TVA de 20% si accize eliminate. Cati bani ne raman in portofel dupa reducerile de preturi din prima zi a anului 2016

Ultimul update: Luni 04 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Vineri 01 Ianuarie 2016 19:42
Categorie: Financiar

Pentru romani acest 2016 incepe cu siguranta foarte bine, cu reduceri de preturi la toate produsele cu exceptia alimentelor, care s-au ieftinit inca de anul trecut.

Practic ce am cumparat ieri cu 100 de lei, astazi ar trebui sa coste mai putin de 97. Acesta este rezultatul scaderii TVA de la 24 la 20 la suta incepand cu ora zero a noului an. La alte produse la care s-a redus acciza sau a fost chiar eliminata, modificarile de pret vor fi chiar mai mari.

Artificiile de joi noapte au marcat si obligatia comerciantilor de percepe TVA de 20 la suta, in loc de 24 la suta pana ieri.

Matematic, asta inseamna o reducere a preturilor cu 3,23 la suta, adica ceea ce costa ieri o suta de lei ar trebui sa coste astazi doar 96 de lei si 77 de bani.

Reducerea se va aplica tuturor produselor nealimentare, de la haine si cosmetice la electronice si autoturisme.

Experienta arata insa ca dureaza cel putin cateva luni pana cand toate preturile vor prelua intreaga reducere de TVA.

Totusi, benzinariile au redus deja preturile imediat dupa miezul noptii, astfel incat pretul litrului de benzina a scazut SUB 4 lei si 80 de bani.

TVA-ul scade insa si mai mult, la doar 9 la suta, la apa, ceea ce inseamna o ieftinire de 12,1 la suta. Aici este insa posibil ca unii furnizori sa pastreze pretul prin cresterea celui fara TVA pentru a acoperi investitiile viitoare.

Marii fermieri vor beneficia direct de aceasta scadere pentru ca irigatiile ii vor costa mai putin. Pentru ca tot de astazi a fost eliminata taxa de 1 la suta pentru constructiile agricole, cum sunt hambarele si silozurile, inseamna ca recolta de anul acesta va fi produsa cu cheltuieli mai mici, deci mai ieftina.

Alte cateva produse se vor ieftini in urma reducerii accizelor, de exemplu bauturile. La bauturilor spirtoase scaderea de pret poate ajunge la 15-20 la suta, conform estimarilor facute de patronatele din domeniu.

La alte produse a fost complet eliminata acciza introdusa in urma cu doi ani, cu rolul de a compensa reducerea TVA-ului la paine din septembrie 2013. Vorbim despre cafea, bijuterii din aur si platina, confectii de blana, autoturisme cu motoare de peste 3 litri, arme de vanatoare, iahturi si barci cu motor.

Doar fumatorii vor plati mai mult, indiferent ce anume fumeaza, deoarece creste acciza si la tigarile clasice, iar de astazi va fi accizat in premiera lichidul pentru tigarile electronice.

Cu cat se ieftinesc benzina si motorina dupa scaderea TVA-ului de la 1 ianuarie. Preturile anuntate de companiile petroliere

Cu cat se ieftinesc benzina si motorina dupa scaderea TVA-ului de la 1 ianuarie. Preturile anuntate de companiile petroliere

tanar fara loc de munca

25% din tinerii din România nu muncesc și nici nu studiază

ANAF a început un control la două bănci, ”pe pierdere”. Tudose: ”Nu riscă să intre în faliment?”

Loteria bonurilor fiscale. Suma câștigătoare în luna iulie

dulceata

”Business” cu dulcețuri tradiționale. Cât costă investiția într-o afacere ”dulce”

Au avut idei, iar acum sunt milionari. Afaceri vândute în România pe bani mulți

Prețurile cu care românii cu panouri solare își vor putea vinde energia produsă