Supravietuitor din Colectiv: S-a spus ca avem conditii in spitale ca in Germania, dar probabil se refereau la secolul XIX

colectiv

Liviu Popescu, un supravietuitor al tragediei din Colectiv a vorbit despre problemele din sistemul de sanatate.

Cine a comparat conditiile din sistemul romanesc de sanatate cu cele din Germania probabil se referea la Germania secolului XIX, sustine Liviu Popescu.


"Eu am avut norocul sa ajung in singurul spital specializat in arsuri din tara! Singurul in care se faceau bai arsilor si singurul in care medicii erau experti in tratarea marilor arsi. Bineinteles, si aici, la Spitalul de Arsi, infrastructura este la pamant: paturi vechi sustinute de cutii de carton, o singura cada in care se spalau arsii, trei-patru bolnavi intr-un salon in care zilnic intrau multi vizitatori si, din pacate, deja celebrele infectii nosocomiale, care au omorat mai multi oameni decat arsurile. Eu am fost infectat din a sasea zi pe plaga de pe spate cu bacilul piocianic, o bacterie intraspitaliceasca foarte rezistenta si agresiva. Practic, este sensibila la un singur antibiotic, Colistin, care dupa mai multe zile de administrare duce la blocaj renal. Pana la transferul in Austria am trecut prin dureri insuportabile, temperaturi de peste 39 de grade, grefe distruse de bacterii, insomnii. La AKH Viena mi-au gasit si o forma foarte rezistena de stafilococ auriu – MRSA .

Revenind la sistemul nostru, daca vorbim de manageri, decidenti, ministri, secretari de stat, aici lucrurile stau trist. Am fost mintiti de multe ori si asta a costat multe vieti. Peste jumatate din ranitii decedati au murit din cauza actiunii defectuase a celor de mai sus. Nu s-a cerut ajutor din prima clipa, pacientii au fost transferati tarziu, nu s-a vorbit despre pericolul infectiilor, nu a existat o triere la locul accidentului si altele. Medicii de la Viena mi-au confirmat ca niciun stat european nu ar fi facut fata unui asemenea accident! Spitalul AKH, unul dintre cele mai mari spitale din Europa, cu peste 2.000 de paturi, are sase paturi pentru marii arsi! La noi s-a spus ca avem conditii ca in Germania, dar probabil se refereau la Germania secolului XIX. La AKH, la un salon distanta de mine au, fost internati Mariana Oprea si Alex Hogea. Medicii plangeau ca Alex a fost transferat prea tarziu si nu l-au mai putut salva. Si ca tot vorbeam de cei doi, dupa ce am fost transferati la presiunea strazii si a numarului de victime, unii prea tarziu, unii dintre noi am fost externati foarte repede, cu rani deschise. Medicii si asistentele ne spuneau: „Statul vostru nu plateste facturile. Noi vrem sa va ajutam, dar aceste costuri pica pe umerii contribuabilului austriac“, a povestit Liviu.

Citeste tot interviul aici!
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Victimele din Colectiv au fost pomenite intr-o slujba speciala:
Victimele din Colectiv au fost pomenite intr-o slujba speciala: "Statul roman este un stat criminal. Au venit dovezi clare"

La mai bine de sase luni de la incendiul din Colectiv, cei 64 de tineri care au disparut brutal au fost pomeniti luni intr-o slujba speciala.

Slujba de pomenire a victimelor de la Colectiv:
Slujba de pomenire a victimelor de la Colectiv: "Ei nu suporta arestul la domiciliu, dar noi suportam sa stam fara copii?"

O slujba de pomenire a victimelor de la clubul Colectiv, la sase luni de la tragedie, a fost oficiata luni de un sobor de preoti de la Patriarhia Romana.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.