Pufuleţii româneşti, exportaţi în peste 20 de ţări. Reacția unor turiști care au gustat "mămăliguţa" la pungă

×
Codul embed a fost copiat

Pufuleţii româneşti cuceresc lumea. Vorbim despre "mămăliguţa" la pungă, prima gustare produsă industrial, acum aproape jumătate de secol.

În zilele noastre, pufuleţii cu diverse arome şi frumos ambalaţi pleacă în uriaşe cargo-uri în peste 20 de ţări ale lumii. Exporturile înfloritoare şi piaţa locală stabilă au dus producţia autohtonă la peste 35 de milioane de euro. Nu uitaţi totuşi că pufuleţii adoraţi de adulţi şi de copii sunt priviţi cu precauţie de medici.

Doi indonezieni la Bucureşti. Au gustat mâncăruri tradiţionale, dar abia acum au avut revelaţia! Undeva, într-o hală ce pare a fi mai degeaba laborator se prepară gustarea ce le-a rămas - la propriu - pe limbă unor americani din Pennsylvania: “pufuleţii”

Turist: “Ăştia îmi plac şi mai mult! Nu sunt prea săraţi, un pic crocanţi.”

Cei doi tineri din Indonezia au spus că neapărat vor trece pe la magazin înainte de plecare, ca să ia cu ei câteva pungi de pufuleţi. E clar că aceasta gustare crocantă din mălai poate fi un excelent ambasador... şi de fapt pufuleţii sunt deja exportaţi în peste 20 de ţări, printre care Dubai, Statele Unite şi Canada, Spania, Suedia, Croaţia şi Austria. Peste tot au fost bine primiţi, mai ales că şi preţul e la o treime, faţă de snack-urile locale.

Citește și
vacanta la mare
Este cel mai cerut produs pe plaja, dar poate fi periculos. Riscurile la care se expun turistii atunci cand il cumpara
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Adică între 50 de cenţi şi un euro. În ultimul an, dintr-o fabrică din Prahova au plecat la export, în convoaie de camioane şi cargo-uri aeriene, în jur de 90 de milioane de pungi de pufuleţi.

Eliodor Apostolescu, director: “Când te duceai în ţările din Vestul Europei, în America, în Australia şi ziceau de unde vii, vin din Romnia. A, poate nu-i aşa bine... Ne-am luptat mult să arătăm că romanii sunt ok şi pot face lucruri bune peste tot. Cam 40 la sută din producţia noastră pleacă momentan la export.”

Cererea externă e pentru arome tari: caşcaval, pizza, alune, caramel, ciocolată, paprikă. Pufuleţii clasici, ce conţin doar mălai, ulei, sare şi apa îi atrag pe străini doar dacă sunt eco. Un sortiment e făcut din porumb adus din Austria şi costă de 4-5 ori mai mult decât cei obişnuiţi.

Turist: “Sunt buni... dar se cam lipesc de dinţi!”

Între timp, rezista fără eforturi şi producătorii mai mici, care se limitează la piaţa internă.

Ileana Mureşan, administrator: “Noi avem moara noastră. Se foloseşte sare, ulei crud- uleiul nu se încălzeşte, nu se prajeste- şi faina care este din porumb nemodificat genetic.”

Fabrică din Baia Mare livrează marfa şi mărilor hipermercheturi.

Pediatrii atrag atenţia că îi putem da bebeluşilor abia după 10 luni, fără risc de înec; doar sortimentele simple, pe cât posibil integrali şi fără sare.

Medic: “La ăştia m-am uitat la ingrediente şi au urme de fructe cu coaja, gen alune, nuci, care sunt printre cele mai alergene ingrediente. Cei cu diferite adaosuri se simt şi la mână mai unsuroşi, cantitatea de grăsime creşte. Iar ăştia au cacao, care e excitant şi poate fi şi alergen.”

Atenţie, la nicio vârstă, o pungă de pufuleţi nu trebuie să înlocuiască o masă. Pentru că sunt expandate, cerealele nu aduc mari beneficii nutritive.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Bebelus de un an, in coma alcoolica de gradul 3 dupa ce rudele i-au dat pufuleti imbibati in tuica.
Bebelus de un an, in coma alcoolica de gradul 3 dupa ce rudele i-au dat pufuleti imbibati in tuica. "A tras niste otet"

Un caz grav din judetul Iasi i-a uimit pana si pe doctori. Un bebelus de un an si trei luni a ajuns la spital in coma alcoolica dupa ce - spun medicii - a fost adormit cu pufuleti imbibati in tuica.

Este cel mai cerut produs pe plaja, dar poate fi periculos. Riscurile la care se expun turistii atunci cand il cumpara
Este cel mai cerut produs pe plaja, dar poate fi periculos. Riscurile la care se expun turistii atunci cand il cumpara

Odata cu debutul sezonului estival, plajele romanesti au fost invadate de obisnuitii intreprinzatori care le ofera turistilor: fructe, pufuleti, porumb fiert, pungi cu namol sau pietre pentru calcaie.
 

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.