Senatorii din comisiile economica si juridica au decis ca Programul Prima casa sa ramana in Legea darii in plata

Ultimul update: Sambata 20 Februarie 2016 07:08
Data publicarii: Miercuri 17 Februarie 2016 15:31
Categorie: Financiar
cover legea darii in plata

Programul "Prima casa" va ramane inclus in Legea darii in plata, au decis, miercuri, cu 8 voturi pentru, 7 impotriva si nicio abtinere, senatorii din comisiile economica si juridica, reunite.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) propusese ca la articolul 1 al proiectului de Lege privind darea in plata sa fie introdus alineatul 4, in care se prevedea ca "prezenta lege nu se aplica contractelor de credit referitoare la credite acordate conform unor acte normative instituind programe guvernamentale, inclusiv Programul 'Prima casa'". De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a propus la articolul 3, alineatul 2, ca prevederile prezentei legi sa nu se aplice creditelor acordate prin Programul 'Prima casa' si reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe durata dezbaterilor din comisiile reunite de specialitate din Senat, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a atras atentia ca, in cazul in care Programul "Prima casa" nu va pastra garantia statului, acesta se va desfiinta, decizia in acest sens fiind exclusiva a statului, relateaza Agerpres.

"Daca Parlamentul decide sa anuleze garantia din Programul 'Prima casa', pe care tot Parlamentul a aprobat-o, atunci introducem Romania in faliment, cum a facut Ceausescu in anii '80. Daca exista probleme in rambursarea creditelor, trebuie gasite solutii. Ceea ce noi propunem este ca generatiile de azi si de maine sa beneficieze de Programul 'Prima casa' si sa aiba acces la creditele obisnuite. Daca Programul 'Prima casa' nu-si va pastra garantia statului, atunci se va desfiinta, nu pentru ca asa vreau eu, ci se va desfiinta de drept. Este o decizie exclusiva a statului. In actuala formula, Programul 'Prima casa' este anulat pentru viitor, iar pentru trecut statul va inregistra un default, adica un faliment. Cea mai mare parte a solicitarilor presedintelui Iohannis nu au fost luate in considerare pana acum. Daca se doreste crearea unei mai bune premise ca aceasta lege sa fie declarata neconstitutionala, cea mai buna metoda este ca aceasta lege sa fie adoptata fara sa se tina seama de solicitarile presedintelui", a mentionat Olteanu.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Enache Jiru a subliniat ca Programul "Prima casa' este un program foarte util, iar pana in prezent au fost acordate garantii de 14 miliarde de lei.
'Daca Programul 'Prima casa' nu este exceptat din proiectul de lege, el, in momentul acesta, nu mai are nicio valoare', a spus acesta.

Conform datelor prezentate, miercuri, de viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, aproape 160.000 de persoane au contractat credite ipotecare prin Programul 'Prima casa', iar rata de neperformanta a acestor imprumuturi se situa, la finele anului 2015, la 0,04%.

'In ceea ce priveste Programul 'Prima casa', numarul debitorilor era, la finele anului trecut, de 159.106 persoane, adica 91,4% din toti debitorii care au luat credite ipotecare. Rata de neperformanta a acestor credite este de 0,04%. La finele anului 2015, un numar de 474.420 de persoane aveau credite garantate cu imobil si exista un sold de 77 miliarde de lei. Din acest total, 174.000 de debitori au contractat credite ipotecare, 155.000 alte credite, iar 163.000 au contractat credite de consum cu garantii ipotecare', a spus Voinea.

Senatorii din Comisia economica si Comisia juridica discuta, miercuri, pe marginea propunerii legislative privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Proiectul de Lege privind darea in plata a primit, marti, aviz favorabil din partea Comisiei pentru buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.

In schimb, propunerile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro si conditia ca debitorul sa aiba un grad de indatorare mai mare de 65% au fost respinse. De asemenea, a fost respins si amendamentul depus de initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au ramas cu datorii la banca, sa le fie sterse aceste datorii. Dupa ce va trece de votul din plenul Senatului, proiectul de Lege va ajunge la Camera Deputatilor, care este for decizional.
 

cover legea darii in plata Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Darea in plata, fara plafon. In timp ce initiatorul legii si sefii BNR se certau, o femeie cu credit a inceput sa planga

Darea in plata, fara plafon. In timp ce initiatorul legii si sefii BNR se certau, o femeie cu credit a inceput sa planga

pompe carburanti

Ministrul Finanțelor, după ce a introdus supraacciza: ”Nu am urmărit care e prețul la pompă”

Guvernul vrea să îi oblige prin lege pe angajatorii din mediul privat să nu scadă salariile brute

Lidl face o mișcare surpriză în România: deschide primul magazin de haine

Pariul câștigător al fermierilor care au dorit să-și mărească rapid recoltele

Anul în care programul ”Prima Casă” ar urma să dispară

România, ţara din UE unde costul forţei de muncă creşte cel mai rapid

afine

Profituri mari din culturi exotice. Cât se câștigă din 2 hectare de afine americane

UE vrea să obțină bani de la giganții IT americani. Planul susținut și de România

Sectorul de mobilă, cel mai performant după IT. Ce profit fac atelierele cu tehnici tradiționale

Supraacciza a scumpit cu 13 bani/ l carburanții. Avertismentul transportatorilor: ”Cresc toate prețurile”

BNR vrea să limiteze creditele pentru populaţie. Ce măsuri ar putea introduce

Londra anunță un posibil acord cu UE. Cum vor circula și cum vor munci europenii în Regat, după Brexit