Sindicatele, nemultumite de proiectul privind salariile bugetare. Ciolos: "Nu vrem sa facem ca altii care lanseaza petarde"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a prezentat marti proiectul OUG privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

- Declaratiile premierului Ciolos: "Nu putem corecta toate problemele"
Ministrul Muncii: Era o certitudine ca nu toata lumea va fi multumita
Reactia sindicatelor
- Ce prevede proiectul de OUG

Declaratiile premierului

Premierul Dacian Ciolos a anuntat in aceasta conferinta ca a cerut ministrului Muncii Dragos Pislaru ca, in alocarea bugetara, sa corecteze inegalitatile salariale si sa vina cu o abordare completa pentru salariile din sistemul de Sanatate.

"Nu vrem sa facem ca altii care lanseaza petarde cu alocari bugetare pe care nu pot sa le faca si apoi fug", a spus premierul. "Suntem constienti ca este si Educatia importanta, dar discutam acum despre ce putem sa facem. Nu putem corecta toate problemele din sistem", a raspuns Ciolos la criticile sindicalistilor.

Citește și
Bani - cover
Guvernul vrea o schimbare majora in salariile bugetarilor. Performanta ar putea face diferenta intre cresteri si scaderi
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Aceasta propunere face parte dintr-un tot mai amplu care presupune si asteptari din partea sistemului de Sanatate, acesta va fi si mandatul noului ministru al Sanatatii, care sa vina cu o schimbare in sistemul de sanatate, care sa ii redea increderea", a declarat Ciolos. El a mentionat si un sistem de bonusuri de performanta care vor fi acordate in conditiile implinirii anumitor criterii. Momentan, ele vor fi limitate la Sanatate si Educatie.

Proiectul de OUG nu va fi adoptat miercuri, ci va intra in dezbatere publica cu partenerii sociali, a precizat premierul. El a spus ca nu va scadea niciun salariu, ci vor creste unele salarii. 

Ministrul muncii: Era o certitudine ca nu toata lumea va fi multumita

Ministrul muncii a multumit atat partenerilor sociali, cat si presei. El a spus ca asteptarile referitoare la proiectul de ordonanta privind salariile bugetarilor erau foarte mari, dar in discutiile cu partenerii sociali i-a asigurat ca niciun salariu nu va scadea.

'De la inceput a fost foarte clar stabilit ceea ce vrem sa facem. Am stiut ca avem disfunctionalitati in sistem. Pe de alta parte, eram cu totii constienti ca asteptarile erau foarte mari. Toata lumea astepta sa se iasa cu ceva consistent. Al treilea lucru pe care l-am constatat este cel legat de date. La momentul la care ne-am apucat de constructia primei variante, am cerut datele din sistem. La Ministerul Muncii nu exista nicio data, toate erau la Ministerul de Finante. La inceput existau date pentru 350.000 de oameni din 1,2 milioane. Am ajuns acum la date despre 750.000 de oameni din total. In discutiile cu partenerii sociali, ne-am asigurat ca niciun salariu nu va scadea. De asemenea, avem in vedere alinierea tuturor salariilor la maximul avut in plan. Au fost 10 intalniri in ultimele 20 de zile cu partenerii sociali. Au fost discutii pe calcule si date. Numarul persoanelor platite din fonduri publice este, la ora actuala, de 1.219.335', a spus Pislaru.

Potrivit ministrului Muncii, noul proiect de ordonanta urmareste patru obiective, printre care si acordarea de bonusuri de performanta in Sanatate si Educatie.

'Angajamentul meu in calitate de ministru este acela ca proiectul pe care o sa lucram in continuare va fi fundamentat pe date pentru a documenta un impact corect. Proiectul actual este net superior si bazat pe realitate. Obiectivele au fost bazate pe corectii, care tin de incadrare si de decomprimare a bazei piramidale, respectand marja fiscal bugetara. Exista o diferenta de sistem intre salariile de baza si alte elemente care te duc la castigul final. Avem sectoare, cum este in Aparare, unde salariul de baza este mic, dar cu indemnizatiile de hrana, chirie etc te duc la un salariu de baza mai mare. Prin acest nou proiect propunem patru lucruri: rezolvarea disfunctionalitatilor de incadrare pentru toate familiile ocupationale, corectarea pe orizontala si verticala a structurii salariale in Sanatate, cresterea echitatii salariale in administratia publica centrala si bonusuri de performanta pentru Sanatate si Educatie. Era o certitudine ca nu toata lumea va fi multumita', a explicat Dragos Pislaru.

Va confirm faptul ca proiectul intra in dezbatere publica, dar dezbaterea publica nu va insemna ca eu stau si astept sa vad ce zice lumea. Ne vom intalni inclusiv cu sindicatele din Educatie, pe care ii astept sa nu se mai ridice de pe scaun si sa plece. Au iesit din sala cu 10 minute inainte pentru ca au inteles ca nu vor beneficia de aceeasi grila ca cei din Sanatate. Am toata deschiderea sa discutam si ii voi invita sa la discutii saptamana viitoare. Pe 1 iunie, daca lucrurile vor fi in regula si vom organiza Consiliul National Tripartit pentru a valida aceasta propunere de ordonanta, se va propune in sedinta de Guvern spre adoptare, cu implementare incepand cu luna august 2016, ceea ce inseamna salarii in plata in septembrie 2016. O parte din bani vor fi alocati la rectificarea bugetara”, a mai spus ministrul Dragos Pislaru.

Reactia sindicatelor

Sindicalistii din educatie afirma ca nu isi asuma proiectul de OUG privind salariile bugerailor si ca vor decide in zilele urmatoare cum vor reactiona.

"Nu vad nicio crestere mai nicaieri. Asistentul ramane la 1.700-1.800 lei. Nicio crestere salariala. Un ipotetic 2% (...) Suntem total nemultumiti si vom vedea cum vom reactiona zilele acestea. Nu ma asteptam sa fim tratati atat de rau. Macar la functiile din inceputul carierei sa avem cresteri semnificative. Din momentul de fata evident ca nu mai putem discuta cu reprezentantul Ministerului Muncii, cu domnul ministru, pentru ca am crezut ca va fi mai rational", a afirmat Liderul Federatiei sindicale din invatamantul superior Alma Mater, Anton Hadar, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a subliniat ca a primit noul proiect al Ordonantei privind salarizarea bugetarilor doar cu 31 de minute si cateva secunde inainte de inceperea discutiilor si ca sistemul educational nu a primit nici macar a suta parte din ceea ce are nevoie.

"L-am primit inainte cu 31 de minute si cateva secunde (inainte de ora 17,00, cand au inceput discutiile de la Ministerul Muncii - n.r). Proiectul a venit la 16 si 29...Din pacate ar fi trebuit sa luam cunostinta de acest proiect cu mult inainte. Parerea mea este ca atunci cand n-ai bani nu poti sa-ti cumperi o haina noua ci doar sa ti-o carpesti pe cea veche. Avem de-a face cu carpeli. In ceea ce priveste sistemul educational, carpelile macar daca ar tine loc de ceva bun. Nu pot sa acopere nici macar a suta parte din ceea ce ne trebuie noua in sistem. Practic, invatamantul superior romanesc primeste zero, zero taiat in patru cum se spune in popor. Nu primeste nimic", a subliniat Hadar.

El a precizat ca Federatia pe care o reprezinta nu isi asuma "sub nicio forma aceasta Ordonanta si ca este dezamagit de importanta pe care o acorda Guvernul Educatiei si Invatamantului superior.

"Un grad didactic precum un asistent ramane la acelasi salariu. Sa imi aduca Guvernul roman asistenti la ore. Sa vedem cine se va mai angaja pe 1.700-1.800 de lei impozabili, in sistem. Nu cred ca trebuie sa mai vorbim despre ce este in continutul acestei Ordonante pe care nu ne-o asumam sub nicio forma, nu o sustinem si sunt dezamagit de importanta pe care o acorda Guvernul tehnocrat Educatiei si Invatamantului superior", a mai spus liderul Alma Mater.

Sanatatea si Administratia publica centrala sunt sectoarele rezolvate in proiectul privind salarizarea bugetarilor, in timp ce pentru restul domeniilor raman nesolutionate disfunctionalitatile de incadrare, a declarat, marti, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii. „Se rezolva relativ bine pentru sectorul de Sanatate si Administratie publica centrala - pot spune ochiometric pentru ca trebuie sa vedem anexele ca atare - dar nu rezolva restul sectoarelor", a adaugat Hossu.

Intrebat ce vor face sindicalistii in aceasta situatie, presedintele Cartel Alfa a raspuns: "Este greu de spus. Colegii mei din federatie sunt cei mai in masura sa spuna pe fiecare sector, daca sunt multumiti sau nu."
 

Ce prevede proiectul de OUG

Pe site-ul Blocului National Sindical a aparut inca inainte de ora 19 proiectul Ordonantei de Urgenta (documentele pot fi descarcate de la finalul acestui articol). 

Noul proiect de Ordonanta de Guvern pentru salarizarea personalului bugetar prevede, potrivit news.ro, cresterea suplimentara cu 10 la suta a salariilor debutantilor din sanatate si sistem de premiere bazat pe criterii de performanta pentru personalul din sanatate si educatie, incepand cu ianuarie 2017. Proiectul de Ordonanta de Urgenta vizeaza eliminarea diferentelor de salarizare pentru munca egala din administratia publica centrala – aparatul central, prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat in plata la 1 august 2016. Masura nu se aplica structurilor teritoriala.

Proiectul prevede stabilirea salariilor de baza pentru personalul din aparatul propriu al ministerelor si din institutiile subordonate sau aflate in coordonarea acestora, salarizat la acelasi nivel ca ministerele, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Consiliul National al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, precum si pentru functiile publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici din cadrul institutiei prefectului;

Proiectul de act normativ mai include pastrarea nivelului salariilor aferente lunii iulie 2016 in situatia in care salariile de baza calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici; eliminarea diferentelor de salarizare provenite din neacordarea soldei de merit, ca urmare a aplicarii Legii-cadru nr. 330/2009 si a O.U.G. nr. 1/2010 din Aparare, ordine publica si siguranta nationala. "Pentru aceasta familie ocupationala, corectiile aduse soldelor de functie/salariilor de functie prin aplicarea prevederilor ordonantei de urgenta nu constituie majorari ale soldelor de functie/salariilor de functie, in sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada aplicarii prevederilor ordonantei de urgenta", se mai mentioneaza in proiectul de Ordonanta.

In ceea ce priveste sistemul de sanatate, este prevazuta stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, pentru eliminarea inechitatilor existente; stabilirea unei cresteri suplimentare de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor; punerea in concordanta a cresterilor salariale la avansarea in gradatie cu procentele aferente transelor de vechime in munca prevazute de Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Proiectul de OUG mai stipuleaza si introducerea unui sistem de premiere bazat pe conditii de reforma si criterii de performanta pentru personalul din sistemul de sanatate si pentru personalul didactic si didactic auxiliar, incepand cu luna ianuarie 2017.
Astfel, ordonatorii de credite pot acorda premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget, in conditiile indeplinirii criteriilor de performanta; conditiile de reforma si criteriile de performanta se vor elabora de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului; premiile anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile vor putea fi acordate numai dupa aprobarea conditiilor de reforma si a criteriilor de performanta prin hotarare a Guvernului; premiile individuale se stabilesc de catre ordonatorii de credite in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie de catre ordonatorul de credite, pe baza indeplinirii conditiilor de reforma si a criteriilor de preformanta.
 

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru anunta la finalul lunii aprilie ca noua ordonanta privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborata, impreuna cu partenerii sociali, pana pe 15 mai, lansata timp de doua saptamani in dezbatere publica si adoptata de Executiv la 1 iunie.

Presedintele Klaus Iohannis a avut marti o intalnire de lucru cu premierul Dacian Ciolos, cu care a discutat despre principiile proiectului de ordonanta privind salariile bugetarilor.

"Cei doi oficiali, alaturi de reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale si ai Guvernului, au discutat despre prioritati ale Executivului si modul de abordare a acestora in perioada urmatoare. Un accent deosebit a fost pus pe principiile care au fundamentat proiectul de ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ministrul Muncii, Ana Costea, si-a dat demisia in urma scandalului privind legea salarizarii bugetarilor. Ciolos a acceptat-o
Ministrul Muncii, Ana Costea, si-a dat demisia in urma scandalului privind legea salarizarii bugetarilor. Ciolos a acceptat-o

Ministrul Muncii, Ana Costea, si-a dat demisia joi dupa-amiaza dupa scandalul salariilor pentru bugetari. Este primul membru al executivului care paraseste guvernul Ciolos.

Guvernul vrea o schimbare majora in salariile bugetarilor. Performanta ar putea face diferenta intre cresteri si scaderi
Guvernul vrea o schimbare majora in salariile bugetarilor. Performanta ar putea face diferenta intre cresteri si scaderi

Guvernul incearca sa impuna o schimbare majora in felul in care sunt platiti bugetarii. Vrea sa introduca in legea salarizarii unice criterii de performanta.

Cand va fi finalizata Legea Salarizarii. Ponta:
Cand va fi finalizata Legea Salarizarii. Ponta: "Nimeni nu a zis ca de la 1 ianuarie toata lumea are salarii mult mai mari"

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca legea salarizarii bugetarilor va intra in dezbatere pentru a fi finalizata imediat ce noul Cod fiscal va fi promulgat.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.