75% din populatia zonei euro este chemata la urne in urmatorul an. Suita liderilor occidentali, de nerecunoscut

×
Codul embed a fost copiat

Italianul Matteo Renzi nu si-a terminat ziua de luni cum planuise dimineata.

Cand s-a dus seara la palatul prezidential sa-si prezinte oficial demisia, Sergio Mattarella l-a rugat sa mai ramana in fruntea guvernului pana cand va fi adoptat in Parlament bugetul pentru 2017.

Ceea ce nu face decat sa amane inevitabilul. Intr-un interval de timp foarte scurt, suita liderilor occidentali a devenit aproape de nerecunoscut.

Cu mai putin de 18 luni in urma, la summitul G7 din Germania, poza de familie ii reunea pe sefii de stat ori de guvern ai celor mai puternice tari ale lumii.

Intre timp, premierul canadian Stephan Harper a pierdut alegerile, David Cameron si-a dat demisia, dupa ce Regatul a votat iesirea din Uniunea Europeana, Donald Trump a castigat alegerile punand mostenirea administratiei Obama sub semnul intrebarii, Francois Hollande si-a recunoscut esecul renuntand sa candideze pentru al doilea mandat, iar Matteo Renzi si-a prezentat demisia dupa ce reforma constitutionala a fost respinsa usturator de italieni.

Citește și
Angela Merkel - Agerpres
Angela Merkel si-a anuntat oficial candidatura pentru un nou mandat de cancelar. Obama: "Daca eram german, o votam"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului: "Vrem sa parasim zona euro, sa recapatam controlul in domenii precum moneda nationala, granitele, agricultura, comertul, pescuitul. Nu concepem compromisuri pe aceste teme."

Intai Farage, apoi Trump au reusit inimaginabilul: in fruntea unui val de populism au triumfat la urne.

Nic Robertson: "Cum s-a ajuns aici si ce-ar putea urma? Dupa criza financiara din 2008 s-au tot cumulat furia impotriva sistemului pe teme precum imigratia si economia. Trump s-a folosit de succesul campaniei eurofobe a lui Nigel Farage ca sa-si oxigeneze propria campanie prezidentiala. Combinate, victoriile celor doi pot da nastere unei reactii in lant si sa arunce in aer Uniunea celor 28 de state europene, tot mai fragila."

In decurs de 12 luni, 75% din populatia zonei euro este chemata la urne. Populismul este supus testului suprem.
Dupa scorul alarmant reusit in Austria de Norbert Hofer, de extrema dreapta, infrangerea usturatoare suferita de premierul italian Matteo Renzi, toti ochii sunt atintiti asupra Frantei. In 2012, Marine le Pen a obtinut 18 procente. Se anticipeaza ca la alegerile prezidentiale din primavara viitoare va castiga primul tur de scrutin.

Liderul Frontului National din Franta spune deschis ca victoria lui Trump energizeaza mesajul ei populist. Si nu ascunde ca, daca va castiga scrutinul din primavara, va scoate Franta din Uniunea Europeana, o lovitura probabil fatala pentru forul comunitar.

Cat priveste Germania, chiar daca Angela Merkel are mari sanse sa castige inca un mandat de cancelar, popularitatea ei a scazut de la 67 la 45% in ultimul an.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Merkel a promis ca va expulza mai multi refugiati si nu va creste impozitele.
Merkel a promis ca va expulza mai multi refugiati si nu va creste impozitele. "Afluxul masiv de anul trecut nu se mai repeta"

Angela Merkel a promis marti, la deschiderea Congresului Uniunii Crestin-Democrate ca va expulza mai multi migranti care nu au primit azil si ca nu va creste deloc impozitele in urmatorii patru ani, unele taxe urmand chiar sa fie reduse.

Angela Merkel si-a anuntat oficial candidatura pentru un nou mandat de cancelar. Obama:
Angela Merkel si-a anuntat oficial candidatura pentru un nou mandat de cancelar. Obama: "Daca eram german, o votam"

Angela Merkel si-a anuntat duminica candidatura pentru un nou mandat de cancelar, intr-un moment in care sustinatorii sai fac din ea ultima reduta in fata presiunilor populiste sub efectul Brexit si al victoriei lui Donald Trump, comenteaza AFP.

Obama, despre Trump:
Obama, despre Trump: "Sper ca nu va ajunge la intelegeri cu Rusia". Semnificatia vizitei presedintelui american in Europa

Barack Obama a avut ultima sa intrevedre bilaterala in calitate de presedinte al Statelor Unite cu Angela Merkel, pe care o descria recent drept "cel mai apropiat partener international" al sau din ultimii opt ani.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.