Streinu-Cercel: Pacientii din Colectiv transferati la Bruxelles pareau sa fie colonizati, nu infectati cu un tip de bacterie

colectiv - Agerpres

Managerul Institutului "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, a declarat marti intr-o conferinta de presa ca potrivit comunicatului Spitalului din Bruxelles pacientii din Colectiv "pareau" sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie, si nu infectati.

El a precizat ca este diferenta majora intre colonizare si infectare."Ceea ce spune acest comunicat de presa cat se poate de clar si de limpede este ca pacientii la admisie pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie. Colonizati, atentie, si nu infectati. Este o diferenta majora intre colonizare si infectare. Colonizarea inseamna ca exista o populare cu un anumit tip de germen, dar care nu genereaza un proces infectios", a spus Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, oamenii sunt "colonizati" in cavitatea oro-faringiana, la nivelul foselor nazale, la nivelul tractului respirator, pe maini, la nivelul tubului digestiv, chiar si la nivelul tractului urinar, relateaza Agerpres.

"Daca nu am fi colonizati, nu am putea sa crestem si nu am putea sa ne dezvoltam, pentru ca aceste microorganisme care ne colonizeaza, deci care ne populeaza pe dinafara si pe interior, produc o serie de elemente, care sunt vitaminele fara de care nu am creste. (...) Colonizare egal populare, si nu vorbim de o infectie", a explicat managerul Institutului "Matei Bals".

El a precizat ca medicii de la Spitalul din Bruxelles au spus ca pe zi ce trece si se sta in spital exista un risc minim de a dezvolta infectii nosocomiale.

Citește și
Antonina Radu si George Matei
Masura fara precedent luata de procurori dupa tragedia de la Colectiv. Cine ar putea sa plateasca interventia pompierilor
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Si in Romania, si in SUA, si in Franta, si in Germania -, peste tot in lume exista un risc ca un pacient sa dezvolte infectii nosocomiale. Aceasta infectie intraspitaliceasca poate fi data de un gemen propriu, cu care pacientul este colonizat sau cu un germen pe care sa il ia de la alt pacient care este vizavi de patul sau si aceasta este adevarata infectie nosocomiala. Acest comunicat spune cat se poate de clar ca persoanele respective nu sunt infectate, ci sunt colonizate. Nu face referire la niciun germen de spital care sa aiba rezistenta modificata", a subliniat medicul.

El a adaugat ca, in momentul de fata, faptul ca nu a mai decedat niciun ranit de la Colectiv este un lucru "fantastic".

"Am luat legatura astazi cu o serie de colegi si mi-au spus care este starea pacientilor, in general este buna si, in momentul de fata, nu ne asteptam la surprize majore", a aratat Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, in Romania, nu exista un risc mai mare de a contacta infectii nosocomiale fata de alte spitale din strainatate.

"Nu exista niciun risc mai mare, a fost inventat. Din pacate, media, aici, face un deserviciu. Am spus-o de fiecare data ca nu exista spital pe aceasta planeta in care sa nu existe riscul de a face infectii nosocomiale. (...) Orice astfel de mesaj duce la demoralizarea personalului medical. Exista un program national pentru prevenirea infectiilor nosocomiale. La fiecare spital mare exista cate un grup care cu asta se ocupa si sunt alocate fonduri de catre Ministerul Sanatatii pentru acest tip de program, in care intra si monitorizarea germenilor rezistenti. (...) Germenii circula, nu au niciun fel de granita", a explicat managerul Institutului "Matei Bals.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a afirmat la conferinta de presa ca unii dintre pacientii transferati in strainatate aveau culturi pozitive, altii nu, iar la altii s-au pozitivat dupa aceea in unitatile in care au fost transferati.

"Sunt pacientii care vin din strainatate si au si ei infectii ale plagii sau diverse forme de infectii pe care le-au dezvoltat in cursul spitalizarii in strainatate. Statisticile internationale arata ca la pacientii cu arsuri majore rata de infectii la cei care decedeaza este de peste 75%. La pacientii care necesita intubatie si ventilatie mecanica in general, nevorbind de pacienti cu arsuri ale cailor respiratorii, durata medie de aparitie a infectiilor de spital intraspitalicesti pulmonare este pe plan international de cinci zile. (...) Infectii sunt una dintre complicatiile cele mai frecvente", a spus Sandesc.

El a sustinut ca in Romania mortalitatea ranitilor din Colectiv s-a mentinut la "limitele" literaturii internationale de specialitate in astfel de cazuri.

"Si daca in continuare astazi mortalitatea este undeva la 23% - ceva mai mica la pacientii din Romania, putin mai mare la cei din strainatate, pentru ca erau mai gravi, per global aceasta se datoreaza faptului ca aceste infectii realmente au fost tratate intensiv, a existat tratamentul necesar si mijloacele de ingrijire. Cum ne-am putea explica ca niciun pacient de la Spitalul Militar nu a decedat, in mod evident ca ei au fost infectati, pentru ca au fost tratati corect inclusiv de aceasta boala noua", a mai spus demnitarul.

Sandesc a anuntat ca a discutat deja cu specialistii de la Sanatate publica si de la Institutul "Matei Bals" care fac analiza infectiilor nosocomiale in spitale cu privire la raportarea reala a acestor infectii.

"Fara indoiala ca vom gasi solutii care sa creasca odata raportarea reala a acestor infectii, care nu trebuie sa fie automat asimilata cu o eroare, cu o culpabilizare, ci, dimpotriva, trebuie sa fie un semn de responsabilitate si masuri suplimentare care vrem sa le facem si mai bine respectate. Vrem sa conditionam faptul ca sectiile de terapie intensiva in prezent sunt bine finantate prin acel program numit Actiunile prioritare ATI si aplicarea tuturor recomandarilor care vor veni de la acest grup de experti. Astfel, ei sa stie ca, daca nu vor lua aceste masuri, vor pierde finantarea", a mai explicat secretarul de stat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Presedintele CCR s-a recules in fata clubului Colectiv.
Presedintele CCR s-a recules in fata clubului Colectiv. "Puteam sa fiu si eu, imi place rock-ul, merg in club"

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, s-a recules marti in fata Clubului Colectiv. El spune ca tragedia l-a marcat profund si s-a gandit ca putea fi chiar si el printre victime.

Masura fara precedent luata de procurori dupa tragedia de la Colectiv. Cine ar putea sa plateasca interventia pompierilor
Masura fara precedent luata de procurori dupa tragedia de la Colectiv. Cine ar putea sa plateasca interventia pompierilor

Masuri fara precedent luate de procurorii militari de la DNA dupa tragedia de la Colectiv, soldata cu moartea a 60 de persoane si ranirea altor 130.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.