Un fermier a izbucnit în plâns în livadă. ”Tinerii noștri se duc la cules de fructe în Europa”

×
Codul embed a fost copiat

Avem livezi pline de fructe, iar arborii stau să se rupă sub greutatea lor. Ce folos însă pentru că nu are cine să le culeagă.

România trece printr-o criză acută de forţă de muncă, mai ales în mediul rural. În lipsa unor soluţii concrete, oamenii în putere de la sate au plecat în Occident, aşa că fermierii găsesc cu greu zilieri.

Cultivatorii de mere din Argeş nu se pot bucura de livezile pline. Nu găsesc forţă de muncă pentru cules iar preţurile sunt derizorii. Unul dintre ei spune, plângând, că 100 de tone de mere vor putrezi în livadă, pentru că nu reuşeşte să le vândă nici măcar cu 35 de bani kilogramul.

Reporter:Ce simţiţi când intraţi în livadă şi o vedeţi aşa şi vedeţi atâtea mere?
Gheorghe Voica, fermier: (n.r. începe să plângă, se întoarce cu spatele la cameră) Nu pentru mine. Dar sunt sunt tineri în judeţul nostru şi în ţară, dezamăgiţi, trebuie să se ducă să culeagă fructe prin Europa!

În plus, legea prevede ca un muncitor sezonier poate munci doar 90 de zile pe an.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Iosif Dragomir, director Institutul de Cercetare Pomicolă Mărăcineni: "Când trebuie să strângem ce am produs, ne lovim de faptul că oamenii şi-au terminat cele 90 de zile şi nu pot să mai vină în continuare la recoltat."

Chiar şi aşa nu există forţa de muncă.

Elena Săcșoreanu, muncitor sezonier: "Pleacă în afară. Am auzit persoane care aşa spuneau: decât să stea aici în nămol, în frig, în nu ştiu ce, mai bine se duc afară, că câştigă mai mult ca noi."

Şi în Ardeal proprietarii livezilor întâmpină greutăţi. În aceste condiţii nu mai este rentabilă angajarea unui zilier căruia trebuie să îi plătească între 60 şi 100 de lei pe zi, plus mâncare aşa mulţi prefera să culeagă în familie atât cât pot.

Tamaș Bala, pomicultor: "Cu familia, că oameni nu prea găsim. Şi noi suntem 3-4 şi mai vin nişte prieteni, care cum are vreme şi în loc de bani dăm mere."

Avel Macxn, producător Maramureş: "Găsim greu oameni care să lucreze.Am avut o medie de 5-6 oameni, deşi căutăm şi am făcut oferte bune, dar nu sunt oameni."

Un edil din Vâlcea a găsit o soluţie originală. În lipsa de muncitori a scos din birouri, la strâns de pere, toţi funcţionarii Primăriei din Fârtățești.

Nicolae Voicescu, primar Fârtățești: "Forța de muncă este foarte redusă pentru că tinerii au plecat în Germania, Spania, Italia la muncă, iar comuna este îmbătrânită și am decis cu colegii mei de la primărie să venim toţi."

Primarul speră să strângă 20 de tone de pere pe care să le valorifice la o fabrică de conserve. Suma primită va fi modică - aproximativ 1.000 de euro. Din banii câştigaţi, funcţionarii au hotărât să cumpere cadouri pentru copiii din comună.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Este lege: Românii vor plăti taxe și impozite mult mai mari pe proprietăți. Când va intra în vigoare
Este lege: Românii vor plăti taxe și impozite mult mai mari pe proprietăți. Când va intra în vigoare

Românii vor plăti din 2015 taxe și impozite pe proprietăți mult mai mari decât în prezent, iar în condițiile în care suntem țara cu cel mai mare număr de proprietari din Europa, legea va afecta direct practic întreaga populație a României.

ONU: Peste 1 miliard de mese cu mâncare sunt aruncate în fiecare zi, deși 730 de milioane de oameni suferă de foame
ONU: Peste 1 miliard de mese cu mâncare sunt aruncate în fiecare zi, deși 730 de milioane de oameni suferă de foame

Mai mult de 1 miliard de mese cu mâncare sunt aruncate în fiecare zi, atât în țările sărace, cât și în cele bogate, în ciuda faptului că peste 730 de milioane de oameni trăiesc în foamete în întreaga lume.

Statul, incapabil să încaseze taxe și impozite de la o treime din economie. Câte miliarde se pierd din cauza evaziunii
Statul, incapabil să încaseze taxe și impozite de la o treime din economie. Câte miliarde se pierd din cauza evaziunii

România este pe locul al treilea la nivel european într-un top nedorit al economiilor informale, neobservate.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.