diverse teatre de lupta.In 2013 a fost invinuit de complicitate la uciderea sotiei sale, care a fost injunghiata, iar apoi i s-a dat foc.

Recent, impotriva lui Monis au fost formulate mai multe acuzatii de indecenta si agresiune sexuala. Monis s-a nascut in Iran, dar in 1996 s-a mutat in Australia, primind azil politic, si locuieste in sudul orasului Sydney. In ultimii ani s-a prezentat drept "vindecator spiritual", sustinand ca este expert in astrologie, meditatie si magie neagra.

 

;

 

Ora 16:05 Autoritatile au anuntat ca s-a pregatit pentru un "asediu de lunga durata". Declaratia a fost facuta chiar de seful politiei din statul New South Wales, care a spus ca prioritatea sa numarul 1 este sa ii scoata pe ostatici din cladire in siguranta, "indiferent cat de mult ar dura".

Ora 16:00 Locuitorii din Sydney, dar si din restul tarii, s-au mobilizat pentru a-i proteja pe musulmanii din Australia de eventual represalii. Pe Internet a fost lansat in acest scop hashtag-ul #Illridewithyou, care a pornit de la cazul unei tinere care a protejat in autobuz o femeie musulmana care se pregatea sa isi scoata valul ca sa nu provoace reactii ostile din partea celorlalti pasageri. Acest hashtag l-a depasit ca popularitate pe cel dedicat luarii de ostatici (#SydneySiege)

Ora 15:40 Un mic scandal a izbucnit pe retelele sociale dupa ce aplicatia de taximetrie UBER a crescut de patru ori tarifele pentru cursele in centrul orasului Sydney. Compania care detine aplicatia  a justificat scumpirea spunand ca astfel "va incuraja" mai multi soferi sa mearga in zona. In urma protestelor utilizatorilor, UBER a revenit la tarifele initiale si a promis ca ii va despagubi pe cei care au platit mai mult.

Ora 15:20 Un martor ocular a surprins situatia la miezul noptii (ora Romaniei 15:00), pe care o descrie drept "suprarealista, dar linistita".

 

 

Ora 15:00 Mai multe persoane s-au fotografiat luni la locul luarii de ostatici din Sydney si au postat fotografiile pe Internet sau au facut glume pe aceasta tema, atragandu-si criticile internautilor pentru "insensibilitate", relateaza Sydney Morning Herald. Cativa trecatori veseli si-au facut selfie cu telefonul mobil in fata cafenelei Lindt din Martin Place, in care un barbat inarmat tine mai multi ostatici. O serie de fotografii au fost postate initial pe Instagram. Un barbat a pus o fotografie in care putea fi vazut pe fundal un camion de pompieri, insotita de hashtag-ul #hostagesituationselfie. Fotografia a fost ulterior stearsa de pe contul sau.

Intr-o alta fotografie vesela, trei barbati, probabil turisti, pozeaza in fata benzii desfasurate de politie pentru a marca perimetrul de securitate din jurul cafenelei. Unul dintre barbati face semnul pacii. Multe dintre aceste selfie-uri, postate pe site-uri de socializare, au fost preluate pe Twitter, iar utilizatorii retelelor sociale ii critica pe autorii lor pentru insensibilitate. "Trebuie sa fii nebun si sa nu ai respect pentru nimeni ca sa faci asta", a scris un utilizator pe Twitter. "Daca chiar vrei un selfie, de ce nu te oferi sa faci schimb de locuri cu un ostatic", a sugerat un altul.

Citeste si: "Mama, sunt bine, dar nu pot sa vorbesc". Mesajul unui tanar luat ostatic in cafeneaua groazei din Sydney

Ora 14:00 Peste 40 de organizatii musulmane australiene au condamnat luni luarea de ostatici din cafeneaua din Sydney."Respingem orice tentativa de amenintare la adresa unor persoane nevinovate si pentru a provoca frica si teroare", au declarat, intr-un comunicat, organizatiile, denuntand un "act reprobabil".
Autoritatile australiene au declarat ca motivele autorului atacului nu sunt clare, iar ostaticii au desfasurat la fereastra cafenelei un steag negru avand o inscriptie vizibila partial cu litere arabe.

Cel mai probabil, este vorba despre un steag arborat in mai multe cazuri de grupari islamiste si care mentioneaza Shahada, juramantul de credinta al musulmanilor. Inscriptia nu este o "declaratie politica si reafirma juramantul de credinta al carui sens a fost deturnat de persoane rau intentionate ce nu reprezinta pe nimeni in afara de ele insele", arata comunicatul organizatiilor musulmane. "Astfel de actiuni condamnabile folosesc doar obiectivelor celor care urmaresc sa distruga bunavointa poporului australian si imaginea islamului si a musulmanilor australieni din tara", au adaugat organizatiile.  "Gandurile noastre se indreapta spre ostatici si familiile lor. Ne rugam sa fie in siguranta si speram ca situatia va fi solutionata rapid pe cale pasnica", conchide textul.

Ora 13:00 Individul inarmat care tine de mai bine de 12 ore cel putin 30 de prizonieri intr-o cafenea din Sydney a inchis luminile in local, relateaza Sky News.

Ora 11:10 Postul de la televiziune ABC anunta ca politia l-a identificat pe agresorul din Sydney si ca acesta se afla in baza lor de date, dar a rugat presa sa nu dezvaluie identitatea acestuia.

Ora 11:00 Barbatul inarmat care tine ostatici intr-o cafenea din Sydney a afirmat ca patru bombe au fost plasate in diverse locuri din oras, a anuntat postul de televiziune Channel Ten, citat de Telegraph.

Channel Ten a precizat ca a vorbit "in mod direct" cu doua dintre persoanele retinute in cafenea, situata in Martin Place, o piata pietonala din cartierul de afaceri din Sydney. "Ele confirma doua revendicari ale autorului luarii de ostatici", a anuntat postul intr-un mesaj postat pe Twitter. "Vrea sa i se aduca direct in cafenea steagul SI. A doua revendicare este sa stea de vorba cu premierul", precizeaza televiziunea. Cele doua persoane "afirma ca exista patru bombe, doua la Lindt Cafe si doua altundeva in cartierul de afaceri din Sydney", a adaugat postul.

SkyNews sustine ca barbatul a fost filmat in interiorul cafenelei folosind ostatici pe post de scuturi umane.

Ora 10:10 Un martor, a carui identitate nu a fost dezvaluita, a acordat un interviu pentru postul 7 News in care a povestit "intalnirea" cu atacatorul din Sydney. Acesta a declarat ca barbatul parea "foarte calm" atunci cand a intrat in localul unde a luat mai multi ostatici.

Ora 10:00 Printre sutele de oameni care s-au strans in zona cafenelei din Sydney unde mai multe oameni sunt tinuti ostatici de catre un barbat inarmat, se afla persoane care isi fac selfie-uri sau consuma bauturi alcoolice, relateaza The Guardian.

 

Ora 09:00 Barbatul care tine zeci de ostatici intr-o cafeanea din Sydney cere o intalnire cu premierul australian Tony Abbott, relateaza Channel10, citat de SkyNews. Informatia nu a fost confirmata oficial.

Ora 08:30 Posturile locale au difuzat imagini cu momentele in care cativa ostatici au reusit sa plece din cladire. Imediat nu se stia daca ostaticii au fost eliberati de catre rapitor sau daca au reusit sa scape. "Primul lucru pe care-l vom face este sa verificam daca sunt bine", a declarat Catherine Burn, adjuncta sefului politiei din New South Wales.  "Vom coopera cu aceste persoane pentru a obtine mai multe informatii. Nu avem nicio informatie care sa sugereze ca cinvea a fost ranit în acest stadiu", a adaugat ea.


Ora 08:20 Postul de televiziune Nine News Sydney a anuntat pe Twitter ca doi dintre ostatici au luat legatura cu ei. Jurnalistii au trimis mesajele acestora politiei si rudelor acestora.

Ora 08:00 Alte doua persoane au fugit din cafenea, sustine CNN, insa autoritatile inca nu au confirmat acest lucru. In urma cu putin timp trei persoane au reusit sa scape.

Ora 07:30 Politistii australieni au confirmat ca au luat contactul cu barbatul inarmat din interiorul cafenelei, sustine BBC, insa nu se cunosc revendicarile acestuia. "Trei persoane au iesit din cladirea din Martin Place", a declarat Catherine Burn, adjuncta sefului politiei din New South Wales. Politia nu stie exact cate persoane sunt tinute ostatice, dar numarul lor este de sub 30.Negociatorii politiei "sunt in contact" cu detinatorul ostaticilor, dar nu stiu care sunt motivatiile acestuia, a mai declarat Burn.

Ora 07:00 Este situatie de urgenta, la Sydney, in Australia, la cateva strazi distanta de sediul legislativului local. Un individ inarmat a intrat intr-o cafenea din centrul financiar al orasului si a luat ostatici angajati si clienti. Numarul acestora nu se cunoaste.

Potrivit sefului politiei, niciun contact n-a fost stabilit pana acum cu atacatorul si nu se stie nimic despre eventualele lui revendicari. Individul a intrat in cafenea la 10 dimineata, ora locala - unu noaptea, la noi - moment in care, potrivit martorilor, s-au auzit mai multe focuri de arma.

Dupa 6 ore trei persoane au iesit in fuga din cafeneaua din Sydney in care un barbat inarmat tinea luni mai multi ostatici si in care a fost desfasurat un steag islamic, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni locale.

Televiziunile australiene au transmis imagini cu unii dintre prizonieri. Acestia au mainile ridicate si lipite de vitrina cafenelei, iar doi dintre ei tin un drapel negru, cu inscrisuri albe in limba araba.

Prin geam se poate vedea si suspectul - un barbat, tuns foarte scurt si cu o bentita pe cap. Presa australiana crede ca ar fi vorba de un extremist islamist. Steagul afisat in cafenea seamana cu cel arborat de gruparea autointitulata Statul islamic.

Cladirea a fost incercuita de 100 de politisti din fortele speciale. Iar mai multe imobile din zona au fost evacuate, inclusiv sediul unei televiziuni australiene, aflat peste drum de cafenea.

 

Angajatii unei banci din aceeasi cladire s-au baricadat inuntru si nu vor iesi pana cand nu vor primi acceptul politiei. Cei care locuiesc in apropiere au fost sfatuiti sa nu iasa din case si sa stea departe de ferestre. Trenurile si autobuzele au fost oprite, iar drumurile inchise.

Intr-un incident separat, Opera din Sydney a fost evacuata, dupa ce a fost depistat un pachet suspect. Totodata, cu doar cateva ore inaintea luarii de ostatici, politia a arestat un individ banuit de terorism.

In septembrie, guvernul australian a crescut nivelul de alerta. Primise informatii ca Australia ar putea fi tinta unor atacuri teroriste. Asta drept raspuns la implicarea fortelor sale armate in operatiunea aeriana occidentala impotriva bazelor extremistilor Statului Islamic din Irak.

Barack Obama a fost informat despre situatie

Presedintele american Barack Obama a fost informat despre situatie, a anuntat la Washington Lisa Monaco, consiliera sa pentru probleme legate de terorism.

Martin Place este centrul financiar al Sydney, in care se afla sediile a numeroase administratii, inclusiv biroul premierului statului New South Wales Mike Baird, si sediul Bancii centrale.

Premierul australian Tony Abbott a convocat Comitetul pentru Securitate Nationala, din care fac parte membri ai Guvernului sau si consilieri insarcinati cu probleme de securitate, pentru a face fata situatiei. "Nu cunoastem motivatiile autorului, nu stim daca este vorba despre motive politice, dar, evident, exista elemente care se indreapta in acest sens", a declarat el pentru presa.

"Scopul violentei politice este sa le provoace frica oamenilor, pentru ca sa nu mai fie ei-insisi. Australia este o societate pasnica, deschisa si generoasa. Nimic nu trebuie sa schimbe acest lucru si, de aceea, le cer australienilor sa-si continue ocupatiile obisnuite", a spus Abbott.
Presa scrie ca intre zece si 50 de persoane se afla in cafenea. Mai multe persoane au fost vazute tinand mainile sus.

Patrick Byrne, un producator de la postul de televiziune Channel Seven, a carui redactie se afla in fata cafenelei, a declarat ca personalul postului a vazut luarea de ostatici desfasurandu-se sub ochii sai."Ne-am dus la fereastra si am fost socati sa vedem persoane care-si puneau mainile ridicate in sus pe geamurile cafenelei", a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation.

Numeroase magazine au inchis. Doar cateva persoane puteau fi vazute mergand pe strazi, care de obicei sunt pline de lume. "Este trist sa ma gandesc ca aici este la mine acasa si ca acest lucru se poate petrece oriunde", a declarat o locuitoare, Rebecca Courtney.

Cu putin inainte de anuntarea luarii de ostatici, politia a anuntat arestarea unui barbat, la Sydney, in cadrul unei anchete privind pregatirea unor atentate in Australia. Seful politiei din New South Wales a declarat ca nu crede ca cele doua evenimente au vreo legatura.Suspectul, in varsta de 25 de ani, a fost arestat in cadrul unei "investigatii in curs cu privire la pregatirea unui atentat pe teritoriul australian si ajutarea unor cetateni australieni sa calatoteasca spre Siria pentru a participa la activitati armate", se arata intr-un comunicat.

Politia a intervenit concomitent la Opera din Sydney, care a fost evacuata, aparent in urma unei alerte declansate de un colet suspect. Potrivit unor estimari, peste 70 de australieni lupta in prezent in randul jihadistilor in Irak si Siria. Cel putin 20 de au fost ucisi in regiune, iar autoritatile se tem ca tot mai multi tineri australieni se pot radicaliza si comite atentate pe teritoriul australian.Australia si-a inasprit legislatia antiterorista la sfarsitul lui octombrie, interzicand orice calatorie fara un motiv valabil in tari considerate focare ale terorismului international.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Reactia CIA la raportul Senatului American:
Reactia CIA la raportul Senatului American: "Am contribuit la mentinerea securitatii in SUA; Suntem mandri de acest lucru"

Agentia Centrala de Informatii nu era pregatita sa detina suspecti de terorism, au fost aplicate reforme pentru evitarea tehnicilor brutale de interogare si suntem mandri ca am contribuit la mentinerea securitatii in Statele Unite, afirma John Brennan.

Fostul vicepresedinte american Dick Cheney despre raportul CIA:
Fostul vicepresedinte american Dick Cheney despre raportul CIA: "Este plin de prostii. Am facut ceea ce trebuia"

Fostul vicepresedinte american, Dick Cheney, a afirmat, miercuri, ca raportul privind tortura practicata de CIA in cursul interogatoriilor unor presupusi teroristi, dezvaluit de Senat cu o zi inainte, este "plin de prostii".

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.