Alerta in SUA. Frica de Ebola naste reactii diverse printre oamenii care calatoresc cu avionul

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile americane cauta 132 de oameni care au zburat in acelasi avion cu cea de a doua asistenta contaminata cu Ebola. Femeia a inceput sa prezinte simptome marti si, doar cu o zi inainte, venise cu o cursa de linie, de la Cleveland la Dallas.

Intre timp au iesit la iveala si alte neajunsuri grave in felul cum s-a gestionat situatia la spitalul din Texas. Presedintele Barack Obama si-a anulat o calatorie si a convocat o reuniune de urgenta la Casa Alba pe acest subiect.

Amber Vinson, in varsta de 29 de ani, l-a ingrijit si ea pe pacientul zero, liberianul care a murit de Ebola saptamana trecuta. Ca tot personalul medical care intrase in contact cu Duncan, Vinson fusese informata ca trebuie sa stea acasa si sa isi monitorizeze temperatura. Totusi, luni a luat avionul de la Cleveland la Dallas impreuna cu alti 132 de oameni.

Tom Frieden, directorul Centrului de Control si Prevenire a Bolilor: ''Pentru ca facea parte dintr-un grup de persoane despre care se stia ca a fost expus la Ebola, n-ar fi trebuit sa calatoreasca intr-un avion de linie''.

A inceput sa se simta rau a doua zi, iar testele au confirmat ca era contaminata cu virusul. Pacientii cu Ebola sunt contagiosi din momentul in care incep sa prezinte simptome, iar intervalul mic de timp dintre zbor si imbolnavirea femeii creeaza ingrijorare. Asa ca autoritatile sanitare au pornit intr-o cursa contra cronometru ca sa-i gaseasca pe toti cei aflati la bordul acelui avion.

Citește și
ebola
"Ebola castiga cursa". Expertii avertizeaza ca rata deceselor a crescut si ca ar putea aparea zece mii de pacienti saptamanal
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Jean Ross, membra a unui sindicat de asistente: ''Ei spun: "Suntem pregatiti, nu va faceti griji". Noi, asistentele, va spunem: "Nu, nu suntem".

De altfel, un sindicat al asistentelor medicale vorbeste de nereguli evidente la spitalul din Dallas unde s-au inregistrat cele doua cazuri de contaminare. Deseurile zaceau in mormane, pentru ca nimeni nu stia ce trebuie facut cu ele. Costumele de protectie lasau portiuni de piele neprotejata, iar instructajele privitoare la Ebola erau optionale.

Jean Ross: ''Ne trimit la site-ul cu recomandarile oficiale. Am cerut instructaj direct si exercitii. Fie nu exista intructori, fie nu exista echipament''.

In fata acestor critici, Centrul de Control si Prevenire a Bolilor a anuntat ca trimite echipe specializate in toate spitalele unde se inregistreaza cazuri de Ebola, ca sa acorde asistenta.

In acest timp, la Madrid, autoritatile investigheaza un alt posibil caz - o persoana care a intrat in contact cu asistenta bolnava, inainte ca femeia sa fie internata. Autoritatile spaniole au efectuat controale medicale intr-un avion al companiei Air France, care venea de la Paris. Suspectul este un pasager de origine nigeriana, caruia i s-a facut rau in timpul zborului. O echipa medicala a urcat in aeronava pentru a-l examina, dar nu se stie deocamdata verdictul.

Barack Obama si-a anulat deplasarile programate pentru joi pentru a se consacra crizei Ebola

Presedintele american Barack Obama si-a anulat toate deplasarile programate pentru joi, asa cum a procedat si miercuri, pentru a se consacra gestionarii crizei Ebola, dupa contaminarea unei a doua infirmiere in Texas. "Deplasarile presedintelui la Rhode Island si la New York au fost anulate", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat difuzat miercuri seara.

Dupa o reuniune cu echipele insarcinate cu coordonarea raspunsului impotriva epidemiei de Ebola, Obama a dat asigurari ca Statele Unite vor raspunde intr-un mod "mult mai agresiv", cu scopul de a evita inregistrarea de noi cazuri pe teritoriul american. El a subliniat ca lectiile invatate in cazul din Texas sunt transmise tuturor spitalelor si clinicilor "din tara" pentru a evita ca o situatie asemanatoare sa nu se produca in alta parte.

Un al doilea cadru medical de la spitalul din Texas unde s-a inregistrat primul caz de contaminare cu virusul Ebola din Statele Unite a contractat virusul febrei hemoragice. La fel ca in primul caz, persoana contaminata este un cadru medical care s-a ocupat de cetateanul liberian Thomas Eric Duncan, infectat cu Ebola cel mai probabil in Liberia si decedat pe 8 octombrie la Texas Health Presbyterian Hospital. Aceasta persoana s-a prezentat marti cu febra la spital, unde a fost plasata imediat in regim de izolare.

OMS: O epidemie majora de Ebola in America de Nord si Europa occidentala este "improbabila"

O epidemie ampla de Ebola in Statele Unite sau in spatiul occidental este "improbabila", date fiind sistemele medicale dezvoltate, considera Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), conform BBC.

Cel putin 4.500 de persoane au murit de Ebola, in ultimele luni, in principal in tari vest-africane, cele mai afectate zone fiind Liberia, Guineea si Sierra Leone.

"Aparitia unor cazuri de infectare cu virusul Ebola in Statele Unite si in alte tari occidentale reprezinta o sursa de ingrijorare majora", admite Christopher Dye, director de strategie in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Dar suntem increzatori ca in America de Nord si in Europa Occidentala, unde există institutii medicale dezvoltate, este improbabil sa asistăm la o epidemie majora de Ebola", a precizat Dye.

Teama de Ebola a determinat-o pe aceasta femeie sa se duca la aeroportul din Washington purtand masca si o pelerina de plastic cu gluga.

Mai ingrijorator este ca unii cercetatorii se tem ca virusul ar putea suferi o mutatie care i-ar permite sa se transmita pe calea aerului. Ipoteza a fost lansata de un medic american care a studiat virusul Ebola in ultimii 11 ani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Medicul Tudor Ciuhodaru s-a oferit voluntar in lupta din Africa impotriva Ebola. Ce spune despre riscurile misiunii
Medicul Tudor Ciuhodaru s-a oferit voluntar in lupta din Africa impotriva Ebola. Ce spune despre riscurile misiunii

Medicul iesean Tudor Ciuhodaru vrea sa pleace in Africa, ca sa-i trateze pe bolnavii de Ebola. Ciuhodaru, specializat in medicina de urgenta si toxicologie, s-a oferit voluntar si asteapta sa afle daca va fi acceptat.

"Ebola castiga cursa". Expertii avertizeaza ca rata deceselor a crescut si ca ar putea aparea zece mii de pacienti saptamanal

Vesti tot mai rele de peste ocean. Americanii au confirmat inca o imbolnavire cu Ebola. Este vorba despre o a doua asistenta de la spitalul din Dallas, unde a fost tratat liberianul care a murit saptamana trecuta.

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: Persoanele care ajung in Romania din Africa vor fi monitorizate timp de 21 de zile
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: Persoanele care ajung in Romania din Africa vor fi monitorizate timp de 21 de zile

Persoanele care vin in Romania din zonele africane afectate de Ebola sunt luate in evidenta de autoritati la intrarea in tara, iar directiile de sanatate publica le monitorizeaza starea timp de pana la 21 de zile, a declarat ministrul Sanatatii.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.