Seful FMI pentru Romania: "Darea in plata ameninta dreptul la proprietate". Ce au recomandat Guvernului expertii Fondului

Ultimul update: Joi 17 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Luni 14 Martie 2016 16:16
Categorie: Financiar
Reza Baqir, seful misiunii FMI pentru ROmania

Controversata lege a darii in plata a fost criticata luni atat de seful misiunii FMI pentru Romania, Reza Baqir, cat si de guvernatorul BNR.

"Exista initiative legislative precum legea darii in plata, care contin prevederi ce ar putea periclita dreptul proprietatii private si submina interesul investitorilor straini. Exista masuri mai bune pentru persoanele aflate in dificultate", a afirmat Baqir, la conferinta de presa de la finalul misiunii FMI ce a efectuat vizita anuala de evaluare a economiei romanesti, in perioada 2-15 martie, scrie news.ro.

Citeste si: "Daca scrieti asta in lege, Prima Casa poate continua." Contre intre BNR si Daniel Zamfir pe tema legii Darii in plata

Oficialul FMI a recomandat autoritatilor din Romania sa reia reformele structurale, "pentru a pastra castigurile obtinute atat de greu". Incepand din 2 martie, misiunea FMI a efectuat o evaluare in cadrul careia reprezentantii Fondului au avut programate intalniri cu autoritatile romane, partidele politice, sindicatele, asociatiile de business, reprezentanti ai mediului academic si ai sistemului bancar. Consultarile periodice prevazute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. In prezent, Romania nu are in derulare un acord cu Fondul Monetar International.

BNR anunta ca Romania a scapat de cea mai mare datorie la FMI si ca rezervele valutare au scazut fata de anul trecut

Legea privind darea in plata face inaplicabila Legea obligatiunilor ipotecare, adoptata la finalul anului trecut, dupa ce Romania a facut eforturi timp de 25 de ani pentru a indeplini conditiile necesare ca o astfel de lege sa fie functionala, a spus, tot luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"In decembrie 2015 a fost adoptata o lege pentru care am fost foarte multa vreme criticati la nivel european - Legea obligatiunilor ipotecare, sau Legea obligatiunilor acoperite sau garantate cu proprietati ipotecare. De ce abia dupa 25 de ani? Pentru ca aveam cateva conditionalitati de indeplinit. (...) Asta s-a intamplat in decembrie, la o luna dupa ce a fost adoptata Legea privind darea in plata, care face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare", a explicat luni Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte dedicata educatiei financiare.
 

delegatia FMI in Romania Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Reza Baqir, seful misiunii FMI pentru ROmania Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Fostul sef al Fiscului crede ca demiterea sa va afecta bugetul si va readuce FMI la Bucuresti.

Fostul sef al Fiscului crede ca demiterea sa va afecta bugetul si va readuce FMI la Bucuresti. "Nici nu ma uit la dosar"

Pensia facultativa

Câți români au optat pentru o pensie facultativă și ce beneficii au

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

NYT: România, țara cu cea mai rapidă creștere economică, s-ar putea îndrepta spre dezastru

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Ionut Misa, ministrul finantelor

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume

Ikea a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al doilea magazin. Când va fi deschis

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor