Munca nemteasca, alocatii romanesti. Germania vrea sa taie banii pentru copiii care au ramas in tara natala

Ultimul update: Miercuri 30 Martie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 27 Martie 2016 17:25
Categorie: Financiar

Germania vrea sa adopte o lege care ii va afecta pe romanii care muncesc legal la ei in tara. Autoritatile de la Berlin vor ca strainii stabiliti in tara lor sa nu mai primeasca alocatii pentru copii daca i-au lasat pe cei mici in tara natala.

120.000 de copii straini primesc acum alocatii de la statul german, desi nu locuiesc cu parintii lor. Dintre acestia, 9.000 sunt romani. Noua lege ii lasa fara bani.

Ionela Van Rees Zota, fondatorul Agentiei de Presa ASII ROMANI, spune ca "sunt foarte multi care vin special pentru aceste ajutoare, pentru aceste alocatii". Masura ii va afecta insa si romanii cinstiti care trimiteau banii acasa.

In Germania, de pilda, cuantumul alocatiei poate ajunge la 219 euro, in timp ce in Romania nu atinge nici 20 de euro.

Daniel Tecu, presedintele FADERE, sustine ca "este inacceptabil sa locuiesti in Occident, sa platesti impozite acolo si sa primesti alocatie ca in Romania”. Cu atit mai mult cu cit exista un regulament european care stabileste ca un cetatean care munceste in alta tara, membra a Uniunii Europene, are dreptul sa primeasca bani pentru copil de la statul respectiv.

Austria vrea sa reduca alocatiile pentru copiii romanilor. Ministrul Muncii: "Este inacceptabil, e discriminare"

Adrian Toader, director ANPIS: "In conditiile in care copilul ramane in ingrijirea sotiei pe teritoriul Romaniei, statul respectiv va plati doar diferenta dintre alocatia de stat pe care o primeste in romania si alocatia de stat pe care o primeste acolo"

Initiativa Germaniei vine dupa ce Marea Britanie a anuntat inca din februarie ca vrea sa plateasca alocatii la nivelul celor din tara natala, in cazul in care copilul nu se afla in Regatul Unit.

"Statul roman ar trebui sa se implice in aceasta problema, pentru ca altfel tot ceea ce se intampla acolo se va transmite in toata Europa”, crede Daniel Tecu.

In ultimii ani a crescut numarul romanilor care au renuntat la alocatia oferita de autoritatile noastre in favoarea celei acordate de tara unde lucreaza. Anul trecut au fost peste 20.300, cu 1.000 mai multi fata de 2014. Si nu este de mirare de vreme ce in cele mai multe dintre tarile membre ale Uniunii Europene, suma acordata este mai mare decat in Romania.

In Marea Britanie, alocatia poate ajunge la 127 de euro. In Franta, se acorda incepand cu al doilea copil, si poate atinge 460 de euro. In Italia exista o alocatie familiala, care variaza cu 100 de euro, in functie de venit si numarul de membri. Iar in Spania se acorda un ajutor de 24,25 de euro pe luna doar minorilor din familiile care castiga mai putin de 11.000 de euro pe an.
 

1 panseluta = 3 alocatii pentru copii. Matematica din spatele unei risipe uriase din bani publici, ascunsa 7 ani sub pres

1 panseluta = 3 alocatii pentru copii. Matematica din spatele unei risipe uriase din bani publici, ascunsa 7 ani sub pres

Pensia facultativa

Câți români au optat pentru o pensie facultativă și ce beneficii au

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

NYT: România, țara cu cea mai rapidă creștere economică, s-ar putea îndrepta spre dezastru

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Ionut Misa, ministrul finantelor

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume

Ikea a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al doilea magazin. Când va fi deschis

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor