Raed Arafat: "Nu demisionez. Punct." Starea ranitilor din Colectiv, aflati in spitalele din tara si din strainatate

×
Codul embed a fost copiat

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat miercuri, ca nu va demisiona, pentru ca nu se simte vinovat in ceea ce priveste neregulile descoperite la ISU in ceea ce priveste verificarile de la Colectiv.

"Nu, nu demisionez punct. Asta e explicatia pe care am dat-o la doua interviuri. Punct", a spus Arafat, miercuri, intr-o conferinta de presa de la Ministerul Sanatatii.

La ora actuala, din datele centralizate la Ministerul Sanatatii, in spitalele din Bucuresti si din judetul Ilfov sunt internate 38 de victime ale incendiului din Colectiv, 6 pacienti fiind in stare critica.

Datele pentru fiecare unitate sanitara:

- Spitalul de Arsi -11 pacienti internati
- Spitalul Bagdasar Arseni – 9 pacienti de internati
- Spitalul Grigore Alexandrescu –4 pacienti internati
- Spitalul Elias - 3 pacienti internati
- Spitalul Militar Central - 4 pacienti internati
- Spitalul de Urgenta din Bucuresti - 3 pacienti internati
- Spitalul Universitar- 2 pacienti internati
- Spitalul Dimitrie Gerota- 1 pacient internat
- Spitalul CC Iliescu – 1 pacient internat

Citește și
Alin Anastasescu, Costin Mincu si Catalin Gancea - patroni Colectiv
Ancheta la Colectiv. Anchetatorii au pus sechestru pe averea patronilor clubului. Pedeapsa pe care o risca cei trei asociati
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Pana in prezent au fost externate 43 de persoane care au primit ingrijiri medicale in unitatile sanitare din tara. Un numar de 39 de persoane au fost transferate in unitati sanitare din strainatate.

Austria – 4 persoane transferate, 1 deces, 3 persoane in stare stabila
Belgia– 8 persoane care se afla in stare stabila (dintre care 5 persoane cu progrese punctuale)
Olanda– 8 persoane transferate, 2 decese, 6 persoane in stare stabila
Franta – 1 transfer care s-a soldat cu decesul pacientului.
Germania- 5 persoane - 3 persoane din care 2 au plecat pe cont propriu (printre care un cetatean german) si 1 persoana transferata, 2 decese
Marea Britanie– 9 persoane, din care 3 decese si alte 6 persoane stare stabila
Norvegia – 1 persoana stare stabila
Israel – 3
persoane, din care 1 deces, 2 persoane in stare stabila

Dacian Ciolos, in vizita la Spitalul de Arsi

Ministerul Sanatatii pregateste pentru 2016 un program specific de actiune in cazul unor victime ale arsurilor grave, precum accidentatii de la Colectiv, a declarat miercuri Dacian Ciolos, la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Spitalul de Arsi.

Aici mai sunt internati 11 pacienti din totalul de 38 care se afla sub tratament in spitalele din Capitala.

Premierul a stat de vorba mai bine de ora cu cativa raniti in urma incendiului de la clubul Colectiv, cu personalul medical, precum si cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu.

"Am vazut cativa dintre accidentatii de la Colectiv, mai ales dintre cei care incep sa recupereze si incep sa recupereze atat fizic, cat si psihic pentru ca au trecut printr-o trauma profunda. Ma bucur sa vad ca lucrurile incep sa o ia pe fagasul normal. Dincolo de acest caz de la Colectiv, am discutat cu domnul ministru al Sanatatii si ministerul pregateste pentru anul urmator un program pentru arsi pentru a putea actiona in mod specific atunci cand este cazul in astfel de situatii", a declarat premierul la plecarea de la Spitalul de Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri, potrivit Agerpres.

Premierul a subliniat ca, asa cum Guvernul si-a luat angajamentul dinainte de preluarea mandatului sau, urmeaza sa decida si rambursarea costurilor referitoare la cei care au fost deplasati in afara tarii. "Urmeaza sa decidem si rambursarea costurilor cu cei care au fost deplasati in strainatate, atat in Uniunea Europeana, cat si in afara UE. si am inteles ca si Ministerul Muncii va veni cu un ajutor pentru insotitorii celor care au fost tratati sau sunt tratati aici in Romania", a precizat seful Executivului.

In strainatate sunt internati si acum 29 de raniti, majoritatea cu evolutie favorabila, transmit oficialii. Totodata, Guvernul a anuntat ca va achita toate costurile cu tratamentele celor care au fost transferati in afara tarii.

Guvernul a adoptat o ordonanta care permite decontarea integrala a tratamentului in strainatate al ranitilor de la Colectiv

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta privind plata tratamentului in strainatate al ranitilor in incendiul de la Colectiv, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, precizand ca este prevazuta o suma "modica" estimata la 90.000 euro pe pacient, dar se permite utilizarea unor fonduri suplimentare atunci cand va fi necesar.

"S-a luat in calcul o suma modica pe pacient, (...) dar suma poate diferi foarte mult de la caz la caz, de la situatie la situatie. Ordonanta stabileste suma modica, dar permite si utilizarea unor fonduri suplimentare atunci cand acestea vor fi necesare. Undeva la 90 000 euro pe pacient, este o estimare primara, daca vreti, pentru perioada 2015-2016, nu este stabilit un deadline. Permite utilizarea bugetului Ministerului Sanatatii pentru aceste fonduri, asta este ce vrea aceasta ordonanta", a explicat Dan Suciu, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, actul normativ asigura cadrul legal pentru plata cheltuielilor pentru persoanele care sunt internate in strainatate.

"Aceasta ordonanta de urgenta este exclusiv pentru pacienti, apartinatorii vor primi fonduri de la Ministerul Muncii, este alta procedura legislativa. Evident ca aici depinde de situatia fiecarui pacient. Ce pot sa va spun este ca ordonanta acopera atat pacientii care sunt in spatiul UE, care primesc finantare pe baza celebrului formular care permite tratamentul in strainatate, in afara de asta prevede ordonanta si cheltuielile suplimentare", a adaugat Suciu.

El a mentionat ca premierul a discutat in sedinta de Guvern cu reprezentantii Ministerului Muncii si situatia apartinatorilor celor raniti in incendiul de la Colectiv, iar acestia au dat asigurari ca nu vor exista intarzieri in plata. Suciu a spus ca aceste sume vor fi date apartinatorilor la solicitarea acestora.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, costul tratamentului in strainatate al persoanelor ranite in incendiul din Colectiv va fi decontat integral.

"Tratamentul medical acordat in spitalele din strainatate in perioada 2015-2016 persoanelor ranite in incendiul din Clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sanatatii si din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Guvernul a adoptat astazi o Ordonanta de Urgenta care extinde cadrul legal actual in sensul ca va permite decontarea tratamentului medical acordat in spitalele din strainatate si pentru pacientii raniti in Clubul Colectiv al caror tratament nu putea fi decontat in baza Formularului 112 (fie sunt tratati in spitale din state care nu apartin UE sau Spatiului Economic European, fie nu au asigurari de sanatate)", mentioneaza Executivul.

Sursa citata precizeaza ca, astfel, toate persoanele ranite in incendiul din 30 octombrie din Clubul Colectiv, care isi continua tratamentul inceput in Romania in unitati medicale din strainatate, vor beneficia de plata tratamentului fie din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (prin Formularul 112), fie de la bugetul Ministerului Sanatatii.

"Lista persoanelor ranite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va intocmi de catre Ministerul Sanatatii. Plata tratamentelor medicale se efectueaza direct in contul unitatii sanitare din strainatate. De asemenea, in baza actului normativ adoptat astazi, se va plati, de la bugetul Ministerului Sanatatii, contributia personala a pacientilor stabilita conform legislatiei nationale a statelor in care se acorda tratament medical de catre unitatile medicale din strainatate, precum si transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei ranite, a unui membru al familiei acestuia sau oricarei alte rude sau persoane care isi asuma responsabilitatea conform unei declaratii pe proprie raspundere", a precizat Guvernul.

Conform comunicatului, cererea va fi insotita de copia actului de identitate al persoanei ranite si al insotitorului daca solicitarea este intocmita de acesta; documente de plata si medicale emise de catre unitatile sanitare din care sa rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat, inclusiv contributia personala a ranitului stabilita in conformitate cu legislatia nationala a statelor in care se acorda tratament medical, dupa caz, numele ranitului si elementele de identificare ale acestuia, contul bancar al unitatii sanitare si perioada de tratament medical, precum si documente emise de catre unitatile sanitare privind transferul in alte unitati sanitare, dupa caz.

De asemenea, cererea va fi insotita si de declaratia pe propria raspundere a ranitului/ insotitorului prin care isi asuma faptul ca nu beneficiaza de acoperirea integrala sau partiala a cheltuielilor solicitate din alte surse. In situatia in care aceste cheltuieli au fost suportate partial din alte surse, in declaratia pe proprie raspundere se mentioneaza cuantumul sumei de care a beneficiat si suma care urmeaza a fi suportata de la bugetul de stat.

"Metodologia de decontare, modelul cererii si al declaratiilor pe proprie raspundere se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", indica Executivul.

In prezent sunt internate pentru tratament in clinici din strainatate 29 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv.

Ciolos: Guvernul analizeaza realizarea unor linii prioritare de investitii din fonduri UE pentru noi spitale

Guvernul ia in calcul realizarea de linii prioritare de investitii bazate pe fonduri europene pentru noi spitale si dotarea unitatilor, in masura in care Ministerul Sanatatii pregateste proiecte care sa fie demarate cat mai repede si sa fie gestionate in mod transparent si "nu cu alte interese", a declarat miercuri premierul Dacian Ciolos.

"Nu au dotari si chiar sunt spitale care trebuie construite. Am spus celor de la Ministerul Sanatatii ca eu sunt dispus sa analizam impreuna cu doamna ministru Raducu de la Fondurile Europene si sa facem linii prioritare de investitii pentru spitale si pentru dotari in masura in care si ministerul se pregateste cu proiecte si putem sa le demaram cat mai repede. Asta este drama la noi, avem fonduri, uitati si din fondurile structurale pe perioada 2007-2013 cand pierdem cateva miliarde de euro si, pe de alta parte, avem nevoie de investitii", a precizat premierul, la finalul vizitei pe care a efectuat-o miercuri la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri, intrebat de jurnalisti cu privire la lipsa dotarilor din spitale.

Potrivit acestuia, dincolo de bani este necesara "implicare, coerenta, pentru a avea proiectele la timp". "A fi bine pregatite, a fi gestionate in mod transparent si nu cu alte interese pentru ca, uitati, asa pierde toata lumea", a argumentat premierul.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Sefii ISU Bucuresti, audiati la DNA in calitate de martori. Declaratia halucinanta a inspectorului Giani in seara tragediei
Sefii ISU Bucuresti, audiati la DNA in calitate de martori. Declaratia halucinanta a inspectorului Giani in seara tragediei

Cei 3 sefi ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, au fost destituiti din functie. S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce a iesit la iveala faptul ca stiau de existenta clubului Colectiv, desi au negat in permanenta acest lucru.

Ancheta la Colectiv. Anchetatorii au pus sechestru pe averea patronilor clubului. Pedeapsa pe care o risca cei trei asociati
Ancheta la Colectiv. Anchetatorii au pus sechestru pe averea patronilor clubului. Pedeapsa pe care o risca cei trei asociati

Patronii clubului Colectiv au ajuns din nou in fata procurorilor parchetului general, unde au aflat ca au fost extinse acuzatiile impotriva lor.

Interviu cu doctorul Ioan Lascar. Ce l-a impresionat la tragedia din Colectiv si cat ar putea dura recuperarea ranitilor
Interviu cu doctorul Ioan Lascar. Ce l-a impresionat la tragedia din Colectiv si cat ar putea dura recuperarea ranitilor

Seful Sectiei de chirurgie plastica si reparatorie a Spitalului de Urgenta Floreasca, prof. dr. Ioan Lascar, a povestit intr-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au facut sa aleaga aceasta specialitate si sa ramana sa profeseze in Romania.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.