Preţurile terenurilor agricole au explodat. Judeţele unde se cumpără cel mai mult

Ultimul update: Marti 15 August 2017 15:16
Data publicarii: Duminica 13 August 2017 19:44
Categorie: Financiar

Subvențiile acordate celorcare au afaceri, în agricultura au făcut ca mulți dintre fermieri să prospere iar unii chiar și-au extins suprafețele pe care le lucrează. În aceste condiții un hectar se vinde chiar și cu 15.000 euro.

În Arad, numai în ultimul an și au fost semnate peste 18 mii de contracte. Cele mai multe suprafețe au fost cumpărate de străini, care controlează acum 20 la sută din suprafa arabilî la județului. Terenurile cele mai fertile s-au vândut cu 12 mii de euro hectarul.

Dan Dobă, viceprimar Curtici: "Cei care vând terenul sunt persoane în vârstă și persoanele care nu au domiciliul pe rază orașului cei care cumpără sunt majoritatea din zonă. E un pământ bun, dă recoltă"

Statisticile Agenției de Cadastru arată că cele mai multe astfel de tranzacții s-au făcut în vestul țării iar fruntaș este județul Timiș. Urmează Doljul și Aradul.

Peste 4 mii de tranzacții cu terenuri agricole au fost înregistrate în prima jumătate de an, în județul Timiș. Subvențiile tot mai atactive acordate de APIA ar putea fi o explicație pentru această creștere.

Interesul pentru pământ este explicat de specialiști prin faptul că afacerile în agricultura care se fac pe suprafețe mari au devenit tot mai profitabile. Ovidiu Tanasache de pildă are 65 de hectare în Galați și vrea să mai cumpere. „Anii trecuți am cumpărat în jur de șaizeci de hectare aici, în acesta zonă. Prețurile erau puțin mai accesibile, acum au luat-o puțin și razna, aceste prețuri.”

La fel au procedat și alți fermieri. Toți spun că cea mai bună investiție e în pământ. Direcția Agricolă are sute de dosare lunar. În mod normal prețul unui hectar de teren agricol-într-o zonă fertilă-pleacă de la 6 mii de euro.

Terenurile agricole necultivate, impozitate mai scump în noul Cod Fiscal

Terenurile agricole necultivate, impozitate mai scump în noul Cod Fiscal

trafic bucuresti

Topul celor mai scumpe orașe din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul

Riscăm să intrăm într-o nouă ”bulă imobiliară”. Ce se întâmplă cu prețul caselor

Euro crește accelerat, în ciuda avansului economic solid. De ce se depreciază leul

Emma Stone

Cea mai bine plătită actriţă din lume: 26 milioane de dolari pe an

Aproape 1.000 de joburi în Europa, pentru români. În ce țări se fac cele mai multe angajări

Ministrul Laufer a semnat primele contracte de finanțare din programul Start-Up Nation