ANCHETA. Un inspector ISU, arest la domiciliu, celalalt in spatele gratiilor. "Dispret fata de garantarea dreptului la viata"

×
Codul embed a fost copiat

Unul ramane in spatele gratiilor, iar cel de-al doilea va sta in arest la domiciliu. Este decizia luata de magistrati in cazul celor doi inspectori de la ISU retinuti luni.

Ambii sunt acuzati de abuz in serviciu, dupa ce ar fi inchis ochii la ilegalitatile din clubul Colectiv, desi stiau ca localul nu avea aviz de securitate in caz de incendiu. "Au manifestat dispret fata de garantarea dreptului la viata si integritate fizica, dar si indiferenta si superficialitate profesionala", au notat procurorii.

Dupa deliberari care au durat aproximativ 2 ore, magistratii Tribunalului Militar Bucuresti au decis ca inculpatul Matei George sa ramana in spatele gratiilor pentru urmatoarele 30 de zile. Femeia, capitan Antonina Radu, va fi plasata in arest la domiciliu. A contat probabil si faptul ca are un copil minor in intretinere.

Antonina Radu a iesit din arestul Politiei Capitalei fara sa scoata un cuvant. Continua sa nege ca a fost in control la Clubul Colectiv in ciuda dovezilor. Procurorii au prezentat 4 fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta, intocmite pe numele angajatilor de la club. Acestea au fost completate de Antonina Radu, cu mana ei.

"... reiese ca rubricile „data", „ora", „specialitate", „material predat" pe fisa apartinand angajatului X au fost completate prin scriere olografa tot de catre inculpat capitan RADU ANTONINA."

Citește și
medici
"Lasati-ne sa ii tratam pe acesti tineri. Dupa ce terminam, puteti sa ne ardeti in piata publica". Mesajul transmis de MS
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Procurorii spun ca atat femeia cat si colegul ei din acea vreme, George, au fost impreuna in Colectiv. Si nu doar o data. Controalele insa nu au aparut in documentele intocmite de cei doi.

Procurorii spun ca nici proprietarii Clubului Colectiv nu au respectat normele si nu au cerut aviz de functionare de la pompieri. Ei trebuiau sa faca asta imediat dupa ce au preluat contractul in care SCRIA ca se obliga: "sa respecte normele, regulamentul si dispozitiile legale privind P.S.I. si orice alte norme de protectie prevazute de legislatia in vigoare."

Procurorii sustin ca atat patronii cat si pompierii erau constienti de faptul ca sunt in ilegalitate.

"La temerea martorului MINCU COSTIN, unul dintre actionarii clubului, exprimata prin intrebarea „ce se poate intampla daca vine cineva in control", cpt. RADU ANTONINA si MATEI GEORGE PETRICA au raspuns convingator dar si concludent pentru ilicitul retinut in cauza „nu are cine sa vina in control ca noi suntem de la pompieri". "

Cei doi angajati ai ISU sunt acuzati de abuz in serviciu.

Desfasurarea evenimentelor de marti:

UPDATE ora 16:25 Cei trei actionari si administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu - raman in arest preventiv, dupa ce Tribunalul Bucuresti le-a respins marti contestatiile, decizia fiind definitiva. Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu au fost arestati pe 3 noiembrie, in urma unei decizii a Judecatoriei Sectorului 4, fiind acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Ulterior, au contestat hotararea judecatoriei, insa actiunea lor a fost respinsa marti si de tribunal.

UPDATE ora 15:00 Judecatorii de la Tribunalul Militar Bucuresti au decis marti arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui George Matei, inspector in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, pus sub acuzare de DNA in dosarul incendiului din clubul Colectiv.

Magistratii au respins insa cererea DNA de arestare preventiva a celui de-al doilea inspector, Antonina Radu, urmand ca ea sa stea in arest la domiciliu.

UPDATE ora 14:00 Cei doi angajati ISU au ajuns la Tribunalul Militar din Bucuresti si incearca sa ii convinga pe magistrati ca pot fi lasati in stare de libertate si deci, ca sunt nevinovati. Judecatorii vor lua decizia in urmatoarele ore, daca ii vor trimite sau nu dupa gratii pentru urmatoarele 30 de zile.

Antonia Radu si George Matei, cei doi inspectori ISU, sunt acuzati de abuz in serviciu. Anchetatorii DNA au notat faptul ca desi cei doi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, in perioada septembrie 2014 pana in primavara lui 2015, acestia nu au luat nicio masura pentru incetarea functinarii acestui club, desi stiau foarte bine ca nu are aviz sau autorizatie de securitate la incendiu

Este vorba despre Antonia Radu si Petrica George Matei, doi inspectori de prevenire, cu rang de capitan, care sunt acuzati ca efectiv s-au jucat de-a pompierii.

