Romanii fara venituri ar putea scapa de contributia la asigurarile de sanatate. "Nu o sa vanam contribuabili"

Ultimul update: Sambata 09 Ianuarie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 06 Ianuarie 2016 15:41
Categorie: Financiar

Purtatorul de cuvant al Guvernului a revenit azi asupra articolului din noul Cod Fiscal care impunea plata CASS chiar si persoanelor fara venituri.

Guvernul a anuntat miercuri ca va face o analiza pana la sfarsitul lunii ianuarie pentru a vedea daca se sustine din punct de vedere fiscal si constitutional prevederea din Codul fiscal prin care persoanele fara niciun venit trebuie sa plateasca contributia la asigurarile de sanatate.

Citeste si: Cum se plateste si cat de mare e taxa OBLIGATORIE pentru romanii fara venituri. Paradoxul care o va face sa creasca din mai

"Vom face pana la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie o analiza in legatura cu sustenabilitatea acestui articol 180 atat din punct de vedere fiscal, cat si constitutional, pentru ca si din punct de vedere constitutional se pune problema daca se respecta prin acest articol principiul justei asezari a sarcinii fiscale. (...) Costurile de implementare, asa cum rezulta ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decat veniturile care ar rezulta, asa incat se pune la modul serios intrebarea daca se sustine din acest punct de vedere articolul", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intr-un briefing la Palatul Victoria.

Acesta a adaugat ca, in cazul in care se va decide modificarea acestui articol, nu va exista un impact bugetar, intrucat la constructia bugetului nu s-a luat in calcul plata acestei contributii de catre persoanele care nu realizeaza venituri.

Efectele noului Cod Fiscal asupra micilor afaceri din Romania. Impozitele pe cladiri vor avea cresteri explozive

"Nu va fi un impact bugetar in cazul in care se va ajunge la concluzia ca va trebui sa facem o modificare substantiala, pentru ca nu au fost luate in calcul contributiile la sanatate ale persoanelor fara eventuale venituri declarate - cele trei milioane care se tot invocau - asa ca nu vor exista costuri suplimentare si nu va avea impact bugetar o eventuala decizie de a transforma articolul respectiv intr-unul cu un caracter optional mai bine conturat", a explicat Suciu.

In plus, el sustine ca este Guvernul nu intentioneaza sa ii vaneze pe cei fara venituri pentru a stabili daca acestia spun sau nu adevarul legat de veniturile pe care le au.

"In esenta, articolul respectiv incerca sa deschida posibilitatea de a reintra in sistemul de sanatate a persoanelor care vor sa beneficieze de servicii de sanatate si prin aceasta sunt dispuse sa plateasca 6 luni in urma 5,5% din salariul minim. (...) Codul fiscal introducea o declaratie pe propria raspundere prin care spuneai ca nu ai venituri (...). Una este cand persoana intra in sistem de buna voie sau pentru ca sufera de anumita boala si vrea sa beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sanatate si alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistenta medicala si sa incepem sa ii vanam prin tara sa vedem daca chiar asa e. Acel lucru nu il vom face. Asta nu inseamna ca nu exista un caracter obligatoriu al contributiei la sanatate, pentru ca asa spune legea sanatatii. (...) In cazul persoanelor care intr-adevar nu au venituri si isi asuma aceasta chestiune si sunt in saracie absoluta, (...) ele beneficiaza in continuare de servicii de sanatate pe baza unui precedent si pe baza unei situatii pe care, din pacate, nu o putem modifica in acest moment", a afirmat Suciu.

La inceputul acestui an, secretarul de stat in Ministerul de Finante Gabriel Biris afirma ca persoanele care nu au realizat niciun venit timp de sase luni sunt obligate sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie pentru asigurarea de sanatate.

"Cum poti sa zici 'am trait fara nici un venit timp de sase luni'? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat? Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate", declara Biris. Declaratia a starnit reactii aprinse, dar Suciu a spus ca "nu se pune problema in termeni de demisie".
 

Incepand de luni, Fiscul va afla aproape tot ce faceti cu banii din banca. Chiar si casetele de valori vor fi raportate

Incepand de luni, Fiscul va afla aproape tot ce faceti cu banii din banca. Chiar si casetele de valori vor fi raportate

bonuri fiscale

Loteria bonurilor fiscale decembrie 2017. Bonurile desemnate câștigătoare

Românii îşi îngrijesc mai bine casele decât pe ei înşişi. Cât de puţin săpun cumpără anual

Guvernul va împrumuta 8 miliarde € în următorii 2 ani. Limita datoriei externe crește

Efectele “revoluției fiscale”. Toți angajații din România vor fi afectați de această măsură

Guvernul vrea să introducă o nouă taxă auto. Când va intra în vigoare

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Explozie gaze Austria - AFP/Getty

Europa rămâne fără gaze, după explozia din Austria. Italia declară starea de urgență. Decizia Gazprom

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Statul se împrumută de la populație. Finanțele vor câte 1 leu de la românii peste 18 ani

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor