Munca nemteasca, alocatii romanesti. Germania vrea sa taie banii pentru copiii care au ramas in tara natala

Ultimul update: Miercuri 30 Martie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 27 Martie 2016 17:25
Categorie: Financiar

Germania vrea sa adopte o lege care ii va afecta pe romanii care muncesc legal la ei in tara. Autoritatile de la Berlin vor ca strainii stabiliti in tara lor sa nu mai primeasca alocatii pentru copii daca i-au lasat pe cei mici in tara natala.

120.000 de copii straini primesc acum alocatii de la statul german, desi nu locuiesc cu parintii lor. Dintre acestia, 9.000 sunt romani. Noua lege ii lasa fara bani.

Ionela Van Rees Zota, fondatorul Agentiei de Presa ASII ROMANI, spune ca "sunt foarte multi care vin special pentru aceste ajutoare, pentru aceste alocatii". Masura ii va afecta insa si romanii cinstiti care trimiteau banii acasa.

In Germania, de pilda, cuantumul alocatiei poate ajunge la 219 euro, in timp ce in Romania nu atinge nici 20 de euro.

Daniel Tecu, presedintele FADERE, sustine ca "este inacceptabil sa locuiesti in Occident, sa platesti impozite acolo si sa primesti alocatie ca in Romania”. Cu atit mai mult cu cit exista un regulament european care stabileste ca un cetatean care munceste in alta tara, membra a Uniunii Europene, are dreptul sa primeasca bani pentru copil de la statul respectiv.

Austria vrea sa reduca alocatiile pentru copiii romanilor. Ministrul Muncii: "Este inacceptabil, e discriminare"

Adrian Toader, director ANPIS: "In conditiile in care copilul ramane in ingrijirea sotiei pe teritoriul Romaniei, statul respectiv va plati doar diferenta dintre alocatia de stat pe care o primeste in romania si alocatia de stat pe care o primeste acolo"

Initiativa Germaniei vine dupa ce Marea Britanie a anuntat inca din februarie ca vrea sa plateasca alocatii la nivelul celor din tara natala, in cazul in care copilul nu se afla in Regatul Unit.

"Statul roman ar trebui sa se implice in aceasta problema, pentru ca altfel tot ceea ce se intampla acolo se va transmite in toata Europa”, crede Daniel Tecu.

In ultimii ani a crescut numarul romanilor care au renuntat la alocatia oferita de autoritatile noastre in favoarea celei acordate de tara unde lucreaza. Anul trecut au fost peste 20.300, cu 1.000 mai multi fata de 2014. Si nu este de mirare de vreme ce in cele mai multe dintre tarile membre ale Uniunii Europene, suma acordata este mai mare decat in Romania.

In Marea Britanie, alocatia poate ajunge la 127 de euro. In Franta, se acorda incepand cu al doilea copil, si poate atinge 460 de euro. In Italia exista o alocatie familiala, care variaza cu 100 de euro, in functie de venit si numarul de membri. Iar in Spania se acorda un ajutor de 24,25 de euro pe luna doar minorilor din familiile care castiga mai putin de 11.000 de euro pe an.
 

1 panseluta = 3 alocatii pentru copii. Matematica din spatele unei risipe uriase din bani publici, ascunsa 7 ani sub pres

1 panseluta = 3 alocatii pentru copii. Matematica din spatele unei risipe uriase din bani publici, ascunsa 7 ani sub pres

Mihai Tudose

Guvernul va împrumuta 8 miliarde € în următorii 2 ani. Limita datoriei externe crește

Efectele “revoluției fiscale”. Toți angajații din România vor fi afectați de această măsură

Guvernul vrea să introducă o nouă taxă auto. Când va intra în vigoare

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Europa rămâne fără gaze, după explozia din Austria. Italia declară starea de urgență. Decizia Gazprom

Eurostat: Jumătate din populația României suferă din cauza sărăciei

economie

INS: Rata anuală a inflaţiei, 3,2%. Ouăle, combustibilul și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Statul se împrumută de la populație. Finanțele vor câte 1 leu de la românii peste 18 ani

Ministrul Turismului le promite vouchere de vacanţă tuturor românilor

Anunțul făcut de Turcia care a uimit întreaga lume. Avertismentul analiștilor

Consiliul Concurenţei investighează 25 de bănci și IFN-uri. De ce le suspectează

Care este cea mai bănoasă meserie din România. Salariile cresc încontinuu