Ei sunt cei care aveau obligatia de a identifica orice carenta a clubului si, in cazul descoperirii unor nereguli, sa puna piciorul in prag si sa opreasca activitatea localului. Ei n-au facut-o, doar au dat cateva sfaturi legat de un extinctor si, spun mai multe surse, au inceput sa aiba o relatie apropiata cu patronii de la Colectiv.

Tonia Radu este unul dintre anagajtii ISU despre care vorbeau patronii de la Colectiv si sustineau ca au fost in control, ba chiar ca i-au invatat ce sa faca a nu fie in afara legii.

Controlul ar fi avut loc in primavara acestui an si cei doi pompieri de la prevenire au validat ilegalitatile din Clubul Colectiv, ilegalitati care au dus la tragedia din 30 octombire. Antonia Radu a negat permament ca a facut controlul. Ea a recunoscut insa ca a fost in fosta fabrica Pionierul.

Cei doi inspectori PSI ar fi trebuit sa se asigure ca in Clubul Colectiv se respecta norme elementare de prevenirea si stingerea incendiilor, de la extinctoare, la usi de acces pentru evacuare.

In schimb, sustin acum procurorii DNA, ei au fost acolo si nu au luat nicio masura.

Inculpații Radu Antonina si Matei George Petrics nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate comerciala sa fie luata în evidenta de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti.

Alti presupusi vinovati pentru tragedia din Colectiv sunt angajatii Politiei Locale sector 4. Seful institutiei a fost si el dus la audieri. Adrian Ionescu trebuie sa explice daca a facut sau nu controale la Colectiv, asa cum sustine fostul primar Piedone, si ce nereguli a constatat. Legea spune ca ei trebuiau sa verifice clubul si sa il inchida in cazul in care erau probleme.

Pe rand, patroni, pirotehnisti, functionari publici, primari si sefi de la pompieri sau politia locala dau explicatii si vor raspunde penal. 12 persoane sunt considerate de anchetatori responsabile intr-un fel sau altul pentru moartea cumplita a acestor oameni.

Pentru 18 dintre victime, instititul de medicina legala a dat marti un verdict.

Acidul cianhidric, o substanta extrem de toxica, le-a luat orice sansa la supravietuire celor 18. Acest acid a fost folosit in timpul germaniei naziste in lagarele de concentrare sub denumirea de zyklon b.

Investigatiile medicilor legisti nu se opresc aici. Analizele toxicologice continua. A fost depistat un numar urias de substante nocive pentru corpul uman pana acum, si , din pacate lista nu s-a incheiat. Amestecul de plastic, vata minerala, si alte produse care au ars au eliberat in clubul fara geamuri un cocktail ucigas care continua sa faca victime si la aceasta ora, multi dintre raniti fiind intoxicati.

Tot marti vor ajunge in fata magistratilor si patronii clubului Colectiv, care au contestat zilele trecute masura arestarii preventive su vor incerca sa-i convinga pe magistrati sa le schimbe masura cu arestarea la domiciliu.

Persoane ranite usor in incendiul de la Colectiv, audiate la Politia Capitalei

Mai multe persoane ranite usor in incendiul de la clubul Colectiv au venit la Serviciul Omoruri din cadrul Politiei Capitalei, pentru audieri si pentru a ridica bunurile care au fost gasite la locul tragediei.

Multe dintre aceste bunuri au fost gasite de pompieri dupa stingerea incendiului. Politistii ii audiaza in vederea completarii anchetei in acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
STENOGRAME. Inspectorii ISU stiau ca nu are autorizatie clubul Colectiv.
STENOGRAME. Inspectorii ISU stiau ca nu are autorizatie clubul Colectiv. "Cand mergeam ziua, erau inchisi. Lumea nu intelege"

Inspectorul ISU George Matei a confirmat, intr-o convorbire telefonica de sambata, ca avea cunostinta despre functionarea clubului Colectiv fara autorizatie de securitate la incendiu.

"Lasati-ne sa ii tratam pe acesti tineri. Dupa ce terminam, puteti sa ne ardeti in piata publica". Mesajul transmis de MS

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a facut un apel catre cei care au criticat medicii, in contextul tragediei din clubul Colectiv, sa-si inceteze pentru moment atacurile si sa ii lase pe acestia sa lucreze.

STAREA RANITILOR. Bilantul victimelor a ajuns la 49. Doua tinere in stare grava, transferate in Germania
STAREA RANITILOR. Bilantul victimelor a ajuns la 49. Doua tinere in stare grava, transferate in Germania

Mai precauti decat pana acum, doctorii care ii ingrijesc pe cei 74 de raniti ramasi in spitalele noastre au decis ca 5 dintre ei, care teoretic puteau fi externati de luni seara, sa mai stea 48 de ore sub supraveghere.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.