Prima vizita oficiala in R. Moldova a lui Iohannis. "Romania va fi principalul aliat al Chisinaului pentru aderarea la UE"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Nicolae Timofti i-a multumit omologului Klaus Iohannis pentru tot ce face Romania pentru Republica Moldova, subliniind ca mizeaza in continuare pe experienta pretioasa a Bucurestiului in calitate de membru UE.

“Ii multumesc presedintelui Klaus Iohannis pentru aceasta vizita in Republica Moldova, vizita care intareste relatiile special dintre tarile noastre si asigura continuitate tuturor proiectelor comune”, a declarat, marti, presedintele Nicolae Timofti, in conferinta de presa comuna cu Klaus Iohannis.

Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a fost primit la Resedinta de stat cu paine, sare si vin, cei doi sefi de stat au discutat aproape doua ore, discutiile vizand, potrivit presedintelui Timofti, trei subiecte majore: relatia bilaterala, integrarea europeana a R. Moldova si situatia regionala.

“In plan politic, avem o deplina intelegere asupra subiectelor de interes comun si asupra evenimentelor politice din ultima perioada de timp. Pe dimensiunea bilaterala avem in desfasurare numeroase proiecte de infrastructura, sistemul energetic, cel de transport, educatie, medicina, etc. Sunt proiecte vitale pentru R. Moldova si cu sprijinul pretios al Romaniei ele se concretizeaza”, a spus Timofti.

Presedintele moldovean a mai spus ca a convenit cu Klaus Iohannis “asupra intensificarii schimburilor culturale si educationale, care ajuta la apropierea oamenilor de pe cele doua maluri”.

Citește și
moldova
Republica Moldova are un nou premier. Cine este noul sef al Guvernului
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In ceea ce priveste integrarea europeana, Nicolae Timofti a precizat ca l-a asigurat pe Iohannis ca R. Moldova “ramane angajata pe calea integrarii europene”. “in particular, aceasta inseamna aplicarea reformelor prevazute de Acordul de Asociare, cu accent pe justitie, lupta anticoruptie si dezvoltarea economic”, a punctat el.

“Mizam in continuare pe experienta pretioasa pe care o detine Romania in calitatea sa de stat membru al UE in implementarea acquis-ului comunitar, continutul caruia se regaseste in mare parte in Acordul de Asociere pe care l-am incheiat cu UE”, a afirmat Timofti.

El a subliniat ca, beneficiind de sprijinul Romaniei si al altor state membre ale UE, Chisinaul doreste realizarea “unui spectru larg de obiective sectoriale care sa contribuie la integrarea R. Moldova in piata interna a UE”.

Referitor la criza din Ucraina, Timofti a afirmat ca i-a prezentat presedintelui roman viziunea R. Moldova asupra evenimentelor din regiune.

Presedintele moldovean i-a multumit presedintelui Klaus Iohannis pentru vizita si pentru tot ce face Romania pentru R. Moldova. 

Declaratiile facute de Klaus Iohannis

"Multumesc pentru invitatia de a vizita Republica Moldova. Ma bucur ca sunt astazi aici la Chisinau.

Eu cred ca responsabilitatea asigurarii directiei europene apartine tuturor fortelor care au dat votul pentru acest Guvern.

Eu doresc sa aflu care sunt caile prin care se va implementa drumul european. De asta am hotarat sa ma vad cu liderii partidelor proeuropene de aici de la Chisinau. Sa aflu cum vad ei sprijinul Romaniei.

De vointa populara si vointa politica este nevoie pentru a combate coruptia. Poate suna superficial asta cu vointa populara, dar asa este. Politicienii inteleg ca trebuie sa faca o schimbare. Eu cred ca este un drum greu. Sunt convins ca este singurul drum care trebuie parcurs. Romania a dovedit ca acesti pasi se pot face. Am avut sprijin foarte consistent de la partenerii europeni, va recomand sa ii obligati pe politicenii dumneavoastra sa faca aceleasi lucruri.

Ne-am exprimat ingrijorarea fata de implicatiile pe care evolutiile din Ucraina le pot avea in ce priveste stabilitatea Republicii Moldova.

Vedem Romania drept o ancora de stabilitate in regiune si un partener solid al statelor vecine - Republica Moldova si Ucraina - in calea lor spre Europa. Speram ca toti cetatenii Republicii Moldova sa vada la randul lor in Romania un partener de incredere, loial si de lunga durata"

Patru alerte cu bomba la Chisinau, inainte de vizita lui Klaus Iohannis

Cele trei alerte cu bomba inregistrate marti dimineata la Chisinau sunt false, a declarat purtatorul de cuvant al politiei capitalei moldovene, Adrian Jovmit, pentru PRO TV Chisinau.

Precizarea a fost facuta in timp ce a fost inregistrata o a patra alerta cu bomba la o alta filiala a Bacii de Economii din sectorul Ciocana, pe strada Mircea cel Batran. Precedentele alerte au vizat doua filiale si sediul central al Bancii de Economii si o filiala a Bancii Sociale din capitala moldoveana. Ultimele doua alerte cu bomba au venit prin e-mail pe adresa bancii.

Potrivit postului de televiziune Publika, in ancheta sunt implicati si specialisti in investigarea infractiunilor informatice, aceasta fiind prima data cand un asemenea mesaj este anuntat prin e-mail. Cele doua banci se afla de trei luni sub administrare speciala dupa ce s-ar fi depistat fraude. Centrul National Anticoruptie, care a initiat dosare pe marginea acestor cazuri, a anuntat ca valoarea prejudiciului este de aproximativ 28 de miliarde de lei moldovenesti (1,33 de miliarde de euro).

Seful statului roman are pe agenda convorbiri cu omologul moldovean, cu premierul, dar si cu liderii principalelor partide politice.

Presedintele Klaus Iohannis face, marti si miercuri, o vizita oficiala in R. Moldova, la aproape o saptamana dupa ce Parlamentul a votat Guvernul condus de Chiril Gaburici, seful statului avand pe agenda convorbiri cu omologul moldovean, cu premierul, dar si cu liderii principalelor partide politice. 

Sursa foto: Facebook

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Klaus Iohannis face prima vizita oficiala in Republica Moldova, la o saptamana dupa numirea noului Guvern de la Chisinau
Klaus Iohannis face prima vizita oficiala in Republica Moldova, la o saptamana dupa numirea noului Guvern de la Chisinau

Presedintele Klaus Iohannis face, marti si miercuri, o vizita oficiala in Republica Moldova, la aproape o saptamana dupa ce Parlamentul a votat Guvernul condus de Chiril Gaburici, relateaza Mediafax.

Republica Moldova are un nou premier. Cine este noul sef al Guvernului
Republica Moldova are un nou premier. Cine este noul sef al Guvernului

Republica Moldova are in sfarsit un nou Guvern. Parlamentul de la Chisinau a acordat miercuri seara votul de Investitura Executivului condus de Chiril Gaburici. 60 de deputati au votat favorabil, cu 9 peste pragul minim necesar.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.