"The Economist" vine cu o veste extrem de buna pentru Romania. Previziunile lumii financiare pentru anul 2016

Ultimul update: Sambata 02 Ianuarie 2016 09:23
Data publicarii: Miercuri 30 Decembrie 2015 19:05
Categorie: Financiar
Romania, cover - shutterstock

O singura zi ne desparte de 2016, iar specialistii vor sa ne pregateasca pentru Noul An. Pe langa elementul supriza, exista cateva evenimente prinse in calendar care il pot face memorabil.

Vom afla de piilda, cine este noul presedinte al Statelor Unite. La fel de sigur este ca Rusia isi va continua si posibil extinde, campania militara din Siria. Pentru Romania, vestile sunt bune, pentru ca economia va creste , dupa cum prognozeaza reputatii experti ai revistei ''The Economist''.

Prestigioasa revista britanica The Economist estimeaza ca România va avea în anul 2016 o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 3,9%, cel mai ridicat ritm de creştere din Europa. Potrivit raportului revistei, "The World '' tara noastra este urmata de Irlanda (3,5%) şi Letonia (3,1%).

"Mi se pare o previziune care ne bucura. Suntem intr-o situatie in care cresterea economica in spatiul european este relativ modesta, asa ca ar bine sa raspundem acestei previziuni printr-o crestere cu adevarat consistenta", spune Dan Suciu, Purtatorul De Cuvant Al Guvernului .

Pentru comparatie, Germania si Franţa vor avea creşteri economice de 1,8%, respectiv 1,3%

Doua variante pentru ca salariul minim sa creasca la 1200 de lei de la 1 ianuarie. Sindicatele si patronatele au batut palma

La polul opus se afla Rusia, a cărei economie a fost afectată de sancţiunile aplicate de Occident şi de SUA in contextul conflictului cu Ucraina. Tara va avea o scădere economică de 0,4%. La acest lucru va contribui şi preţul mic al petrolului- sa nu uitam ca Rusia deţinea până de curând titlul de cel mai mare producător de petrol din lume- la care se va adăuga şi inflaţia ridicată. Din punct de vedere geopolitic, Moscova isi va continua implicarea in confictul din Siria, si l-ar putea chiar extinde in Irak.

"Arsenalul rusesc nu este acolo doar de forma. Cred ca Putin le-a demonstrat tututor ca este serios. Putin nu mai vrea ca suprematia Americii pe plan international sa continue, abia asteapta ca aceasta sa se sfarseasca. Asta nu inseamna insa ca face planuri pentru a interveni peste tot in lume", crede Dmitri Trenin, Expert Carnegie Center.

Statele Unite vor avea un nou lider in 2016. Daca in tabara democrata, Hillary Clinton este favorita, la republicani situatia este inca neclara. Deocamdata, bombasticul Donald Trump si Ted Cruz sunt favoritii in sondaje.

"Daca nu va fi ales niciunul dintre cei doi, atunci vom avea o confruntare clasica intre un candidat liberal si un conservator convins", a mai spus si Leonard Steinhorn, Profesor Universitar.

Este demn de mentionat ca, potrivit zodiacului chinezesc, anul viitor este anul maimutei de foc. Auspiciile nu sunt chiar ideale, dupa cum ne explica expertii.

"Focul este o energie dictructiva, asa ca pentru intreaga lume, inclusiv China, 2016 nu va fi un an prea grozav. Cea mai mare ingrijorare va fi legata de dezastre naturale, pentru ca focul soarelui va lovi pamantul, ceea ce va provoca o seceta de proportii", spune si Dong Yilin, Prezicator.

Nici economia Chinei nu o va duce prea bine, si va suferi in special din cauza lipsei investitiilor.

Romania, cover - shutterstock Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Guvernul decide pe 30 decembrie daca majoreaza salariul minim pe economie la 1.200 de lei. Masura vizeaza 1,4 mil. romani

Guvernul decide pe 30 decembrie daca majoreaza salariul minim pe economie la 1.200 de lei. Masura vizeaza 1,4 mil. romani

Doua variante pentru ca salariul minim sa creasca la 1200 de lei de la 1 ianuarie. Sindicatele si patronatele au batut palma

Doua variante pentru ca salariul minim sa creasca la 1200 de lei de la 1 ianuarie. Sindicatele si patronatele au batut palma

santier naval

Statul răscumpără un colos al industriei românești, vândut în 1997 sud-coreenilor

Unul dintre cele mai puternice branduri din Europa ajunge la chinezi. Retailerul, prezent și în România

Românii care își țin banii la bancă pierd din sumele depuse din cauza comisioanelor

Cozi interminabile la plata impozitelor, în Timișoara și Arad: ”După aceea primim penalizări”

Banii viitorului vin din Asia. Tot mai multe bănci centrale își țin rezervele în această monedă

Leul se apreciază semnificativ față de principalele valute. Euro scade sub 4,63 lei

Crestere economica

Bloomberg, despre România: ”Atunci când cea mai rapidă creștere din UE nu te face mai bogat”

”Orarul” românilor care fac cumpărături online. Dimineața iau lenjerie, la prânz electronice, iar seara rochii

Rata anuală a inflaţiei a crescut. Cel mai mare nivel față de august 2013

INS anunță o creștere economică de 8,8%, în trimestrul al treilea, și de 7%, la nouă luni

Țara care are cei mai mulți bani din istorie. Motorul economic al UE mai spulberă un record

Coreea de Sud vrea să interzică Bitcoin. Moneda virtuală s-ar putea prăbuşi