Profesorii critica noua ordonanta de urgenta si cer salarii mai mari. "Cum sa le spun ca raman cu o mie si un pic de lei?"

Ultimul update: Luni 23 Mai 2016 07:03
Data publicarii: Vineri 20 Mai 2016 18:51
Categorie: Financiar

Guvernul incearca sa ajunga la un compromis cu sindicalistii din educatie, dupa ce acestia si-au aratat nemultumirea cu privire la noua ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor.

Premierul le-a propus vineri o crestere de 10 la suta a lefurilor, insa din august 2017. Suparati, dascalii anunta ca vor merge inainte cu protestele.

Sindicalistii din educatie au discutat vineri cu ministrii Muncii, Educatiei si cu vicepremierul Dancu. In timpul negocierilor, li s-a alaturat si premierul, care care le-a propus o crestere a salariilor din august anul viitor.

Anton Hadar, presedintele sindicatului Alma Mater: "Nu aveam cum sa fim de acord cu asa ceva. Noi cerem majorari imediate, vrem 5 la suta din si din ianuarie anul viitor alte procente."
Reporter: "Ar beneficia toti?"
Anton Hadar: "Nu, nu stim, ca asta am incercat sa aflam si noi."

Simion Hancescu, presedintele FSLI: "Cum am sa le spun oamenilor care intra la clase ca vor ramane cu aceleasi salarii, adica o mie si un pic de lei?"

Sindicatele, nemultumite de proiectul privind salariile bugetare. Ciolos: "Nu vrem sa facem ca altii care lanseaza petarde"

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Problema lor in acest moment nu este ca ei nu castiga, ci ca cei de la sanatate castiga. Cei de la educatie nu doar ca nu pierd nimic, ci castigala nivel de unitate rezolvarea acelorasi disfunctionaliati ca restul tuturor celorlate familii ocupationale."

Proiectia Guvernului arata ca cele mai multe majorari de salarii vor fi in sanatate - 156 de mii. Politistii si jandarmii sunt pe doi, ca numar de beneficiari, urmati de cei din administratia publica locala si centrala. Cultura si cercetarea sunt pe ultimele locuri si ca numar de salariati si ca numar de beneficiari ai majorarilor.

In educatie insa, cea mai mare problema o reprezinta invatamantul preuniversitar, unde sunt si cele mai mici lefuri din tot sistemul. 2600 de lei salariul de baza mediu, 2700 de lei castigul mediu. In timp ce in cercetare sau chiar personalul auxiliar, ca sa nu mai vorbim de universitari, aici lucrurile stau ceva mai bine.

Recenta Ordonanta de Urgenta prevede si acordarea de bonusuri pentru perfomanta in sanatate si educatie din ianuarie anul viitor in limita a 2 la suta din cheltuielile cu salariile. Insuficient, sustin sindicalistii.

De altfel, 15.000 de salariati din educatie au anuntat ca vor porni pe 1 iunie intr-un mars de protest de la Guvern catre Palatul Cotroceni.

400.000 de bugetari ar putea avea salarii mai mari din august. Cat va primi in plus un rezident care azi castiga 1700 de lei

400.000 de bugetari ar putea avea salarii mai mari din august. Cat va primi in plus un rezident care azi castiga 1700 de lei

tren

CFR Călători va plăti cu 1 milion de euro mai mult pentru 15.000 de tone de motorină

Cel mai nou tramvai românesc a fost testat la Timișoara

Oamenii de afaceri, nemulțumiți de modificarea Codului Fiscal: ”Vom îngropa și micile investiții”

Robor ar putea depăși 4% în 2018. ”Vremea dobânzilor mici s-a dus”

Oficial FMI, citat de Profit.ro: „Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut”

Euro se apreciază masiv. La ce valoare a ajuns moneda unică pe pietele internationale

bonuri fiscale

Loteria bonurilor fiscale noiembrie 2017. Care sunt bonurile câștigătoare

Petre Daea cere anchetă privind scumpirea alimentelor. Ce şi-a cumpărat din târg

Fermierii susţin că alimentele s-au scumpit artificial. Cât de ieftină ar fi carnea de fapt

Românii cu venituri mici ar putea da 80% din câștiguri pe rata la casă

Taxele și impozitele locale se vor mări pentru a acoperi găurile din buget. Creștere de 20%, la Vaslui

Euro creşte la 4,64 lei, în linie cu tendinţa regională