Si-au unit fortele ca sa-si dezvolte afacerile. Cum se sprijina intre ei zeci de antreprenori din Romania

Ultimul update: Duminica 19 Martie 2017 00:36
Data publicarii: Joi 16 Martie 2017 19:45
Categorie: Financiar

Cu o durata medie de viata a afacerilor de nici 10 ani, Romania antreprenoriala este inca fragila. Doar 60 la suta dintre firmele care exista la noi au trecut cu bine de primii cinci ani de viata, potrivit unui studiu Coface.

Asa ca antreprenorii, mai ales cei la inceput de drum, cauta sprijin. Unii dintre ei s-au gandit ca acolo unde-s multi puterea creste. Drept urmare, si-au unit fortele ca sa-si dezvolte afacerile.

Dimineata, la 8:30, intr-un local din Centrul Vechi, peste 20 de antreprenori si directori de firme iau micul dejun impreuna si-si fac planuri de afaceri. E deja un obicei; se intalnesc saptamanal ca sa-si puna la comun resursele, produse, servicii si contacte. Fiecare se ocupa de o afacere diferita fata de cele ale colegilor, dar cu totii au nevoie de recomandari si idei pentru a le dezvolta. Asa ca se ajuta unul pe celalalt pentru a gasi noi clienti, parteneri si furnizori.

Stefan este unul dintre cei care a venit aici pentru a dezvolta afacerea pe care o conduce. Este si unul dintre fondatorii grupului de afaceri.

Stefan Ecxarcu, director companie de arhivare: "Ce ne lipseste e cultura de antreprenoriat, cultura de dezvoltare de business. Facem asta de 25 de ani, alti oameni din alte tari fac de sute de ani."

Domeniul de afaceri care a crescut in 2016 cu aproape 70% fata de 2015. Investitia minima pentru a porni la drum

La o astfel de intalnire, Stefan si-a gasit un nou job - conduce o firma de servicii de arhivare cu patru depozite in apropierea Bucurestiului.

"Volumul de documente este foarte mare: inseamna peste 4 milioane si jumatate de bibliorafturi. Avem o aplicatie in care tinem gestiunea intregii arhive. In aplicatie totul se identifica la nivel de cod de bare", spune el.

Adica 1 milion de cutii cu diferite documente, bine organizate - de la contracte de credit ale bancilor, pana la adeverinte ale angajatilor din companii de productie si comert. O parte dintre clientii lui Stefan au venit chiar din recomandarile facute de cei cu care se intalneste la clubul de afaceri din care face parte.

La finalul fiecarei intalniri, cei mai multi primesc de la ceilalti participanti datele de contact ale unor persoane care i-ar putea ajuta si cu care s-ar putea intalni. Reuniunile nu sunt insa gratuite - costa circa 1.000 de euro pe an. In acesti bani intra si micul dejun pe care-l iau impreuna in fiecare saptamana.

1 din 4 firme din Romania, deschisa de o femeie. Cat de bine se pricep la afaceri:

1 din 4 firme din Romania, deschisa de o femeie. Cat de bine se pricep la afaceri: "Barbatii ajung mai repede la faliment"

Carton salarii

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

sistem de aparare Patriot

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume

Ikea a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al doilea magazin. Când va fi deschis

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor

Cehia riscă să intre într-o criză imobiliară: ”S-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi”

Raiffeisen, amendată de ANPC cu 50.000 lei pentru practici incorecte

Programul Start-Up Nation a început cu 2 luni întârziere. Ministru: "Merge impecabil"