Profesorii critica noua ordonanta de urgenta si cer salarii mai mari. "Cum sa le spun ca raman cu o mie si un pic de lei?"

Ultimul update: Luni 23 Mai 2016 07:03
Data publicarii: Vineri 20 Mai 2016 18:51
Categorie: Financiar

Guvernul incearca sa ajunga la un compromis cu sindicalistii din educatie, dupa ce acestia si-au aratat nemultumirea cu privire la noua ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor.

Premierul le-a propus vineri o crestere de 10 la suta a lefurilor, insa din august 2017. Suparati, dascalii anunta ca vor merge inainte cu protestele.

Sindicalistii din educatie au discutat vineri cu ministrii Muncii, Educatiei si cu vicepremierul Dancu. In timpul negocierilor, li s-a alaturat si premierul, care care le-a propus o crestere a salariilor din august anul viitor.

Anton Hadar, presedintele sindicatului Alma Mater: "Nu aveam cum sa fim de acord cu asa ceva. Noi cerem majorari imediate, vrem 5 la suta din si din ianuarie anul viitor alte procente."
Reporter: "Ar beneficia toti?"
Anton Hadar: "Nu, nu stim, ca asta am incercat sa aflam si noi."

Simion Hancescu, presedintele FSLI: "Cum am sa le spun oamenilor care intra la clase ca vor ramane cu aceleasi salarii, adica o mie si un pic de lei?"

Sindicatele, nemultumite de proiectul privind salariile bugetare. Ciolos: "Nu vrem sa facem ca altii care lanseaza petarde"

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Problema lor in acest moment nu este ca ei nu castiga, ci ca cei de la sanatate castiga. Cei de la educatie nu doar ca nu pierd nimic, ci castigala nivel de unitate rezolvarea acelorasi disfunctionaliati ca restul tuturor celorlate familii ocupationale."

Proiectia Guvernului arata ca cele mai multe majorari de salarii vor fi in sanatate - 156 de mii. Politistii si jandarmii sunt pe doi, ca numar de beneficiari, urmati de cei din administratia publica locala si centrala. Cultura si cercetarea sunt pe ultimele locuri si ca numar de salariati si ca numar de beneficiari ai majorarilor.

In educatie insa, cea mai mare problema o reprezinta invatamantul preuniversitar, unde sunt si cele mai mici lefuri din tot sistemul. 2600 de lei salariul de baza mediu, 2700 de lei castigul mediu. In timp ce in cercetare sau chiar personalul auxiliar, ca sa nu mai vorbim de universitari, aici lucrurile stau ceva mai bine.

Recenta Ordonanta de Urgenta prevede si acordarea de bonusuri pentru perfomanta in sanatate si educatie din ianuarie anul viitor in limita a 2 la suta din cheltuielile cu salariile. Insuficient, sustin sindicalistii.

De altfel, 15.000 de salariati din educatie au anuntat ca vor porni pe 1 iunie intr-un mars de protest de la Guvern catre Palatul Cotroceni.

400.000 de bugetari ar putea avea salarii mai mari din august. Cat va primi in plus un rezident care azi castiga 1700 de lei

400.000 de bugetari ar putea avea salarii mai mari din august. Cat va primi in plus un rezident care azi castiga 1700 de lei

Euro, bani

Leul se apreciază ușor, dar rămâne la una dintre cele mai scăzute valori din istorie în raport cu euro

Cele mai mari zece economii ale lumii. O singură țară deține un sfert din avuția planetei

Ce salarii vor mai crește în perioada următoare la stat

Casele se vor ieftini în următorii 2 ani, anunță experții

Shinzo Abe a venit la București cu zeci de oameni de afaceri. Planul de investiții al Japoniei în România

Leul, prima victimă a crizei politice. Analiști: ”Investitorii au cerut mai mult pentru a compensa riscul”

Euro, curs valutar

Cel mai slab leu din istorie. Euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul crizei politice

Unul dintre cele mai puternice branduri din Europa ajunge la chinezi. Retailerul, prezent și în România

Românii care își țin banii la bancă pierd din sumele depuse din cauza comisioanelor

Cozi interminabile la plata impozitelor, în Timișoara și Arad: ”După aceea primim penalizări”

Banii viitorului vin din Asia. Tot mai multe bănci centrale își țin rezervele în această monedă

Leul se apreciază semnificativ față de principalele valute. Euro scade sub 4,63 lei