Ultima ședință de Guvern în 2017. Măsuri fiscale amânate. Tudose, către Stroe: ”Să depășim nivelul cu cariocile pe hârtie”

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a discutat în şedinţa de joi o ordonanţa de urgenţă care va prelungi cu şase luni termenul de intrare în vigoare a normei privind efectuarea plăţii obligaţiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic.

De asemenea, a fost găsită o soluție pentru ca angajații din IT să nu aibă salarii mai mici odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.

La ședința de Guvern, Felix Stroe a promis că metroul până în Otopeni va fi gata în 2020 și că a găsit deja finanțare pentru proiect.

Desfășurarea evenimentelor live update:

UPDATE 16:10 Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a prezentat joi proiectele prioritare de transport care vor fi implementate în următorii ani, premierul Mihai Tudose precizând că este necesar ca, în acest domeniu, să fie depăşit "nivelul cu cariocile pe hârtie".

Citește și
Mihai Tudose
43 de organizații civice i-au scris premierului Tudose: ”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice”
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Ministerul Transporturilor în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene a pregătit un memorandum, (...) care a fost discutat în principiu cu doamnele comisar pe dezvoltare şi pe transporturi de la Comisia Europeană, un memorandum care odată adoptat va asigura demararea pregătirii unui portofoliu de proiecte de transport ce urmează a fi implementate în perioada imediat următoare. (...) Am făcut acest portofoliu de proiecte (...) publice prioritare de infrastructură, care să atingă un grad de maturitate suficient de mare pentru demararea licitaţiilor şi a implementării începând cu anul 2019", a declarat Felix Stroe, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit ministrului Transporturilor, acest pachet de proiecte prioritare va fi finanţat integral de către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Totodată, Felix Stroe a prezentat proiectele care fac parte din acest pachet, printre care se numără proiectul de autostradă Braşov - Paşcani - Iaşi - Ungheni, care are un cost aproximativ de investiţie de 3,08 miliarde de euro, proiectul Trans Regio de drum rapid Braşov - Târgu Mureş (cost aproximativ de investiţie de 100,2 milioane de euro) şi proiectul de autostradă Braşov - Făgăraş - Sibiu (un cost estimat de 816,44 milioane de euro).

De asemenea, Felix Stroe a prezentat proiectele din sectorul feroviar, printre care se numără şi proiectul de reabilitare de cale ferată Bucureşti - Iaşi, care are un cost aproximativ de investiţie de 1,687 miliarde de euro.

"Finanţarea acestor investiţii a fost discutată cu (...) BERD. O parte din bani, pentru Brăila - Babadag - Constanţa, vin din Fondul de dezvoltare pentru Litoral - Delta Dunării, deci finanţările sunt asigurate. Dacă acest memorandum va fi aprobat astăzi, în şedinţa de Guvern, este un pachet de proiecte care, odată lansate, (...) nu vor mai putea fi oprite", a susţinut ministrul Transporturilor.

El a vorbit şi despre alte măsuri necesare, printre care operaţionalizarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere. "Am dori ca în semestrul I să finalizăm, acest CNIR, (...) să devină operaţional. Şi există finanţarea - (...) e deja discutată cu BEI -, pe care o putem folosi pentru achiziţionarea unei consultanţe, ca să facem lucrurile profesionist, după un model occidental", a arătat Stroe.

La rândul său, premierul Mihai Tudose i-a spus ministrului Transporturilor că este necesar ca aceste proiecte să fie implementate.

"Felicitări dumneavoastră, echipei dumneavoastră, de asemenea domnului ministru Nica. Rămâne ca să trecem de nivelul cu cariocile pe hârtie, că până acum proiecte am avut slavă Domnului. Acum avem, în sfârşit, şi finanţarea şi determinarea să le ducem la bun sfârşit", a afirmat Tudose.

UPDATE 16:00 Plata în acelaşi cont unic a contribuţiilor sociale, precum şi a impozitului pe profit/venit/dividende, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2018.

În acest sens, Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă care prelungeşte cu şase luni termenul de intrare în vigoare a normei privind efectuarea plăţii obligaţiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018.

Executivul precizează că, până la 1 iulie 2018, vor putea fi utilizate cele două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017.

"Măsura are scopul să protejeze contribuabilii de bună-credinţă, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligaţiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilităţii plăţii", se arată într-un comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, amânarea termenului de aplicare s-a stabilit având în vedere modificările legislative recent adoptate în domeniul fiscal, care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative şi de plată.

În prezent, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie, sunt achitate impozitul pe profit/venit/dividende, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi, iar în celălalt sunt plătite contribuţiile la pensie, sănătate şi şomaj, se mai arată în comunicat.

UPDATE 15:30 Guvernul a aprobat joi, prin memorandum, declanşarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru întreprinderile cu angajaţi ce beneficiază de scutiri la plata impozitului pe venit, conform Codului fiscal, astfel încât să se menţină acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariaţii din această categorie să nu fie diminuate în contextul transferului contribuţiilor aferente angajatorului către angajat, începând cu 1 ianuarie 2018.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Executiv, ulterior aprobării acestui memorandum, se va elabora şi aproba schema de ajutor de minimis prin hotărâre de Guvern care va cuprinde şi procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de către întreprinderile care au angajaţi din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat şi angajaţi sezonieri.

Executivul menţionează că perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, în care se vor emite decizii de aprobare a cererilor pentru finanţare şi vor fi efectuate plăţile, va fi 2018 - 2020, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durată de valabilitate este de 8.760 de întreprinderi, cu o medie anuală de 2.920 de beneficiari.

De asemenea, Guvernul precizează că ajutorul de minimis urmează să fie acordat sub formă de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice, în baza unor decizii de aprobare a cererilor de finanţare. Bugetul total prevăzut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, sumă repartizată în mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor.

Beneficiarii măsurii de finanţare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, inclusiv cel de a avea angajaţi în baza unor contracte de muncă cu normă întreagă valabile în luna decembrie 2017, care beneficiază de scutiri în baza art. 60 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

UPDATE 14:35 Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a anunţat joi că, în urma depunerii aplicaţiei rescrise pentru magistrala de metrou M6, Comisia Europeană a acceptat cererea de finanţare a acesteia.

"Duminică, 24 decembrie, Ministerul Transporturilor a depus aplicaţia rescrisă pentru magistrala de metrou M6. A fost acceptată cererea de finanţare de către Comisia Europeană şi este vorba de legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă' - Otopeni", a declarat Stroe în debutul şedinţei de Guvern.

El a arătat că magistrala de metrou va avea o lungime de 14,2 km şi 12 staţii, valoarea totală a proiectului fiind de 1,391 miliarde euro.

"Este un lucru foarte bun. Ajunşi în această etapă, lucrurile nu mai pot da înapoi. Avem finanţarea asigurată. Diferenţa de 300 de milioane de euro pentru realizarea integrală a magistralei de metrou va fi asigurată de BERD, care s-a oferit să facă această finanţare", a adăugat ministrul Transporturilor.

Pe de altă parte, Felix Stroe i-a informat pe membrii Guvernului că "BNR a confirmat că în conturile ţării a intrat suma de 439 milioane de euro ca urmare a achitării aplicaţiilor anunţate anterior privind Gurasada - Simeria, Câmpia Turzii - Ocna - Târgu Mureş şi Sebeş - Turda".  

UPDATE 13:45 La începutul ședinței de Guvern, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a precizat că ordonanța privind transferul contribuțiilor de la angajator la angajat își urmează cursul.

”Din informațiile apărute în media, se discută că s-ar proroga termenul de intrare a Ordonanței 79, care reglementează măsurile fiscal-bugetare și cele legate de transferul contribuțiilor. Este o știre falsă, nu este adevărat. Nu este în discuție. Ordonanța își urmează cursul în continuare”, a declarat Ionuț Mișa.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Deficit de peste 10 miliarde de lei în bugetul general consolidat, în urma măsurilor luate de Guvern
Deficit de peste 10 miliarde de lei în bugetul general consolidat, în urma măsurilor luate de Guvern

Deşi încasările statului au crescut, bugetul general consolidat era pe minus la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Finanţelor.

43 de organizații civice i-au scris premierului Tudose: ”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice”
43 de organizații civice i-au scris premierului Tudose: ”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice”

43 de organizaţii civice i-au trimis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose o scrisoare deschisă.

''Monitorul Oficial'' revine sub autoritatea Camerei Deputaților
''Monitorul Oficial'' revine sub autoritatea Camerei Deputaților

Regia Autonomă ''Monitorul Oficial'' va reveni sub autoritatea Camerei Deputaților. Așa au decis, vineri, deputaţii, care au adoptat în acest sens o iniţiativă legislativă.

Mihai Tudose nu e de acord cu Statutul Casei Regale. Bădălău: ”Tudose nu este șeful PSD!”
Mihai Tudose nu e de acord cu Statutul Casei Regale. Bădălău: ”Tudose nu este șeful PSD!”

Guvernul va da aviz negativ proiectului de lege prin care Casa Regala primeşte fonduri de la buget, plus, Palatul Elisabeta. Motivul invocat: România este republică. Asta a declarat joi premierul Mihai Tudose.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.