Raportăm oficial mai puțin de 10% din infecții. Greșelile făcute de medici și pacienți

×
Codul embed a fost copiat

Situaţie de alertă în Bucureşti. Numărul bebeluşilor infectaţi cu stafilococ auriu, la Maternitatea Giuleşti, a ajuns la 45. Un sfert dintre copilaşii contaminaţi sunt sub tratament în alte patru spitale din Capitală.

În timp ce Giuleștiul rămâne închis pentru internări, iar inspectorii sanitari prelevează probe, o echipă de la ''Inspectorul Pro'' a făcut împreună cu un spital privat un experiment care arată cât de uşor pot fi transmise infecţiile cu stafilococ.

Cu atât mai mult cu cât România înregistrează aproximativ 100.000 de infecţii intraspitalicești pe an şi declară oficial, într-un mod iresponsabil, mai puţin de 10.000.

Spitalele din România raportează de 10 de ori mai puţine infecţii intraspitalicești decât media europeană. Cifrele oficiale se regăsesc în ultimul raport realizat de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile. Totul se întâmplă pentru că managerii spitalelor ascund de zeci de ani fenomenul infecţiilor, de frica pedepselor. Ministerul Sănătăţii nu a reuşit, în tot acest timp, să schimbe mentalităţile învechite şi să încurajeze transparența.

Epidemiolog Maternitatea Giulești: "Vă asigurăm că laboratorul lucrează cu medii dintre cele mai bune. Are aparate de identificare."

Citește și
centrul vechi
Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Reporter: "Ar trebui să fie pe site-ul spitalului postate ( n.r. infecţii)." 

Epidemiolog: "Nu ştiu, nu vreau să comentez acest aspect."

Reporter: "Ar trebui să fie transparentă." 

Epidemiolog: "Noi cheltuim peste 10.000 de euro pe dezinfectanţi, nu ştiu câte spitale au aceşti bani."

Reporter: "Dar datele trebuie să fie pe site, că sunt publice." 

Epidemiolog: "O să revenim la tine cu datele."

În acest tablou, al lipsei de responsabilitate, se încadrează perfect şi ultimul scandal al infecţiilor nosocomiale - cel din Maternitatea Giuleşti. Câteva zeci de bebeluşi, născuţi acolo în ultimele două luni, au ajuns în stare gravă din cauza unui stafilococ auriu rezistent la meticilină.

Situaţia - complet scăpată de sub control - a fost raportată la Direcţia de Sănătate Publică de medicii spitalului Grigore Alexandrescu, care au preluat copiii bolnavi și NU de cei din Maternitatea Giuleşti, aşa cum ar fi fost normal.

Mămică: "Copilul avea 5 zile când am ajuns cu el la spital, la Grigore Alexandrescu, şi a făcut antibiotic timp de șapte zile. Mi s-a spus că are stafilococ."

Discuţie cu camera ascunsă cu un angajat al maternităţii Giulești:

Angajat maternitate: "Da, e mare scandal. S-a găsit, da, s-a găsit (n.r. stafilococ auriu). Ne-a luat din nas nouă (n.r. probe recoltate). Luni vin să ne ia din nou din nas, din degete, de la unghii."

Este adevărat că nu există spital în lume fără infecţii intraspitalicesti. Dar respectarea normelor de igienă poate reduce mult răspândirea germenilor. Şi ca să vedeţi exact cât de importantă e igiena, o echipă de la Inspectorul Pro a testat, împreună cu epidemiologii unui spital privat din Bucureşti, bijuteriile personalului medical.

Concluziile sunt relevante: germeni periculoşi au apărut pe toate obiectele de valoare la care personalul medical nu renunţă de obicei în timpul procedurilor sanitare.

Reporter: "Ce germeni au crescut?"

Nirvana Georgescu, director de calitate și siguranța pacientului din carul unui spital privat: "Stafilococ la 48 de ore de la însămânţare".

Şi atunci să nu ne mai mire de ce apar infecţiile. Iată cum explică fenomenul ministrul Sănătăţii:

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Spălatul pe mâini am spus este principala cauză. Problema care ţine de medici şi de spitale. Profilactic se dau antibiotice pentru că nu mai au timp să dezinfecteze sala cum ar trebui."

Ioana Roşca, şef secţiei neonatologie: "Nimeni nu vine la spital să omoare, nimeni să ştiţi."

Există cadre medicale, spun pacienţii, care pleacă la cumpărături cu echipamentul din spital. Care nu poartă mânuşi şi nici mască - atunci când este cazul - şi care nu-şi dezinfectează mâinile. Acuzaţii generale grave, nerecunoscute însă de cei de la Giuleşti.

Sergiu Tasinschi, epidemiolog Maternitatea Giulești: "Dacă aveţi impresia că oamenii ăia nu sunt conştienţi că nu se dezinfectează coresunzatrori. Vă înşelaţi."

Mama unei bebeluș: "Este dezamăgitor când unele persoane ştiu ce ar trebui să facă, să poarte, dar nu-şi respectă jobul."

Sergiu Tasinschi, epidemiolog Maternitatea Giuleşti: 
"Vă spun sincer, nu am cum să garantez că oricine se spală pe mâini."

Nu numai personalul medical poate transmite însă infecţii. Vizitatorii sunt în egală măsură vinovaţi. Rudele mamelor internate la Giuleşti se plimbă liber, ca la mall, prin maternitate în plin focar de stafilococ auriu.

Infirmieră: "Pe vremea mea, bărbatul meu nu mi-a văzut copilul decât acasă. Acum îți dau în cap dacă nu-i laşi să-şi vadă pruncul."

Aşadar, igiena e de bază. Dar puţini o respectă, după cum rezultă şi din ultimul raport al Ministerului Sănătăţii.

Concluziile raportului sunt relevante. Cele mai multe spitale verificate NU respectă curăţenia, NU respectă dezinfecţia şi nici sterilizarea. Nu fac nici măcar teste şi verificări interne asupra infecţiilor nosocomiale. Și atunci să nu ne mai mire de ce spitalele sunt pline de germeni din ce în ce mai rezistenţi şi periculoşi.

Indiferent că vorbim de klebsiella, proteus, E-coli, stafiloc auriu multirezistent sau despre bacilul pioceanic - toţi aceşti germeni periculoşi există în spitalele noastre.

Numai pe primul semestru al acestui an s-au descoperit peste 9.000 de infecţii în unităţile spitaliceşti. Şi atunci să nu ne mai mire de ce 1.000 de pacienţi mor, în fiecare an, din alte cauze decât bolile de care suferă - spune şi şeful Laboratorului Cantacuzino.

Dr. Irina Codiță: "Cred că ar trebui premiaţi cei care îşi recunosc infecţia, faptul că îţi recunoşti o problemă e în primul rând primă măsură ca să ţi o rezolvi."

Dacă în anii '90 unităţile sanitare raportau 1 % infecţii intraspitalicesti, din totalul internărilor, din 2004 şi până astăzi rata a tot scăzut. Până la 0,25 %, după cum arăta Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile.

Dr. Irina Codiță, şef laborator naţional referinţă infecţii nosocomiale Inst. Cantacuzino: "O infecţie care apare în spital nu este intodeauna culpa medicală. În momentul în care cultivăm acest obicei nu facem decât să NU ajungem la esenţa problemei."

Dr. Alex Rafila: "În România raportăm încă de 10 ori mai puţin."

Asta înseamnă, în medie, 10.000 de infecţii nosocomiale recunoscute oficial. În timp ce alte 100.000 sunt băgate sub preş. Situaţia a ieşit la iveală acum trei ani, după tragedia de la Colectiv. Pacienţii arşi - trataţi întâi de noi - au ajuns în străinătate plini de germeni rezistenţi, luaţi din spitalele româneşti.

Tocmai de aceea, reprezentanţii Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile ne atrag atenţia că suntem la o răscruce. Dacă rezistenţa antimicrobiala va creşte, efectul va fi devastator. În România nu vor mai putea fi tratate infecţiile din spitale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor când au văzut imaginile
Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor când au văzut imaginile

Fiţi cu ochii în patru atunci când primiţi decizia de pensionare. Sute de mii de vârstnici susţin că nu primesc toţi banii pe care i-ar merita.

Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite
Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite

O tragedie similară cu cea din „Clubul Colectiv” se poate repeta oricând.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.