Dezastru in Franta in urma inundatiilor soldate cu 17 morti. Pagubele ar putea depasi 1 miliard de euro

×
Codul embed a fost copiat

In Franta, inundatiile catastrofale care au lovit Coasta de Azur au lasat in urma un dezastru: bilantul provizoriu este de 17 morti si patru disparuti.

Serviciul national de meteorologie a fost primul luat in vizor, insa acesta a explicat ca fenomenul a prins imprevizibil proportii, asa ca nu a fost timp pentru emiterea unui cod rosu. Pe langa victime, inundatiile au lansat in urma case, masini si drumuri distruse. 20.000 de locuinte nu aveau nici aseara curent electric, iar in una din localitatile afectate scolile vor ramane luni inchise. Pagubele ar putea depasi un miliard de euro.

Situatia cea mai dramatica s-a petrecut in Mandelieu-la-Napoule, langa Cannes, unde au murit cel putin 7 oameni. Viitura i-a naucit pe localnicii coborati in parcarile subterane ca sa-si duca masinile la adapost. "Mi-am apucat sotia de par, am crezut ca gata, s-a terminat", a povestit un supravietuitor.

"Apa era atat de namoloasa incat pompierii nu vedeau trupurile. A fost apocaliptic", a povestit si primarul. Si responsabilii locali si presedintele Hollande i-au criticat pe indisciplinatii care "par mai atasati de propriile masini decat de viata lor".

La Cannes a plouat intr-o ora cat intr-o luna. Ploile abundente au facut ca raul Brague sa se reverse in statiune.

Citește și
camion cu imigranti morti
31 de imigranti au fost gasiti in viata intr-un camion frigorific in Franta. Ce temperatura era inauntru
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

"S-a intamplat atat de repede ca nici n-am inteles ce se intampla. Eram in sufragerie, la televizor, si brusc am auzit un zgomot si am vazut apa navalind in camera. Abia am apucat sa ma ridic si sa ies. Ne-au primit vecinii de la etaj peste noapte, apartamentul meu este devastat", a povestit un localnic.

"Am iesit afara si era un fluviu care navalea din strada in casa. Intr-un sfert de ora, aveam apa de peste un metru in casa", a spus un altul.

Nauciti, turistii s-au descaltat si au umblat prin apa, tiinandu-se unul de altul, ca sa nu-si piarda echilibrul. Potopul cazut pe neasteptate a fost extraordinar de violent. In doua zile s-au inregistrat precipitatii echivalente cu normalul pentru o luna.

"Mi-am cautat masina peste tot, am gasit-o la 300 de metri departare de unde o lasasem. E o nebunie", a spus un barbat.

Fenomenul exceptional a fost agravat de urbanizarea puternica a zonei: o ploaie torentiala pe suprafete betonate antreneaza siroaie care se transforma rapid in puhoaie devastatoare.

Din pacate, politistii au avut de-a face si cu oameni fara pic de scrupule. Cel putin 9 indivizi au fost arestati pentru ca au profitat de haosul general ca sa se serveasca din magazinele abandonate dupa ce torentii au spulberat vitrinele.

La Nisa, pe Promenade des Anglais, suvoaiele au doborat mai multi copaci. Cum pe Coasta de Azur, sezonul turistic este inca in toi, peste 500 de oameni, in majoritate britanici si danezi, au fost blocati pe aeroportul din Nisa. Alte sute de oameni si-au petrecut noaptea in trenurile intepenite pe sine. Au fost afectate si 4 garnituri ticsite cu pelerini italieni care se intorceaua de la Lourdes.

Un cartier din Biot a fost devastat. Apa a trecut de un metru si 60 de centimetri. Viitura a luat zeci de masini, ziduri de beton si a patruns in case.

" Am avut timp doar sa cobor sa iau copiii si sa urcam la etaj. Apa a izbit in geam si l-a spulberat. Sa spargi un geam dublu e ceva", a spus un barbat.

Cei care n-aveau etaj la casa au fost evacuati cu elicopterele. Supravietuitorii vorbesc de un asalt brutal si distrugator.

"Am vazut un cuplu disparand, luat de puhoaie, a fost coplesitor", a povestit un francez.

O femeie a fost purtata zeci de metri de ape inainte sa fie salvata de vecinii care au reusit sa arunce o scara pana la ea.

"Am ramas o ora si jumatate in apa, a fost dificil, pentru ca era apa era sloi. Mi-a fost frica, la un moment dat chiar am crezut ca sunt ultimele clipe de viata", a povestit femeia.

Primaria i-a adus pe sinistrati intr-un adapost, dar calvarul trait  le-a alungat somnul.

A doua zi, pe lumina, urmarile urgiei erau vizibile pretutindeni.

Presedintele Francois Hollande si ministrul de Interne s-au deplasat luni dimineata in sud-estul Frantei ca sa-si exprime solidaritatea cu localnicii.

Fotografii marilor agentii de presa au suprins mai multe imagini ale consecintelor inundatiilor. In localitatea Boit, masinile au fost aruncate unele peste altele intr-o parcare, iar mai multi soferi si-au gasit garajele inundate.


 
Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Traficul in tunelul de sub Canalul Manecii, intrerupt 8 ore, dupa intrarea unui grup mare de imigranti.
Traficul in tunelul de sub Canalul Manecii, intrerupt 8 ore, dupa intrarea unui grup mare de imigranti. "Au fortat gardul"

Traficul in tunelul de sub Canalul Manecii, in partea franceza, in apropiere de Calais, a fost intrerupt in noaptea de vineri spre sambata, in jurul orei 00,30, dupa ce aproximativ o suta de imigranti au incercat sa treaca in Marea Britanie.

31 de imigranti au fost gasiti in viata intr-un camion frigorific in Franta. Ce temperatura era inauntru
31 de imigranti au fost gasiti in viata intr-un camion frigorific in Franta. Ce temperatura era inauntru

Un numar de 31 de imigranti au fost descoperiti vineri intr-un camion frigorific in nordul Frantei, toti "vii si sanatosi", au anuntat autoritatile locale, citate de AFP.

Regimul lui Bashar Al-Assad este anchetat in Franta pentru crime de razboi. Marturia fotografului
Regimul lui Bashar Al-Assad este anchetat in Franta pentru crime de razboi. Marturia fotografului "Cezar", decisiva

O ancheta penala pentru ''crime de razboi'' a fost deschisa in Franta vizand regimul lui Bashar Al-Assad pentru atrocitati comise in Siria intre 2011 si 2013, relateaza miercuri AFP.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.