Haos in Grecia. FMI face estimari sumbre asupra viitorului elenilor. Criza a ajuns pana in spitale: "Folosim manusi ieftine"

×
Codul embed a fost copiat

FMI sporeste presiunea asupra guvernului grec, inaintea unui referendum care va decide viitorul tarii. Institutia de la Washington a anuntat ca economia greaca va stagna, iar tara va avea neoie de noi imprumuturi. 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-►Standard and Poor's: Economia greaca va scadea cu 20% in patru ani in cazul unul Grexit
-► Moody's: Grecii au scos 8 miliarde de euro din banci in ultimele doua saptamani
-► Presa din Grecia publica azi primul sondaj in care TABARA DA este CASTIGAROARE LA REFERENDUM
-►Yanis Varoufakis: Guvernul grec ar putea demisiona daca majoritatea grecilor va vota "da" la referendum
-► Haos in Grecia. Ce s-a intamplat pe 1 iulie, in prima zi dupa expirarea termenului de plata a datoriei catre FMI
-► FMI considera ca acordarea unei amanari a rambursarii transelor de credit, asa cum a solicitat Grecia, nu ar ajuta tarile confruntate cu nevoi de finantare

SUMAR:

Citește și
Grecia
INFOGRAFIC. Criza din Grecia pe intelesul tuturor: cum a inceput, cui datoreaza bani si scopul referendumului de duminica
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Alexis Tsipras a incercat din nou sa convinga populatia ca un vot negativ la referendum nu inseamna iesirea din Europa: "Cei care spun asta sunt niste mincinosi."

Joi, Tsipras a primit replica de la liderul Eurogrupului.

Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogrupului: "Vrem sa ajutam Grecia, dar numai daca sunt dispusi sa accepte masuri dureroase. Daca ei vor vota NU, atunci nu mai avem baza de discutii. Se pune chiar intrebarea daca pot ramane in zona euro."

In acest timp, grecii inteleg in fiecare zi mai mult ce inseamna de fapt ruptura dintre guvernul Tsipras si institutiile financiare. In spitale, criza a muscat deja serios, iar situatia se inrautateste.

Theodoros GIanaros, director spital Elpis: "Doar manusi ieftine! Guvernantii zic ca trebuie sa facem economii. Sunt fie idioti, fie criminali. Concret, oamenii se sinucid. Nu mai au bani sa-si cumpere medicamente, asa ca, in locul tratmentului pentru inima, iau aspirine. Apa de ploaie."

Comertul resimte din plin socul

Ilias Papagiorgiadis, CEO companie: "Si prietenii mei si familia mea, toata lumea are probleme foarte mari, nu mai poate accesa banii lui. Exista si probleme cu carburantii daca nu ai scos bani dinainte, in supermarketuri este un haos, toata lumea se duce acolo sa ia produse."

Cu bancile inchise si lipsa de bani lichizi, companiile au tot mai mari dificultati sa-si continue activitatea.

Ilias Papagiorgiadis, CEO companie: "Economia intreaga este paralizata, companiile nu pot importa, nu pot exporta, in turism avem 50 de mii de rezervari care sunt anulate zilnic si exportatorii spun ca pierd 80 de milioane de euro zilnic. Noi actionam si in domeniul comertului si primim emailuri de la furnizorii nostrii din Grecia in care ne scriu sa nu le platim banii pentru ca au frica ca banii vor ramane confiscati."

Cronologia evenimentelor, joi, 2 iulie 2015:

ora 21.30 Consiliul de Stat, cea mai inalta instanta administrativa din Grecia, va analiza vineri legalitatea referendumului de duminica, decis de guvern si care vizeaza masurile de austeritate propuse de creditorii internationali, a precizat joi o sursa judiciara, relateaza Agerpres.

Sesizarea a fost depusa miercuri de doua persoane private, printre care un fost judecator al Consiliului de Stat si in prezent avocat, apropiat, potrivit presei, de partidul de dreapta Noua Democratie, care s-a exprimat pentru 'DA' la scrutin, guvernul fiind pentru 'NU'.

ora 20.30 Fondul Monetar International (FMI) a avertizat joi ca Grecia va avea nevoie de noi finantari, in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, precum si de o restructurare a datoriei, in absenta reformelor si a unei cresteri economice solide, transmite Agerpres.

Intr-un raport elaborat inaintea esecului discutiilor dintre autoritatile de la Atena si creditorii internationali, FMI sustinea ca ritmul lent al reformelor face ca dinamica datoriei Greciei sa fie una "nesustenabila". Daca anul trecut FMI preconiza ca datoria Greciei va scadea de la 175% din PIB in 2013 pana la 128% din PIB in 2020, ultimul raport al Fondului estimeaza ca in 2020 datoria Greciei se va situa la 150% din PIB. In consecinta, FMI sustine ca Grecia va avea nevoie de o "prelungire semnificativa" a maturitatii actualelor credite europene precum si de noi finantari, chiar daca va relua reformele.

ora 18.15 Bancile grecesti isi vor relua activitatea dupa ce se va ajunge la un acord cu creditorii internationali, care este posibil sa fie convenit imediat dupa referendumul de duminica, a declarat joi ministrul de stat in Guvernul elen Nikos Pappas, transmite Reuters.

De asemenea, Pappas a dezmintit speculatiile potrivit carora Guvernul de la Atena va impune o taxa pe depozitele bancare: "Bancile vor fi redeschise imediat ce vom avea un acord", a spus Nikos Pappas, unul dintre negociatorii Atenei in relatia cu creditorii internationali.

In schimb, bancherii sunt sceptici ca acest lucru va fi posibil sa aiba loc marti, daca Banca Centrala Europeana nu va majora plafonul liniei de finantare de urgenta acordata bancilor grecesti. "Am putea sa ramanem fara bancnote pana marti daca oamenii continua sa scoata cate 60 de euro pe zi", a declarat un bancher.

ora 18.00 Premierul grec Alexis Tsipras a promis joi ca nu va accepta nicio reducere a bugetului apararii, reactie ce survine dupa ce a fost criticat pentru ca, in propunerile înaintate creditorilor internationali, a inscris si o reducere a cheltuielilor militare

ora 17.00 Comisia Europeana (CE) considera ca referendumul la care grecii vor decide daca accepta sau nu oferta privind un nou acord de asistenta financiara va fi si o ocazie pentru ca acestia sa ia o decizie asupra viitorului lor.

Intrebat despre ce va intreprinde Comisia odata ce se va afla rezultatul referendumului, Margaritis Schinas a raspuns ca, in prezent, executivul comunitar face o analiza asupra posibilelor scenarii in eventualitatea in care grecii vor respinge ultimele propuneri ale creditorilor internationali votand 'Nu' la referendum, exprimandu-si insa speranta ca nu acest vot va fi cel majoritar.

ora 15:25 Grecia nu este in masura sa tipareasca drahme deoarece "matritele au fost distruse", a declarat joi ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, pe fondul cresterii speculatiilor ca dupa referendumul de la finele acestei saptamani Grecia ar putea fi fortata sa iasa din zona euro, transmite AFP.

"Nu avem capacitatea de a tipari drahme", a declarat Yanis Varoufakis pentru postul public de radio australian ABC. Potrivit lui Varoufakis, in 2000, cu un an inainte ca Grecia sa adere la zona euro, "una din masurile pe care a trebuit sa le luam a fost sa ne debarasam de toate matritele", in conformitate cu principiul de baza a blocului potrivit caruia "uniunea monetara este ireversibila".

"Ne-am distrus matritele, nu mai avem matrite cu care sa putem tipari drahme", a spus Varoufakis.

ora 15:15 Presedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, si-a anulat vizita la Berlin programata pentru martea viitoare, au anuntat joi oficiali de la Berlin, relateaza agentia DPA. Motivele exacte ale anularii vizitei lui Pavlopoulos la Berlin, care urma sa aiba convorbiri cu presedintele Germaniei, Joachim Gauck, nu au fost precizate, informeaza Agerpres.

Potrivit agentiei elene de presa ANA, premierul grec, Alexis Tsipras, se va adresa vineri multimii in Piata Syntagma din Atena. Purtatorul de cuvant al guvernului grec, Gavriil Sakellaridis, citat de ANA, a estimat joi ca ''votul 'NU' la referendumul de duminica va redemara negocierile luni''.

ora 14.00 Economia greaca va scadea cu 20% in patru ani in cazul unul Grexit, arata un studiu realizat de Standard and Poor's si Oxford Economics, relateaza The Telegraph.

ora 13.00 Moody's a estimat ca in ultimele doua saptamani greci au scos din banci in jur de 8 miliarde de euro, relateaza The Telegraph.

ora 12.00 Cu trei zile inainte de referendum, presa din Grecia a prezentat primul sondaj in care tabara "DA" este castigatoare.

Un nou sondaj realizat de GPO si citat de Euro2day.gr arata ca 47% dintre greci ar vota "da" si 43% "nu" la referendumul din weekend privind aprobarea masurilor propuse de creditori pentru prelungirea programului de asistenta financiara pentru Grecia. Intrebarea care va fi adresata la referendumul programat duminica este urmatoarea: "Ar trebui acceptata propunerea formulata catre Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeana, de Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International? "Prima casuta pe buletinul de referendum va fi "nu", iar a doua "da".

Creditorii internationali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislatiei muncii si reducerea deficitului bugetar. Miercuri, un alt sondaj, realizat de ProRata pentru ziarul Efimerida ton syntakton indica faptul ca proportia acelora care intentioneaza sa voteze "nu" este de 46%, în timp ce 37% dintre respondenti au afirmat ca vor vota "da". Presa internationala vorbeste in acest context despre o lupta stransa, la referendumul din weekend.

ora 11.00 Ministrul grec de finante Yanis Varoufakis a declarat joi pentru un post de radio australian ca guvernul de la Atena ar putea demisiona in caz ca majoritatea grecilor va vota la referendumul de duminica in favoarea propunerii de acord a creditorilor tarii, relateaza AFP.

“Am putea demisiona, dar o vom face in spirit de cooperare cu cei care vor prelua guvernarea dupa noi”, a declarat ministrul. “Credem ca verdictul poporului trebuie respectat”, a mai spus ministrul de finante, conform caruia “nimic nu s-a sfarsit” iar negocierile cu creditorii tarii vor fi reluate dupa referendum.“Nu sunt un prim-ministru care sa ramana in post fie ca ploua, fie ca e vant”, a afirmat anterior premierul stangii radicale Alexis Tsipras, intrebat in legatura cu eventuala sa demisie in cazul in care grecii vor vota majoritar in favoarea propunerii de acord a creditorilor de saptamana trecuta.Potrivit unui sondaj publicat miercuri in presa elena, aproape un grec din doi (46%) are intentia de a vota “nu” la referendum, dar proportia a scazut puternic dupa introducerea restrictiilor de miscare a capitalului, de la 57% in urma cu doua zile.

ora 09.45 Bancile si economia europeana sunt acum intr-o situatie mai buna decat in urma cu cinci ani si de aceea efectele crizei financiare din Grecia sunt reduse, a afirmat, joi, directorul general al grupului francez Societe Generale, Frederic Oudea, intr-un interviu acordat Bloomberg Television. "Oricare va fi evolutia la sfarsitul zilei, zona euro poate face fata. Situatia structurii bancilor, a expunerii la Grecia si la economia elena este total diferita fata de 2012, cand a izbucnit criza datoriilor", a apreciat oficialul SocGen.

De asemenea, decizia BCE de a achizitiona obligatiuni suverane in zona euro va limita orice propagare a efectelor crizei financiare din Grecia, a apreciat Oudea, adaugand ca orice acord intre Atena si creditorii sai va trebui sa tina cont de 'implementarea unor reforme semnificative'.

ora 07.00 Presedinta argentiniana Cristina Kirchner a comparat criza bugetara care afecteaza Grecia cu incapacitatea de plata in care s-a aflat tara sa in 2001 si a subliniat consecintele 'teribile' ale punerii in aplicare a politicilor de austeritate.

"Ceea ce traieste poporul grec este exact ceea ce noi, argentinienii, am trait in 2001: consecintele politicilor teribile, neoliberale, taierile permanente care conduc la mizerie, foame si somaj", a declarat Cristina Kirchner intr-un interviu difuzat de televiziunea publica argentiniana, conform Agerpres. "Astazi, 60% dintre tinerii greci nu au un loc de munca, 30% dintre cetatenii greci vor sta la lumina lumanarii pentru a reduce costul la electricitate, astazi in strada se afla oameni ale carora pensii au fost taiate. Cu exceptia cheltuielilor militare: FMI nu a cerut niciodata reducerea cheltuielilor militare", a mai spus ea.

Argentina s-a declarat in 2001 in incapacitate de plata, pentru o datorie privata de aproape 100 miliarde de dolari. Doua restructurari ale datoriei, in 2005 si 2010, au permis tarii sa beneficieze de o reducere din partea a 93% dintre creditorii privati. Un conflict persista insa intre Buenos Aires si detinatorii restului de 7% din datorie, in special fondurile Elliott Management si NML Capital, care au contestat in fata justitiei americane aceasta masura.

ora 06.30 Directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a estimat miercuri ca este necesar ''putin mai mult comportament matur'' in negocierile cu Grecia cu privire la continuarea programului de asistenta financiara internationala. ''Dat fiind nivelul de incertitudine si de confuzie, cred ca inca este necesar putin mai mult comportament matur'', a declarat sefa FMI intr-un interviu pentru canalul de televiziune CNN International.

In opinia sa, problema greaca trebuie sa fie solutionata intr-o maniera echitabila, pentru a nu le da celorlalte state membre ale FMI impresia ca Grecia beneficiaza de un ''tratament preferential''.

ora 06.00 FMI a estimat miercuri ca acordarea unei amanari a rambursarii transelor de credit, asa cum i-a solicitat Grecia, nu ar ajuta tarile confruntate cu nevoi de finantare imediate si cu probleme economice fundamentale. ''FMI a acordat amanari catorva tari cu venituri slabe, la cererea lor, dar in fiecare caz aceasta amanare nu a contribuit la depasirea nevoilor de finantare si a problemelor economice fundamentale'', a mentionat organizatia financiara internationala.

Atena a intrat oficial in incapacitate de plata fata de FMI, nereusind sa vireze o transa de 1,6 miliarde de dolari. Totusi, Grecia a depus, in extremis, o cerere de amanare a platilor asupra careia institutia internationala se va pronunta in urmatoarele saptamani, potrivit unei surse apropiate acestui dosar. ''In virtutea unei reguli in vigoare de mult timp, Fondul nu acorda amanari de plati. Scopul nostru este de a ajuta o tara sa-si rezolve problemele'', a adaugat FMI in comunicatul de presa consacrat situatiei de criza din Grecia.

Decizia finala ii revine Consiliului de administratie al FMI, ce reprezinta cele 188 de tari membre ale FMI si in care SUA si statele membre ale Uniunii Europene detin aproape 50% din voturi. Daca cererea Atenei va fi acceptata, Grecia nu ar mai fi considerata in incapacitate de plata fata de Fond si ar avea din nou acces la resursele acestuia, in conditiile in care tara incearca sa ajunga la un acord cu institutiile europene.

Prevazut in actul fondator al FMI, mecanismul folosit de Grecia nu a fost utilizat decat in doua ocazii, ambele in 1982, de catre Nicaragua si Guyana.

Haos in Grecia. Ce s-a intamplat pe 1 iulie, in prima zi dupa expirarea termenului de plata a datoriei catre FMI

Optimist, ministrul de finante Yanis Varoufakis s-a declarat convins ca un acord poate fi incheiat imediat dupa referendum, cand se va face auzita "vocea poporului". Intre timp insa, o agentie importanta de evaluare financiara, Moody's, a scazut ratingul de tara al Greciei. Mai e doar o treapta pana la categoria "incapacitate de plata iminenta". Dar nervozitatea oamenilor creste odata cu cozile de la bancomatele, care nu elibereaza mai mult de 60 de euro pe zi. Tot sfidator, premierul Alexis Tsipras i-a indemnat iarasi pe greci sa spuna "nu" creditorilor, la referendumul de duminica. Iar europenii i-au transmis ca exclud orice negociere in privinta unui eventual nou ajutor financiar, pana la aceasta consultare.

Miercuri, 1 iulie, aproximativ 1.000 de sucursale bancare s-au deschis doar pentru a le permite acelor pensionari - care nu folosesc carduri - sa primeasca bani. Sute de varstnici s-au imbrancit, iar unii au lesinat.

Miercuri seara, premierul grec Alexis Tsipras a lansat un nou mesaj catre popor si a repetat ca va continua negocierile cu creditorii si dupa referendumul de duminica.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "NU nu semnifica o rupere de Europa, ci o reintoarcere la valorile europene. "Nu" inseamna o presiune puternica pentru un acord financiar viabil care va rezolva criza datoriilor."

Dar Tsipras nu a renuntat la atitudinea sfidatoare. S-a revoltat impotriva "santajului" la care, dupa parerea lui, sunt supusi Grecia si fiecare dintre cetatenii ei, si care ar fi dus la sufocarea bancilor grecesti.

Alexis Tsipras: "Ne-am batut toate aceste luni, ca sa protejam pensiiile. Masurile pe care ne-au cerut sa le acceptam, prin santaj, ar fi dus la micsorarea pensiilor si de aceea le-am refuzat. Iar acum ei se razbuna pe noi."

Premierul grec a negat ca ar avea un plan secret de scoatere a Greciei din Zona Euro, in cazul unui "nu" la referendum.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Cei care spun asta sunt niste mincinosi."

Atena a venit cu noi propuneri, printr-o scrisoare adresata partenerilor din Zona Euro, in care sustinea ca accepta "aproape" toate masurile propuse, dar cu unele "conditii" - de exemplu mentinerea unui TVA scazut in insulele turistice. Spera, astfel, sa obtina un nou plan de ajutor financiar - 30 de miliarde de euro, in doi ani. Responsabilii Zonei Euro au exclus, insa, orice discutii inainte de rezultatul referendumul de duminica. In acest fel, s-au aliniat pozitiei ferme exprimate de Berlin.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Pozitia mea o stiti, nu mai am nimic de adaugat. Cred ca trebuie sa asteptam desfasurarea referendumului si, daca apar noi chestiuni, atunci le vom discuta."

Dar, a insistat Merkel, nu se cauta "un compromis cu orice pret".

Grecia tocmai a ratat rambursarea catre FMI a unei transe de 1,55 miliarde de euro, o suma mica comparatie cu cele 10 miliarde de euro pe care trebuie sa le achite, anul acesta, in iulie si august, catre Fondul Monetar si Banca Centrala Europeana.

Aristides Hatzis, profesor universitar: "Grecia s-a aflat intr-un proces de faliment, intr-un fel sau altul, in ultimii peste 5 ani. Acesta este insa cea mai grava intrare in incapacitate de plata, pentru ca este fata de FMI."

Grecia mai beneficiaza acum doar de ajutorul de urgenta dat de Banca Centrala Europeana institutiilor sale bancare, un ajutor mentinut, dar cu limita.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cum se resimte criza elena in randul turistilor. Povestile romanilor aflati in aceste momente in Grecia
Cum se resimte criza elena in randul turistilor. Povestile romanilor aflati in aceste momente in Grecia

Atentie, nu plecati in Grecia fara bani in buzunar. Cardurile ar putea fi inutile. In multe zone turistice, atat de pe continent, cat si din insule, bancomatele nu mai functioneaza.

INFOGRAFIC. Criza din Grecia pe intelesul tuturor: cum a inceput, cui datoreaza bani si scopul referendumului de duminica
INFOGRAFIC. Criza din Grecia pe intelesul tuturor: cum a inceput, cui datoreaza bani si scopul referendumului de duminica

Grecia se afla la un punct de a se scufunda in propriile datorii, iar daca ajunge la faliment sau decide sa paraseasca Zona Euro, criza ar putea sa creeze instabilitate in regiune si, ulterior, in intreaga lume.

Probleme pentru turistii din Grecia. Insula unde nu mai functioneaza niciun bancomat
Probleme pentru turistii din Grecia. Insula unde nu mai functioneaza niciun bancomat

Daca pana acum guvernul grec i-a asigurat pe turistii straini ca nu vor simti in niciun fel criza financiara din tara lor, situatia pare sa se schimbe.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.