Economia Turciei, afectata grav de lovitura de stat esuata. Analistii: Daca moneda mai scade, incepe recesiunea

proteste in Turcia

Deprecierea cu 6% a lirei turcesti, prabusirea bursei si retrogradarea ratingurilor Turciei, in numai o saptamana, arata dificultatile cu care se va confrunta economia acestei tari dupa lovitura de stat esuata, relateaza AFP.

Economistii considera ca incetinirea activitatilor economice, inclusiv o recesiune, nu este inevitabila, dar acest fapt depinde de deciziile presedintelui Recep Erdongan si ale guvernului, relateaza News.ro.

In decurs de o saptamana, lira turceasca s-a depreciat cu 6% fata de dolar, in timp ce capitalizarea bursei s-a redus cu 10%. ”In ultima instanta, fragilitatea Turciei este faptul ca nu isi permite deprecierea in continuare a lirei”, a declarat Michael Harris, director pentru cercetari la Renaissance Capital. El a spus ca in tari pornind din Marea Britanie si pana in Africa de Sud deprecierea monedei provoaca pierderi dar nu modifica dinamica economica atat de substantial ca in Turcia.

In schimb, intr-o tara care s-a confruntat cu inflatie ridicata, cursul mai slab va spori presiunile de crestere a preturilor de consum.

Autoritatile de la Ankara au avut succes intr-o anumita masura, in ultimele luni, in reducerea inflatiei, care in luna mai a atins 6,57%. ”In Turcia, daca moneda scade prea mult este foarte dureros pentru companii. Iar acest lucru duce la scenariul recesiunii”, a explicat Harris.

Citește și
turcia - getty/ afp
Militari si politisti turci s-ar fi "sinucis de teama unor represalii". Mesajul lui Erdogan pentru turcii de peste hotare
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Turcia s-a confruntat cu o criza bancara si inflatie ridicata in anii 1990, urmate de o criza financiara in perioada 2000-2001 care aproape a prabusit economia. Pentru multi turci, sase zerouri pe o bancnota si necesitatea de a fi milionari in lire pentru cele mai simple cumparaturi sunt o amintire dureroasa.

De la venirea la putere a Partitului AKP, co-fondat de Erdogan, in 2002, turcii s-au obisnuit cu o crestere economica solida, cu performante peste ale altor state emergente, cu exceptia Indiei si Chinei. Situatia s-ar putea schimba in curand, afirma William Jackson, economist specializat in piete emergente la Capital Economics, avertizand ca exista riscul unei recesiuni.

”Daca cresterea economica si veniturile vor incetini, ar putea avea loc o crestere a creditelor neperformante si o inasprire a conditiilor de creditare”, considera Jackson.

Potrivit estimarilor FMI, economia Turciei ar fi urmat sa creasca in 2016 cu 3,5%-4%, cresterea fiind sustinuta in prima parte a anului de cheltuielile guvernamentale si pretul scazut al petrolului.

Pe plan extern insa, Turcia a fost de mult timp vulnerabila la modificarea increderii investitorilor fata de o tara cu un deficit de cont curent mare. Acest fapt face ca Turcia sa fie dependenta de fluxul de capital speculativ, care ar putea scadea brusc in cazul unor evenimente politice sau economice grave.

Masurile luate de Erdogan impotriva persoanelor suspectate ca ar fi participat la lovitura de stat au provocat ingrijorare ca presedintele se va folosi de actualul climat pentru a-si pune in aplicare planul unei presedintii cu rol executiv, care i-ar spori puterile.

”Guvernul turc trebuie sa adopte politici corecte. Daca este vorba doar de pedepse si stabilizare, atunci momentul va fi depasit. Daca este vorba de incercarea de a deveni presedinte pe viata, tranzitia va fi turbulenta si mai lunga decat am crezut”, a spus Harris.

Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Turciei de la nivelul BB+ la BB, iar analistii avertizeaza ca si Moody’s ar putea lua o masura similara luna viitoare. Erdogan a atacat agentiile de evaluare financiara, intr-un discurs in Parlament. ”Ce este cu voi, cine va credeti? Nu aveti autoritatea sa faceti o astfel de afirmatie fata de Turcia”, a spus Erdogan. El a adaugat ca agentiile au alte motive, politice, care vin din ostilitatea fata de Turcia.

Renaissance Capital a avertizat joi ca daca Erdogan va modifica legislatia electorala pentru a-si asigura majoritatea constitutionala sau presedintia pe viata, investitorii vor regreta ca nu au vandut plasamentele din Turcia.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Erdogan a inchis peste 1.000 de licee, 1.200 de fundatii si 35 de spitale. Presedintele denunta
Erdogan a inchis peste 1.000 de licee, 1.200 de fundatii si 35 de spitale. Presedintele denunta "prejudecatile" Europei

Autoritatile turce au inchis peste 1.700 de centre private, de la spitale la universitati, acuzate de legaturi cu retelele lui Gulen, potrivit primului decret al guvernului turc emis in contextul starii de urgenta, scrie agentia de presa turca Anadolu.

Militari si politisti turci s-ar fi
Militari si politisti turci s-ar fi "sinucis de teama unor represalii". Mesajul lui Erdogan pentru turcii de peste hotare

Turcia le cere cetatenilor sai care traiesc in strainatate sa furnizeze autoritatilor de la Ankara informatii despre persoanele si organizatiile care il sustin pe predicatorul turc, Fethullah Gulen.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.