Afacerile in micro-ferme, solutia pentru agricultura propusa de tineri si descurajata de stat

Ultimul update: Sambata 15 Iunie 2013 07:00
Data publicarii: Miercuri 12 Iunie 2013 19:32
Categorie: Financiar

Agricultura este singura care ne poate scoate din criza insa din pacate tinerii care ar putea porni acest motor al economiei nu sunt incurajati sa devina cultivatori si fermieri.

Uniunea Europeana ne-a pus la dispozitie peste 300 de milioane de euro in ultimii 6 ani, doar ca statul, cladit pe birocratie, ii descurajeaza pe cei mai multi dintre doritori. Ca sa nu mai vorbim ca sumele de instalare, oferite de autoritati, sunt sub cele care ar trebui investite in micro-ferme.

"Asta e sfecla elvetiana. E o varietate de sfecla de pe care se recolteaza frunzele. E o cultura pe care multi clienti o apreciaza", explica Andrei.

Andrei are 30 de ani si a pus pe picioare o ferma de legume aproape de Urziceni. Este IT-ist si a intrat in agricultura alaturi de un arhitect, un psiholog si un economist. Au strans 60 de mii de euro, banii lor, pentru a porni afacerea iar pana acum au primit 15 mii de euro de la stat din banii trimisi de Uniunea Europeana pentru programul "Instalarea tinerilor fermieri".

"Constrangerile privind accesarea fondurilor europene sunt atat de mari incat nu iti permit sa te mulezi pe cererea pietei. Primesti o suma de bani dar iti amputeaza sansa de a fi in acord cu piata pe o distanta de 5 ani. Daca acum 5 ani hotarasti sa pui ceva, astazi nu mai intereseaza pe nimeni daca piata iti cere altceva" povesteste Andrei Barbu.

Dupa o pauza de sapte ani, Targul erotic revine la Arad. Ce planuri au organizatorii

Programul poate fi accesat de cei care au pana in 40 de ani. Varsta reprezinta insa cel mai mic impediment. Eliminatorii sunt planul de afaceri si banii de acasa necesari pentru cumpararea sau arendarea unui teren agricol pe o perioada de cel putin 5 ani.

Suma maxima care poate fi accesata este de 40 de mii de euro si se acorda in doua transe. Daca fermierul se incadreaza pentru valoarea maxima, in prima faza, ia de la uniune 24 de mii de euro. Iar dupa trei ani, daca a indeplinit planul de afaceri, primeste si restul sumei.

"Luam in considerare ca pe viitor sa se simplifice metoda de accesare a fondurilor ar trebui sa dureze cateva luni, acum insa dureaza chiar si un an", spune Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

Suma alocata pentru perioada 2007-2013 a fost de aproximativ 332 de milioane de euro. Pentru a accesa acesti bani au depus proiecte aproape 22500 de tineri. Dintre acestia insa, mai putin de jumatate au primit finantare prin aceasta masura. Alte cateva mii se afla pe lista de asteptare.

Afacerea construita cu 1000 de lei de un agent de paza din Romania.A castigat 10.000 dolari in 3 ani

Afacerea construita cu 1000 de lei de un agent de paza din Romania.A castigat 10.000 dolari in 3 ani

energie, scumpiri, Consiliului Concurenţei

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor

Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci și IFN-uri. De ce le suspectează

bani, lei, ron

Care este cea mai bănoasă meserie din România. Salariile cresc încontinuu

Business Insider: O fuziune între Tesla şi SpaceX ar fi tranzacţia deceniului

Un tânăr a pierdut 100 de milioane de dolari, în Bitcoin, din cauza unei greșeli banale

Fina lui Victor Ponta va conduce una din direcțiile importante la ASF. Salariul lunar, 30.000 de lei

Noi criterii de evaluare a finanţatorilor în Programul ”Prima Casă”, din 1 ianuarie 2018

Bitcoin a sărit de 16.000 dolari. Moneda virtuală ar putea declanșa o nouă criză mondială