Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"

×
Codul embed a fost copiat

Agroturismul este segmentul cu cea mai mare crestere din domeniu, in ultimii ani. Romanii cauta mai mult ca niciodata locuri pitoresti pentru un sfarsit de saptamana, iar proprietarii de pensiuni au mai toate camerele pline.

Exista insa, din pacate, si servicii care nu se ridica la standardele promise si la preturile cerute. Ba mai rau de atat, puteti nimeri in locuri unde sa primiti mancare stricata. E adevarat ca turistii nu au acces in bucatarii, dar fiti cu bagare de seama la ceea ce comandati. Inspectorul PRO va arata si latura nevazuta a unei vacante la munte.

Atentie unde plecati sa va recreati la munte. O vizita intr-un astfel de loc ar trebui sa fie incantatoare. Peisajul e superb, dar alegerea pensiunii tine de mai mult de atat. O rezervare facuta la intamplare, intr-un loc fara recomandari bune, poate sa va strice vacanta.

Reporter: Ciorbele, le aveti pe toate din meniu?
Ospatar: Tot ce este in meniu avem. Se face la comanda.

Ciorbe exista, ce-i drept, la discretie. La fel si celelalte preparate din meniu. Intrebarea este insa alta: sunt oare proaspete toate aceste produse? Se pare ca nu intotdeauna! Dar turistii nu au cum sa vada bucataria. Asa cum au vazut-o inspectorii ANPC.

Citește și
ansamblu_rezidetial
Problemele intalnite de cei care s-au mutat in noile zone rezidentiale. "Trotuare nu, trecere de pietoni nu, nimic nu e aici"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Inspector ANPC: "Carnati care deja care pe langa aspect prezinta o structura lipicioasa, un miros neadecvat.  Resturi de produse care probabil au ramas de la consum din farfurie si probabil sunt refolosite, inclusiv produse gatite, dupa cum vedeti, care probabil tot asa provin din farfuriile oamenilor, stranse si pastrate probabil pentru reconsum."

Desi ar trebui sa fiti serviti numai cu alimente proaspete exista, din pacate, locuri ca acesta, unde puteti primi in farfurie mancarea ramasa de la altii.

Acest complex turistic de 3 margarete, cu restaurant si spatii de cazare, e amplasat in Sambata de Sus si functioneaza de 31 de ani. Cam tot de atunci, e condus de doamna Mariana Husea. O viata de om, am putea spune,

Inspector ANPC: Conform etichetei, carnatii sunt expirati de aproximativ o luna de zile.
Reporter: V-ati simti in siguranta daca altcineva v-ar servi pe dvs. cu asa ceva?
Mariana Husea: Deci nu o sa-I servim cu asa ceva.
Reporter: Pai erau aici pentru clienti, nu?
Inspector ANPC: Uitati acestia doamna, sunt efectiv intariti, lipiciosi. Doamna, dar exista in bucataria dvs, alaturi de produsele pe care dvs, le vindeti.
Mariana Husea: Da, deci o sa facem un frigider pentru personal.
Reporter: Acum v-ati gandit sa faceti un frigider pentru personal? De cat timp aveti restaurantul acesta?
Marian Husea: Din '86

Raluca Manita, corespondent ProTV: "Daca ati vizitat zona, sigur ati trecut si pe la acest complex, si nu spun asta pentru ca ar fi renumit pentru serviciile sale, ci pentru ca se afla chiar in drum spre Manastirea Sambata. In fiecare sfarsit de saptamana, vin aici sute de turisti, ba chiar proprietarii ne-au declarant ca au avut un profit pe anul trecut de peste 200 de mii de lei.

Totusi, daca mai veniti pe aici, intrebati de cat timp sta mancarea in frigider. Pentru ca inspectorii OPC au gasit aproape toate produsele expirate. Proprietarii s-au ales cu o amenda de peste 20 de mii de lei."

O nimica toata, avand in vedere ca dupa un sfarsit de saptamana, plin de turisti, proprietara recunoaste ca ramane cu un castig frumusel, de aproape 10 mii de lei. In loc sa foloseasca o parte din bani pentru a oferi conditii decente turistilor, patroana se plange ca toate problemele pe care le are sunt din cauza angajatilor.

Zona e superba si mereu plina de turisti. Oamenii vin la poalele Fagarasului sa viziteze izvorul parintelui Arsenie Boca si manastirea Sambata de Sus. Dar si o celebra pastravarie, amenajata la capatul unui drum anevoios, neasfaltat si fara indicatoare. Pe care am fost sfatuiti sa nu mergem daca ploua. Frumusetea zonei este si aici umbrita de calitatea proasta a serviciilor. Mai ales, daca nimeriti intr-o zi ca aceasta, in care apa este oprita, pentru cateva ore. Clientii nu au cum sa se spele pe maini si nici nu pot folosi toaleta. Iar optiunile de mancare si bautura sunt si ele drastic limitate.

Un control al inspectorilor ANPC, intr-o zi in care apa nu era oprita, arata insa ca problemele din bucataria localului sunt mai mari de atat.

Inspetor ANPC: Sunt bucati de vacuta preparate. In niciun caz nu e ok sa procedati asa. Ciorba o puteti face doar in ziua in care o preparati. Ciorba e de duminica.
Director: Ciorba de legume si ciorba de vacuta e una si aceeasi, doar punem bucati de..
Inspector ANPC: Da, dar asta o preparati in ziua respectiva, nu o incalziti - reincalziti. Alarmant e ca nici nu ne-ati intrebat pe noi sau pe altii si functionati de ceva timp si nu stiti ca nu e voie sa faceti asa.

Ati inteles! Vacuta a fost fiarta cu o saptamana inainte si apoi congelata. Turistii nici nu banuiesc cum se prepara mancarea aici.

Inspector ANPC: Nu mai faceti niciodata asa ceva, da? Ceea ce vedeti preparat, nu exista posibilitatea sa-l mai tineti, sa-l folositi, sa-l reincalziti! E foarte periculos pentru consum.
Director: Stiu.
Inspector ANPC: Si atunci de ce il mai tineti ? Chiar trebuie sa fie prioritar doar castigul financiar?
Director: Pai astazi v-am spus ca m-am apucat de curatenie. Inainte sa veniti dumneavoastra.
Inspector ANPC: Tot timpul inainte sa venim.

Si in alt local, tot pe angajati a picat vina. Directorul complexului, domnul Teodor Tanjeala, ne-a marturisit ca angajatii de la bucatarie s-au lasat si ei pe tanjeala, devreme ce intentionau sa serveasca turistii cu mancare veche, de cateva zile.

Director pastravarie: "Le-am facut instructajul la oameni si ei ar trebui sa stie ce-i de facut. Daca as avea oameni ar fi de minune, dar daca n-am cu cine sa-mi fac treaba?"

Mare atentie, asadar, la ce mancati si unde mancati. Un alt exemplu, tot in zona, este o shaormerie de langa catedrala Sfantul Ioan Botezatorul. Un bufet asezat strategic, in fata lacasului de cult, care atrage clienti ca un magnet.

Inspector ANPC: Cartofii de ce arata asa, negri? Ei practic aici prajesc, in uleiul asta, care probabil n-a fost schimbat de foarte, foarte mult timp, dupa cum arata si langa tabloul electric.

Aceasta afacere a fost suspendata, in urma cu ceva vreme, din cauza mizeriei din bucatarie. Nici in momentul acestui control nu arata mai bine.

Pardoseala era acoperita de un strat gros de ulei, bucatile de pui si cartofi zburau peste tot, iar locul parea mai degraba o lada de gunoi. Luati la intrebari, proprietarii au tratat problemele cu sfidare.

Saormeria a fost inchisa din nou, dar numai pentru cateva zile. Am revenit si noi sa vedem daca au fost remediate neregulile. Patronul shaormeriei nu a fost prea vorbaret, dar localul sau arata mai bine.

In rest, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara este institutia direct responsabila pentru toate neregulile din alimentatie. ANSVSA ar trebui sa verifice, periodic, toate unitatile pe care le-a autorizat.

Cu asftel de servicii orientate spre profit si in niciun caz catre clienti, nu e de mirare de ce Romania a primit nota 4 din 7 la serviciile pe turism, potrivit unui raport realizat de Forumul Economic Mondial. 

Altfel, agroturismul merge bine. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, la 31 iulie 2016, existau 2028 de pensiuni autorizate. Vorbim practic despre segmentul din turism cu cea mai mare crestere din ultimii 2 ani.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Doi soti din Romania, tratati ca niste sclavi dupa ce au ajuns la munca in Spania.
Doi soti din Romania, tratati ca niste sclavi dupa ce au ajuns la munca in Spania. "Nu puteam sta pe genunchi sau sprijiniti"

Aveti grija cu cine bateti palma atunci cand va cautati o slujba in strainatate. Internetul este plin de firme care va promit luna de pe cer, pentru ca legea este plina de hibe si nu le sanctioneaza pe cele care si-au inselat clientii.

Problemele intalnite de cei care s-au mutat in noile zone rezidentiale.
Problemele intalnite de cei care s-au mutat in noile zone rezidentiale. "Trotuare nu, trecere de pietoni nu, nimic nu e aici"

Dezvoltatori care ascund adevarul, zone rezidentiale fara utilitati si fara infrastructura, iata principalele probleme reclamate de cei care s-au mutat in casa noua.

Experiment Stirile ProTV. Din 6 produse comandate de pe internet, cate au ajuns intregi? Curier:
Experiment Stirile ProTV. Din 6 produse comandate de pe internet, cate au ajuns intregi? Curier: "Nu puteti deschide coletul"

Desi comandam tot mai multe lucruri online, nu ne cunoastem drepturile. Curierii sunt mereu grabiti, iar obiectele cumparate nu ajung intotdeauna in stare buna.

"Fabrica de amenzi" de la Fetesti. Soferii sunt sanctionati desi platesc taxa prin SMS, CNAIR le spune sa mearga in instanta

Si cu taxa platita, si cu banii luati. Cam aceasta este pe scurt povestea multora dintre soferii care au folosit Autostrada Soarelui ca sa mearga la mare.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.