Planul secret de a readuce drahma in Grecia. Ce ar fi urmat sa se intample cu conturile bancare ale grecilor

Yanis Varoufakis, Panagiotis Lafazanis - AGERPRES

Unii membri ai guvernului de stanga din Grecia au vrut sa foloseasca rezervele bancii centrale si sa acceseze conturile platitorilor de taxe pentru a pregati intoarcerea la drahma.

Acesta ar fi fost planul secret al anumitor membri al partidului Syriza, care erau pregatiti pentru iesirea Greciei din Zona Euro (asa numitul Grexit). Daca s-ar fi intamplat acest lucru, autoritatile de la Atena ar fi putut accesa conturile online bancare ale populatiei, pentru a copia parolele si sa genereze in felul acesta alte coduri PIN, care sa poate fi folosite pentru tranzactiile cu drahme, incheiate cu statul elen.

Conform unor surse din interiorul Syriza, citate de The Guardian, deocamdata nu este foarte clar cat de serios s-a gandit guvernul de la Atena la acest plan, despre care se spune ca ar fi fost pus la cale de fostul ministru al Energiei Panagiotis Lafazanis si fostul ministru de Finante Yanis Varoufakis. Amandoi au fost demisi in aceasta luna.

Oricum, cert este ca aceste dezvaluiri au fost facute de partidele din opozitie, care cer acum si explicatii oficiale. Aproximativ un sfert din cei 149 de parlamentari Syriza s-au revoltat impotriva masurilor de austeritate care au fost votate in schimbul acordarii unui nou imprumut de 86 de miliarde de euro, care sa ajute la mentinerea Greciei in zona euro. Mai exact, Tsipras s-a luptat din greu in aceasta perioada ca sa-i tina uniti pe membrii partidului sau.

Intr-un interviu acordat duminica ziarului RealNews, Lafazanis a declarat ca a cerut guvernului sa acceseze rezervele Bancii Greciei, in semn de sfidare a Bancii Centrale Europene. Lafazanis este liderul aripii dure a partidului Syiriza, care s-a pronuntat pentru intoarcerea Greciei la drahma, sustinand ca aceasta masura ar fi permis plata pensiilor si salariilor din sectorul public daca Grecia ar fi iesit din zona euro. "Motivul principal pentru asta era sa supravietuiasca economia Greciei si poporul grec, care este de fapt datoria fiecarui guvern, conform Constitutiei.", a mai spus el.

Citește și
iohannis - merkel agerpres
Analiza Huffington Post: Criza din Grecia "nu a ucis" interesul Romaniei de a intra in zona euro. Ce spun expertii americani
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Intr-un alt articol, separat, din ziarul grec Kathimerini, este citat Varoufakis, care ar fi spus ca o echipa mica din Syriza ar fi planuit in secret sa copieze online codurile taxelor. Astfel, "planul B" ar fi fost conceput sa permita guvernului sa introduca un sistem de plata paralel, daca bancile ar fi fost inchise. Intr-o declaratie care ar fi fost facuta de Varoufakis la conferinta unor investitori, acesta ar fi precizat ca parolele folosite de greci pentru a-si accesa taxele online urmau sa fie copiate in secret si folosite pentru generarea unor noi PIN-uri, care sa fie folosite apoi de platitorii de taxe in tranzactiile cu statul.

"Aceasta ar fi dus la crearea unui sistem bancar paralel, care ne-ar fi dat putin timp sa ne revenim, in timp ce bancile ar fi fost inchise din cauza politicilor agresive ale Bancii Centrale Europene", ar fi spus Varoufakis.

Yanis Varoufakis a demisionat luna aceasta pentru a permite continuarea negocierilor Greciei cu creditorii internationali, el fiind un oponent puternic al acestei relatii cu FMI si BCE inca de la inceput. Acest plan secret ar fi fost pus la punct inainte ca Varoufakis sa fie ales in ianuarie, iar una dintre masuri prevedea ca, desi tranzactiile din cadrul sistemului bancar paralel s-ar fi calculat in euro, acestea se putea schimba rapid, peste noapte, in drahma.

Pe de alta parte, Varoufakis a declarat pentru Daily Telegraph ca citatele sunt reale, insa presa elena ar fi exagerat uneori, provocand impresia ca ar fi planuit intoarcerea la drahma inca de la inceput. De asemenea, ministrul adjunct de Finante Dimitris Mardas a negat faptul ca guvernul ar fi discutat vreodata un plan de iesire a Greciei din zona euro. "Am spus de mai multe ori ca astfel de discutii nu au avut niciodata loc la nivel guvernamental", a spus el pentru televiziunea SKAI.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Situatie CRITICA pentru bancile din Grecia. Limitele privind retragerile de numerar, mentinute cateva LUNI
Situatie CRITICA pentru bancile din Grecia. Limitele privind retragerile de numerar, mentinute cateva LUNI

Bancile din Grecia ar putea mentine timp de cateva luni restrictiile asupra retragerilor de numerar, pana cand vor sosi fonduri din Europa si institutiile sunt restructurate, au declarat pentru Reuters oficiali de la Ministerul de Finante.

Analiza Huffington Post: Criza din Grecia
Analiza Huffington Post: Criza din Grecia "nu a ucis" interesul Romaniei de a intra in zona euro. Ce spun expertii americani

Criza din Grecia nu a stins interesul Romaniei de a intra in zona euro, se arata intr-o analiza publicata sambata de Huffington Post. Jurnalistii si-au indreptat atentia spre tara noastra, in contextul problemelor cu care se confrunta zona euro.

Parlamentul grec a aprobat al doilea pachet de masuri de austeritate. Chiar si Yanis Varoufakis a votat
Parlamentul grec a aprobat al doilea pachet de masuri de austeritate. Chiar si Yanis Varoufakis a votat "da"

Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de miercuri spre joi, un al doilea pachet de reforme cerute de creditorii Greciei inaintea unui nou plan de ajutor, in ciuda dezertarilor din tabara lui Alexis Tsipras.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat
Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat

Surse din interiorul coaliției de guvernare PSD-PNL afirmă că, în discuția de luni, PSD l-a propus pe Cristian Popescu Piedone candidat comun la Primăria Generală, dar liberalii au refuzat să susțină această variantă.