Primarii penali dauneaza grav sanatatii mediului de afaceri. Topul oraselor din Romania care atrag cele mai multe investitii

Ultimul update: Sambata 13 Februarie 2016 07:03
Data publicarii: Miercuri 10 Februarie 2016 19:22
Categorie: Financiar

Timisoara este cel mai bun oras pentru afaceri din Romania, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes. Capitala tarii se afla pe pozitia a treia si a fost detronata de Cluj, o alta zona aflata in plina dezvoltare.

Aceasta ierarhie mai reflecta ceva: in orasele care au primari dupa gratii, sanatatea mediului de afaceri a avut grav de suferit.

De doi ani, Timisoara este orasul cel maI atractiv pentru cei care vor sa inceapa o afacere, fie ei romani sau straini. Asa ca se face ca aici rata somajului este foarte scazuta, cu putin peste 1%.

Initial, vestul tarii a fost atragator pentru firmele din IT, insa dezolvoltarea lor a generat si alte afaceri. Aici gasim un adevarat incubator pentru tinerii care vor sa inceapa un bussiness: platesc chirie sub pretul pietei si primesc consultanta.

Printre ei si Flavius care, la numai 24 de ani, a pornit o companie care produce software cu doar trei angajati.

Au accesat fonduri europene si au pornit afaceri de la zero. Ideile care le-au adus succesul unor tineri din Capitala

Flavius Radu Demian, patron firma IT: “N-am mers la Bucuresti pentru ca, daca esti sigur ca esti bun, poti sa reusesti oriunde. De aia nici nu sunt tentat sa plec in strainatate, sigur pot sa am ceva aici si sa fiu respectat."

Si Roxana construieste un portal in care aduna informatii utilitare.

“O sa ai toate joburile care sunt in agricultura. Ai oamenii care se ocupa efectiv si poti sa primesti sfaturi despre culturi, despre ingraseminte"

Printre atuurile orasului se numara accesul la autostrada, centrul universitar, reducerile de taxe si impozite.

Pe locul doi gasim Clujul. Capitala economica a Transilvaniei, depaseste in acest an capitala Romaniei.

Cele mai multe investitii s-au facut la Cluj in domeniul IT si odata cu aparitia firmelor se vede cu ochiul liber si dezvoltarea imobiliara. In ultimii doi ani preturile pe metrul patrat la apartamente aproape ca s-a dublat, chiriile au crescut simtitor, depasind in acest fel Capitala.

Dan Muresan vicepresedintele Consilului National IMM Romania: "Fiecare afacere influenteaza pe orizontala si creeaza activitati care se leaga de o afacere.”

Una dintre suprizele topului forbeste este locul patru Oradea. Urmeaza Constanta, Brasov, Arad, Ploiesti, Pitesti si Iasi.

In ultimii ani autoritatile din Oradea au atras multe fonduri europene si au modernizat infrastuctura rutiera. Investiti s-au facut si in turism.

La polul opus, pe ultimele locuri in privinta oportunitatilor de afaceri, se afla orasele Focsani, Buzau, Sfantu Gheorghe, Botosani si Vaslui. De altfel, la Vaslui rata somajului este de 10 ori mai mare decat la Timisoara. Nici la Buzau lucrurile nu stau mai bine: o dovada ca aici afacerile noi apar cu greu sunt aceste ruine ale unor foste fabrici in care lucrau, in trecut, mii de oameni."

Clasamentul, in care apar 40 de orase, a luat in calcul mai multe criterii: produsul intern brut, venitul locuitorilor, somajul, infrastructura si investiitile.

Orasele care au primari retinuti au primit o penalizare de 10 la suta, cei de la Forbes considerand ca nu poate exista un mediu de afaceri cu adevarat sanatos cu o administratie locala corupta.
 

Orasul desemnat de Forbes drept cel mai bun pentru afaceri in Romania, in 2016. Este pe primul loc, al doilea an consecutiv

Orasul desemnat de Forbes drept cel mai bun pentru afaceri in Romania, in 2016. Este pe primul loc, al doilea an consecutiv

bonuri fiscale

Loteria bonurilor fiscale decembrie 2017. Bonurile desemnate câștigătoare

Românii îşi îngrijesc mai bine casele decât pe ei înşişi. Cât de puţin săpun cumpără anual

Guvernul va împrumuta 8 miliarde € în următorii 2 ani. Limita datoriei externe crește

Efectele “revoluției fiscale”. Toți angajații din România vor fi afectați de această măsură

Guvernul vrea să introducă o nouă taxă auto. Când va intra în vigoare

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Explozie gaze Austria - AFP/Getty

Europa rămâne fără gaze, după explozia din Austria. Italia declară starea de urgență. Decizia Gazprom

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Statul se împrumută de la populație. Finanțele vor câte 1 leu de la românii peste 18 ani

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor