Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Guvernul a adoptat cresterea salariului minim de la 1 mai. Ce efecte va avea majorarea asupra economiei

Embed:

Guvernul a adoptat proiectul de Hotarare de Guvern care prevede cresterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei, incepand cu data de 1 mai, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

"Incepem cu Hotararea de Guvern prin care s-a adoptat salariul minim. Deciziile le stiti: 1250 de lei de la 1 mai. Asta inseamna un salariu net in plata de 917 lei de la 1 mai. (...) Vor beneficia de aceasta masura 1,131 milioane de salariati, marea majoritate, peste un milion, sunt din sectorul privat. Sub aceasta formula sunt si 39.000 de bugetari, care vor beneficia de aceasta majorare. Am incercat prin aceasta masura sa reducem impactul negativ secvential pe care pe care l-ar avea o asemenea decizie asupra anumitor industrii si prin termenul pe care l-am obtinut, de 1 mai, incercam sa identificam mai bine aceste industrii si sa gasim elemente de suport pentru a putea suporta, pentru a prelua aceasta majorare salariala fara sa avem un proces de concediere sau de reducere de activitate semnificativ", a spus Dan Suciu.

Acesta a precizat ca exista un decalaj intre salariul minim si salariul mediu pe economie, iar prin aceasta decizie de majorare a a salariului minim se incearca reducerea acestui decalaj.

"Guvernul este preocupat de acest decalaj, de reducerea lui, dar in acelasi timp toata lumea este constienta ca elementele de productivitatea muncii si de competitivitate in economia romaneasca nu pot fi fortate printr-o majoare salariala abrupta. Aceasta este solutia la care s-a ajuns. Hotararea de Guvern a fost aprobata si de la 1 mai avem acest nou salariu in plata", a explicat purtatorul de cuvant al Executivului.

Conform unui comunicat al Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) remis, marti, AGERPRES, numarul de beneficiari ai cresterii salariului minim este de 1.131.686 persoane, din care 1.092.364 in sectorul concurential si 39.322 in sectorul bugetar.

'Se estimeaza totodata ca majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice, prin stimularea ocuparii si reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor sapte luni din anul 2016, din punct de vedere social: proiectul de hotarare are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale, salariul minim lunar net al unui salariat care nu are persoane in intretinere crescand de la 777 lei la 917 lei', se mentioneaza in comunicat.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, majorarea salariului minim urmareste imbunatatirea ponderii acestuia in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua salarii sa se apropie de 60%, procent regasit in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 30 Decembrie 2015
Citeste mai multe despre: salariu, venituri, guvern, sindicate, bani, buget,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed