Procurorul general al Romaniei: Amenintarea Lukoil ca pleaca din Romania si inchide Petrotel pune presiune pe procurori

lukoil

Inspectia Judiciara va analiza declaratiile reprezentantiilor Lukoil privind ridicarea sechestrului de catre anchetatori.

Pocurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu,a spus ca anuntul potrivit caruia "daca maine nu ridici sechestrul, noi plecam de aici" pune presiune pe procuror si il timoreaza. Declaratia a fost facuta la finalul sedintei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in contextul in care Tiberiu Nitu a fost intrebat cum vede "amenintarea" Lukoil ca ar putea inchide rafinaria Petrotel daca procurorii nu ridica sechestrul asigurator. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a spus ca nicio companie nu are voie sa ameninte ca vor ramane oameni fara locuri de munca daca nu se ridica un sechestru instituit de procurori.

"Punctual, faptul ca o companie, indiferent de natura ei, ca este romaneasca, ca este o companie internationala, nu are voie sa faca afirmatii, ca si oamenii politici, de acest gen. In sensul ca ameninti ca in situatia in care nu se ridica sechestrul, practic, acei 3.500 de oameni vor raman fara locuri de munca. Eu cred ca normalitatea este ca procurorii sa isi vada mai departe de treaba"
, a spus judecatoarea Livia Stanciu.

Vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a anuntat ca Inspectia Judiciara va analiza afirmatiile facute de reprezentantii Lukoil cu privire la ridicarea sechestrului de catre procurori.Muscalu a precizat ca Inspectia Judiciara va prezenta concluziile in acelasi raport privind independenta justitiei in care vor fi analizate si afirmatiile premierului Victor Ponta despre ancheta procurorilor la Lukoil, precum si ale presedintelui Traian Basescu si senatorului Varujan Vosganian, despre dosarul Microsoft si, respectiv, despre condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu.

Vicepresedintele pe rafinare, marketing si distributie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca pana vineri conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel. "Ar fi pacat sa trebuiasca sa oprim rafinaria. Am investit multi bani aici", a spus Nekrasov, intr-o intalnire cu presa.

El a adaugat ca marti a avut intalniri cu procurorul care ancheteaza dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu."Intelegem foarte bine ca ei (Dragnea si Nicolescu, n.r.) nu au cum sa intervina intr-o ancheta a procuraturii. Lor de asemenea le pare rau ca in cazul opririi rafinariei vor trebui sa revizuiasca in minus bugetul tarii", a adaugat Nekrasov.

Citește și
rafinarie Lukoil
Lukoil: Sechestrul pe conturi si stocuri a fost ridicat; rafinaria incepe pregatirea pentru pornire
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

El considera ca acuzatiile aduse rafinariei sunt nefondate si a precizat ca Parchetul nu i-a prezentat niciun document din care sa reiasa vreun prejudiciu."Nu am vazut lucruri concrete, doar fraze generale", a spus el, adaugand ca a ajuns la o intelegere cu Parchetul, dar fara sa ofere detalii. "Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta maine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Daca conducerea Lukoil isi va da acceptul, repornim rafinaria. Daca nu, nu. Noi consideram ca taxele de 700 milioane de dolari platite pana acum in acest an pot reprezenta masuri asiguratorii", a continuat Nekrasov.

El a afirmat ca acuzatiile procurorilor sunt nefondate. "Astazi am convenit masuri asiguratorii care vor fi in vigoare pe perioada cercetarii (...) Consideram acuzatiile neintemeiate. Persoanele fizice care au facut asa ceva sa fie sanctionate, iar din acest punct de vedere, vom acorda tot sprijinul nostru la desfasurarea anchetei", a continuat acesta. Nekrasov a precizat ca in prezent se afla sub sechestru stocurile strategice de titei si produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone titei si circa 60.000 tone de benzina si motorina. De asemenea, tot patrimoniul rafinariei este sub sechestru, precum si debitul pe care Lukoil Romania il are catre Petrotel.
"Pentru noi a fost o lovitura foarte mare oprirea rafinariei, ne-a surprins aceasta decizie
", a mai spus Nekrasov.

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a facut saptamana trecuta perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani. Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
CSM sesizeaza Inspectia Judiciara pentru declaratiile lui Ponta, Basescu si Vosganian
CSM sesizeaza Inspectia Judiciara pentru declaratiile lui Ponta, Basescu si Vosganian

CSM a decis joi sa sesizeze Inspectia Judiciara atat in cazul declaratiilor facute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cat si in cazul afirmatiilor lui Traian Basescu privind dosarul Microsoft.

Lukoil: Sechestrul pe conturi si stocuri a fost ridicat; rafinaria incepe pregatirea pentru pornire
Lukoil: Sechestrul pe conturi si stocuri a fost ridicat; rafinaria incepe pregatirea pentru pornire

Sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca masuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, a anuntat marti compania.

Lukoil anunta ca a oprit activitatea rafinariei din Ploiesti. Victor Ponta:
Lukoil anunta ca a oprit activitatea rafinariei din Ploiesti. Victor Ponta: "Sa se faca dreptate, dar sa nu piara lumea"

Rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.