Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

De ce nu va fi nimeni tras la raspundere dupa erorile descoperite de Corpul de Control al premierului in cazul Colectiv

Embed:

Desi corpul de control al premierului a identificat nereguli grave in modul de actiune al autoritatilor la incendiul de la clubul Colectiv, oficialii nu pot lua masuri impotriva celor care au gresit.

Guvernul si-a dat seama ca legile pe baza carora functioneaza serviciile de urgenta se bat cap in cap sau nu contin informatii suficiente. Asa ca discuta despre modificarea actelor normative si despre banii care trebuie sa ajunga, la Serviciul de Ambulanta Bucuresti, care opereaza cu jumatate din personalul necesar.

Interventia la incendiul de la clubul Colectiv a fost tarzie, Planul Rosu de interventie a fost declansat cu o intarziere de 18 minute, iar coordonarea in teren s-a facut prost, in haos. Nici spitalele nu au fost pregatite sa aplice Planul Alb, care mobilizeaza personalul medical si salile de operatii, pentru astfel de situatii de urgenta. Acestea sunt concluziile la care a ajuns corpul de control al premierului.

Reporter: Este vizata si schimbarea unor persoane din fruntea unor institutii?
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului Romaniei: Aceste rapoarte nu duc la vinovatii personale in sensul evocat de dvs. Daca schimbarile procedurale vor indica schimbari si de competente se pot lua in calcul si aceste lucruri.

Reprezentantul guvernului vrea sa spuna ca ordinele, legile si planurile in baza carora se intervine in regim de urgenta sunt vagi sau incomplete. Iar raspunderea departamentului pentru situatii de urgenta, cel care coordoneaza totul, nu este clar specificata.

Acum, autoritatile vor sa schimbe legile. Pana atunci raman insa doua probleme majore: prima este legata de lipsa de oameni si dotari de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti, unde se lucreaza cu 50 la suta din necesarul de oameni. Solutia?

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului Romaniei: Nu putem aloca fonduri in prima jumatate a anului pana cand nu vom avea rectificare bugetara, daca decizia va fi de realocare de fonduri. 

A doua problema o reprezinta lipsa de exercitii, care sa ajute autoritatile sa coopereze si sa descopere greselile de comunicare. Pe de alta parte, nici civilii nu stiu ce au de facut in situatii extreme, declansate de cutremure, incendii sau inundatii majore.

Cei vizati de raportul corpului de control, Raed Arafat, seful Departamentului pentru situatii de urgenta, Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii nu au avut nicio reactie in urma publicarii acestor concluzii.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 23 Martie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed