"The Economist" vine cu o veste extrem de buna pentru Romania. Previziunile lumii financiare pentru anul 2016

Ultimul update: Sambata 02 Ianuarie 2016 09:23
Data publicarii: Miercuri 30 Decembrie 2015 19:05
Categorie: Financiar
Romania, cover - shutterstock

O singura zi ne desparte de 2016, iar specialistii vor sa ne pregateasca pentru Noul An. Pe langa elementul supriza, exista cateva evenimente prinse in calendar care il pot face memorabil.

Vom afla de piilda, cine este noul presedinte al Statelor Unite. La fel de sigur este ca Rusia isi va continua si posibil extinde, campania militara din Siria. Pentru Romania, vestile sunt bune, pentru ca economia va creste , dupa cum prognozeaza reputatii experti ai revistei ''The Economist''.

Prestigioasa revista britanica The Economist estimeaza ca România va avea în anul 2016 o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 3,9%, cel mai ridicat ritm de creştere din Europa. Potrivit raportului revistei, "The World '' tara noastra este urmata de Irlanda (3,5%) şi Letonia (3,1%).

"Mi se pare o previziune care ne bucura. Suntem intr-o situatie in care cresterea economica in spatiul european este relativ modesta, asa ca ar bine sa raspundem acestei previziuni printr-o crestere cu adevarat consistenta", spune Dan Suciu, Purtatorul De Cuvant Al Guvernului .

Pentru comparatie, Germania si Franţa vor avea creşteri economice de 1,8%, respectiv 1,3%

Doua variante pentru ca salariul minim sa creasca la 1200 de lei de la 1 ianuarie. Sindicatele si patronatele au batut palma

La polul opus se afla Rusia, a cărei economie a fost afectată de sancţiunile aplicate de Occident şi de SUA in contextul conflictului cu Ucraina. Tara va avea o scădere economică de 0,4%. La acest lucru va contribui şi preţul mic al petrolului- sa nu uitam ca Rusia deţinea până de curând titlul de cel mai mare producător de petrol din lume- la care se va adăuga şi inflaţia ridicată. Din punct de vedere geopolitic, Moscova isi va continua implicarea in confictul din Siria, si l-ar putea chiar extinde in Irak.

"Arsenalul rusesc nu este acolo doar de forma. Cred ca Putin le-a demonstrat tututor ca este serios. Putin nu mai vrea ca suprematia Americii pe plan international sa continue, abia asteapta ca aceasta sa se sfarseasca. Asta nu inseamna insa ca face planuri pentru a interveni peste tot in lume", crede Dmitri Trenin, Expert Carnegie Center.

Statele Unite vor avea un nou lider in 2016. Daca in tabara democrata, Hillary Clinton este favorita, la republicani situatia este inca neclara. Deocamdata, bombasticul Donald Trump si Ted Cruz sunt favoritii in sondaje.

"Daca nu va fi ales niciunul dintre cei doi, atunci vom avea o confruntare clasica intre un candidat liberal si un conservator convins", a mai spus si Leonard Steinhorn, Profesor Universitar.

Este demn de mentionat ca, potrivit zodiacului chinezesc, anul viitor este anul maimutei de foc. Auspiciile nu sunt chiar ideale, dupa cum ne explica expertii.

"Focul este o energie dictructiva, asa ca pentru intreaga lume, inclusiv China, 2016 nu va fi un an prea grozav. Cea mai mare ingrijorare va fi legata de dezastre naturale, pentru ca focul soarelui va lovi pamantul, ceea ce va provoca o seceta de proportii", spune si Dong Yilin, Prezicator.

Nici economia Chinei nu o va duce prea bine, si va suferi in special din cauza lipsei investitiilor.

Romania, cover - shutterstock Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Guvernul decide pe 30 decembrie daca majoreaza salariul minim pe economie la 1.200 de lei. Masura vizeaza 1,4 mil. romani

Guvernul decide pe 30 decembrie daca majoreaza salariul minim pe economie la 1.200 de lei. Masura vizeaza 1,4 mil. romani

fermă prepeliță

Planul cu care fermierii sunt ajutați gratuit să se dezvolte. Modelul, aplicat cu succes în Constanța

Viramentele la Pilonul 2 de pensii ar putea fi reduse cu 15%. Anunțul făcut de vicepremierul Ciolacu

15 bănci amendate pentru ”publicitate înșelătoare”. Raiffeisen, obligată să modifice contracte vechi de 10 ani

Loteria bonurilor fiscale, extragerea de pe 22 octombrie 2017. Care sunt bonurile câștigătoare

Criză de personal pe piața muncii din România. Angajații nu cer doar salarii cât mai mari

ANPC solicită băncii Raiffeisen să modifice contractele de credit în franci elvețieni

Pensia facultativa

Câți români au optat pentru o pensie facultativă și ce beneficii au

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

Fraudă uriașă cu asigurările auto. Metodele prin care inspectorii obțineau sume importante

NYT: România, țara cu cea mai rapidă creștere economică, s-ar putea îndrepta spre dezastru

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano