America Latina a ridicat alertele de tsunami, dupa seismul din Japonia

Harta propagarii tsunami

UPDATE  - Mai multe valuri seismice generate de cutremurul din Japonia au ajuns pe litoralul tarilor din America Latina, fara a provoca pagube importante, iar autoritatile au ridicat alertele de tsunami, potrivit AFP.

In arhipelagul Galapagos, valurile au inundat o zona urbana, dar nu au provocat pierderi de vieti omenesti, a declarat presedintele ecuadorian Rafael Correa.

Autoritatile mexicane au suspendat alerta de tsunami, valurile nedepasind decat cu 20-70 de centimetri nivelul normal.

Si tarile din America Centrala au suspendat alertele, dupa trecerea valurilor seismice care nu au provocat pagube sau incidente importante.

In Insula Pastelui, primul teritoriu chilian afectat de tsunami, valurile au atins, potrivit AFP, citata de Mediafax, o intaltime de 1,16 metri peste nivelul normal, in vreme ce in Peru, apa nu a depasit decat cu 20-40 de centimetri nivelul normal.

Citește și
Tsunami
Cele mai distrugatoare tsunami care au lovit omenirea. VIDEO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Tsunami a ajuns si pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii. Alerta de tsunami a fost emisa vineri pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea a Australiei si Americii de Sud.

23:32 Autoritatile mexicane au anuntat ca zona de nord-vest a tarii a fost lovita de valuri puternice, dar nu au fost inregistrate pagube. Porturile Los Cabos si Salina Cruz au fost inchise.

20:33 Ambarcatiunile din Portul Santa Cruz, California, au fost distruse de valurile generate de tsunami, potrivit ABC News.

17:28 AFP: A fost emisa alerta de tsunami si in Polinezia Franceza. In zona sunt asteptate valuri cuprinse intre 2 si 3 metri.

17:24 Indonezia a ridicat alerta de tsunami dupa ce valuri mici au ajuns pe coasta de est a zonei. Nu au fost inregistrate pagube. Agentia de meteorologie din Indonezia a anuntat ca valurile au atins doar 10 centimetri.

16:46 Valurile de tsunami au ajuns si in Filipine, fara a provoca insa pagube majore.

16:25 Primele valuri de tsunami au lovit Hawaii-ul. Prima insula din arhipelag lovita a fost Kauai. In insula Maui, valurile au atins 2,4 metri.

16:00 Primele valuri au atins doua insule rusesti din Kurile, unde aproximativ 11.000 de persoane au fost evacuate, a anuntat centrul pentru tsunami din Sahalin.

Un prim val, avand o inaltime de un metru, a atins insula Shikotan, iar un altul, de 95 de centimetri, insula Kunashiri, a declarat un reprezentant al acestui centru.

In Taiwan, valurile provocate de cutremur au atins coastele fara sa provoace pagube, au anuntat autoritatile vineri dupa-amiaza. Mai in larg, in Pacific, zonele de coasta au fost evacuate in insulele Mariane, dar si in Guam si Hawaii.

Nivelul alertei a fost in schimb redus in insulele Marshall.

Centrul american avertizase anterior ca tsunami va atinge insula Hawaii in jurul orei 02.45 (14.45 ora Romaniei), iar coasta Statelor Unite la ora locala 07.45 (17.45 ora Romaniei).

Autoritatile din Filipine, arhipelag situat la cateva mii de kilometri sud-vest de Japonia, le-au cerut locuitorilor lor din zonele de coasta sa fie foarte vigilenti, un prim val seismic fiind asteptat aici intre orele 17.00 si 19.00 (11.00 si 13.00 ora Romaniei).

Acesta ar urma sa aiba o inaltime de un metru. "Aceste valuri ar putea continua sa vina timp de mai multe ore", potrivit buletinului filipinez. In Indonezia, este posibil ca "valuri provocate (de cutremur) sa ajunga in jurul orei 20.00 (13.00 ora Romaniei)" in provinciile Papua, Moluce si nordul Sulawesi, au anuntat autoritatile de la Jakarta.

Serviciul National de Meteorologie a redactat o lista a tarilor vizate de o avertizare de cutremur, care include

Japonia

Rusia

Filipine

Indonezia

Papua Noua Guinee

Australia

Fiji

Mexic

Noua Zeelanda

Guatemala

El Salvador

Nicaragua

Panama

Honduras

Chile

Ecuador

Columbia

Peru si

Statele Unite.

Cutremurul inregistrat vineri in Japonia este cel mai puternic din aceasta tara si al cincilea din istoria lumii.

Valurile seismice se pot deplasa cu viteze de pana la 800 de kilometri pe ora.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Coincidenta sau nu? Super Luna a inceput sa zguduie deja Terra
Coincidenta sau nu? Super Luna a inceput sa zguduie deja Terra

Pamantul pare ca a intrat in zodia catastrofelor. Coincidenta sau nu, apropierea la maximum a Lunii de Pamant, moment asteptat pe 19 martie 2011, este insotita de cutremure mari, tsunami devastatoare si furtuni violente. Ce urmeaza?

Cele mai distrugatoare tsunami care au lovit omenirea. VIDEO
Cele mai distrugatoare tsunami care au lovit omenirea. VIDEO

LiveScience a realizat un top al unora dintre cele mai puternice tsunami care au lovit omenirea de-a lungul timpului. Tsunami din Japonia este al optulea fenomen de aceasta amploare care s-a petrecut in ultimii 52 de ani, in intreaga lume.

Japonia dupa tsunami:
Japonia dupa tsunami: "Oras cu 10.000 de locuitori, niciun semn de viata"

UPDATE: "Dintr-un oras portuar cu 10.000 de locuitori nu avem niciun semn de viata", anunta, sumbru, oficialii japonezi. Deocamdata, autoritatile au confirmat aproape 2.000 de morti si disparuti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.